Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Πάει και το Ελληνικό...

Πριν πούμε ο.τιδήποτε, κάντε τον κόπο και ρίξτε μια ματιά στην οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για το Ελληνικό. Ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα από οικονομικά, η παρουσίαση (σε powerpoint) είναι τόσο απλή ώστε θα την καταλάβαιναν και μικρά παιδιά.

Στις καρτέλλες τής παρουσίασης, θα δείτε μερικά άκρως ενδιαφέροντα πραγματάκια. Το πιο ενδιαφέρον από όλα, όμως, βρίσκεται προς το τέλος. Εκεί όπου το ΤΕΕ (υπολογίζοντας με τιμή τετραγωνικού τα 492 ευρώ) εκτιμά την αξία τής πωλούμενης έκτασης σε 2.950.000.000 ευρώ και συγκρίνει αυτή την αξία προς την τιμή με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε την εν λόγω έκταση στην Lamda Development (συμφερόντων Λάτση). Πόσο πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ; 915 εκατομμύρια μόλις! 92 ευρώ το τετραγωνικό, λες και πουλάει κοτέτσι στο Καματερό! Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε το μεγαλύτερο -ίσως- φιλέτο τής χώρας...
στο 31% τής αξίας που προσδιορίζει το ΤΕΕ. Αν προτιμάτε να μιλήσουμε ανάποδα, το ΤΕΕ υπολογίζει την αξία τού φιλέτου 222% ψηλότερα από εκεί όπου πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε. Το εν λόγω περιστατικό δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να υπογραμμίζει εκείνο που καταλαβαίνει ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης: όταν η κυβέρνηση μιλάει για "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας, δεν εννοεί άλλο παρά το ξεπούλημά της μπιρ-παρά στους διάφορους κεφαλαιοκράτες, προκειμένου να τους βοηθήσει να αβγατίσουν τα κέρδη τους.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να κάνουμε μια στάση για να δούμε πώς δούλεψε η "μηχανή". Η όλη ιστορία είχε αρχίσει να στήνεται από την εποχή που υπουργός περιβάλλοντος και δημοσίων έργων ήταν ο -αλήστου μνήμης- Γιώργος Σουφλιάς (ο γνωστός ως "υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με αυθαίρετο", λόγω του αυθαίρετου που είχε χτίσει στην Ανάβυσσο). Ο Σουφλιάς ήταν ο πρώτος που παρουσίασε σχέδια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου -και της ευρύτερης έκτασης- στο Ελληνικό.

Μετά τον Σουφλιά και την πτώση τής κυβέρνησης Καραμανλή, η υπόθεση πέρασε σε πασοκικά χέρια. Το 2011, λίγο πριν αναλάβει πρωθυπουργός ο τραπεζίτης Παπαδήμος, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου προλαβαίνει και ιδρύει την "Ελληνικό Α.Ε.", η οποία αναλαμβάνει επίσημα το έργο αξιοποίησης του Ελληνικού. Η νεοϊδρυμένη εταιρεία ετοιμάζει μια μελέτη, η οποία επιχειρεί να αποτιμήσει την αξία τής προς αξιοποίηση περιουσίας. Αν και η εν λόγω μελέτη κρίνεται ως μάλλον τεχνική παρά οικονομική, φαίνεται πως τα συμπεράσματά της είναι βολικά για κάποιους. Έτσι, λοιπόν, όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να μεταβιβάσει την περιουσία τής "Ελληνικό Α.Ε." στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, ενσωματώνει την παραπάνω μελέτη στον νόμο 4062/2012, βάσει του οποίου έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος (δηλαδή, το ξεπούλημα).

Και τώρα, πάμε στο καλύτερο. Στις 16 Απριλίου 2013, η διοίκηση του ΤΕΕ καλεί σε σύσκεψη τον τότε πρόεδρο της "Ελληνικό Α.Ε.", τον καθηγητή Σ. Πολλάλη, αφ' ενός μεν για αμοιβαία ενημέρωση αφ' ετέρου δε για να μπορέσει η διοίκηση του ΤΕΕ να θέσει τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις της επί της μελέτης. Την επόμενη ακριβώς ημέρα, 17 Απριλίου 2013, πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τής "Ελληνικό Α.Ε.", η οποία αποφασίζει την αντικατάσταση του προέδρου! Λεπτομέρεια: μοναδικός μέτοχος της "Ελληνικό Α.Ε." είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Φυσικά, στο μέλλον θα επανέλθουμε στο θέμα, μιας και φαίνεται ότι η ιστορία έχει πολύ ζουμί. Για την ώρα, θα κλείσω προσφέροντάς σας ένα "μεζεδάκι": σύμφωνα με τους όρους τής πώλησης, ο πωλητής (δηλαδή, το ελληνικό κράτος) υποχρεούται να κατασκευάσει τις απαραίτητες για την εύρρυθμη λειτουργία τής επένδυσης υποδομές (δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης, διαμόρφωση οδικού δικτύου κλπ), εκτιμώμενου συνολικού κόστους 315 εκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζω ότι δεν δυσκολεύεστε να κάνετε την αφαίρεση 915 μείον 315, προκειμένου να βρείτε πόσο θα κοστίσει τελικά η αγορά στην εταιρεία τού Λάτση..

Προσοχή: Μη μπερδευτείτε με την αφαίρεση! Τα 915 εκατομμύρια της πώλησης θα πάνε φιξ στους δανειστές έναντι χρεών. Τα 315 εκατομμύρια για τις υποδομές θα βγουν από τους φόρους σας.

Καληνύχτα σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.