Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ένα πρωτάθλημα που θα αργήσει να τελειώσει

Τα νέα δεδομένα επέφεραν νέους σχεδιασμούς, πολιτικές και συμπεριφορές

Επτά αγωνιστικές δεν είναι πολλές, αλλά ούτε και λίγες για να προκύψουν κάποια δεδομένα, αλλά και ένα πρώτο σχετικά ασφαλές δείγμα γραφής για τη συμπεριφορά – αγωνιστική και εξωαγωνιστική – των ομάδων της Super League.

Κόντρα στα αρχικά προγνωστικά, ότι ο Ολυμπιακός θα άρχιζε και θα τέλειωνε τη σεζόν με περίπατο, ότι ο ΠΑΟΚ θα ήταν χειρότερος, ότι...
ο Παναθηναϊκός θα συνέχιζε από κει που σταμάτησε τον Μάιο και ότι η πρώτη πεντάδα θα είναι η ίδια με εκείνη της περασμένης περιόδου, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά.

Αν μη τι άλλο, ο βαθμολογικός πίνακας δείχνει πως τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο. Η απόφαση για υποβιβασμό τεσσάρων ομάδων έκανε τις λεγόμενες «μικρομεσαίες» πιο βαθμοθηρικές από κάθε άλλη φορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση των αγώνων.

Τα νέα δεδομένα επέφεραν νέους σχεδιασμούς, πολιτικές και συμπεριφορές.

Η πρώτη έκπληξη ήρθε από την αλλαγή του ΠΑΟΚ.

Ο πρώτος που άλλαξε ρότα είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Ο λαλίστατος Σαββίδης έγινε ο «σιωπηλός Ιβάν», με λιγότερες δηλώσεις, ακόμα λιγότερες αντιπαραθέσεις, με νέα εταιρική δομή κάτω απ’ αυτόν και λιγότερες «σπατάλες» σε μεταγραφικές επενδύσεις.

Έβαλε πρόεδρο τον τεχνοκράτη και επίσης ολιγόλογο Ιάκωβο Αγγελίδη και άφησε να εκφράζεται όλη η εικόνα του ΠΑΟΚ από τον Άγγελο Αναστασιάδη και την ομάδα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωτοπόρος, ήρεμος, παίζει καλό ποδόσφαιρο και δείχνει πως είναι ικανός και αποφασισμένος να είναι ανταγωνιστικός μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός, που λογίζεται ως η πρώτη σε ισχύ ΠΑΕ, έχει πρόβλημα ρυθμού στο αγωνιστικό κομμάτι. Όχι μεγάλο ή κάτι που δεν διορθώνεται, αλλά τόσο όσο να είναι επί του παρόντος πίσω από τον ΠΑΟΚ. Επιπλέον οι αντίπαλοί του τον κοιτούν πιο εύκολα στα μάτια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ελαττώσει αρκετά ώς πολύ τον «δημόσιο λόγο του», αφήνοντας τον ρόλο αυτό στο τμήμα επικοινωνίας της ΠΑΕ, που προφανώς ενεργεί σύμφωνα με τις δικές του εντολές.

Ο Παναθηναϊκός, που βλέπει προς την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα από την όγδοη θέση, δεν δείχνει μέχρι στιγμής πως μπορεί να φτάσει στην οριακά καλή αγωνιστική εικόνα του β’ γύρου της σεζόν που πέρασε. Κάτι οι μεταγραφικές «αστοχίες», κάτι τα περισσότερα παιχνίδια που έχει να διεκπεραιώσει, κάτι οι τραυματισμοί, τον έχουν αφήσει πίσω.

Ενώ η ομάδα δείχνει αδυναμία να επιτεθεί προς την κορυφή, η διοίκησή του ανέλαβε να επιτεθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, με τον Γιάννη Αλαφούζο να αναλαμβάνει προσωπικά το βάρος και την ευθύνη της αντιπαράθεσης με το «σύστημα». Οι «αποκαλύψεις» και η αναμονή των όποιων αποφάσεων πάρει η Δικαιοσύνη, όταν τις πάρει, για τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη, δεν είναι εφικτό να συνεισφέρουν στην αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, που δεν πείθει.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις διαμορφωμένες συμπεριφορές των τριών μεγάλων του πρωταθλήματος ξεπετάχθηκαν και λειτουργούν με καλές προϋποθέσεις κάποιες γνωστές «νέες δυνάμεις», όπως ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος, αλλά και κάποιες νέες, όπως η Βέροια, η Καλλονή και η Κέρκυρα, που ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό.

Όσο περισσότερο αντέξουν στον ανταγωνισμό τόσο περισσότερο θα αργήσει να διαμορφωθεί μια παγιωμένη κατάσταση στην πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα.

Το πρωτάθλημα μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με εκείνο της σεζόν 2011-12, που σε επίπεδο κορυφής ήταν ανταγωνιστικό μέχρι τον Μάρτιο, με τη διαφορά πως τότε διεκδικητής του τίτλου ήταν ο Παναθηναϊκός, ενώ τώρα είναι ο ΠΑΟΚ.

Οι διαφοροποιήσεις στον βαθμολογικό πίνακα προκύπτουν από τα αποτελέσματα των αγώνων που εξαρτώνται από την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων.

Οικονομικά δεδομένα

Οι τυχόν διαφοροποιήσεις στη δομή του πρωταθλήματος μπορεί να προκύψουν μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις που αφορούν οικονομικά δεδομένα των ΠΑΕ, αλλά και δικαστικές αποφάσεις.

Το οικονομικό κομμάτι αφορά βραχυπρόθεσμα ΠΑΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρεών, ρευστότητας και έχουν ζητήματα με φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες.

Μακροπρόθεσμα υπάρχει το ζήτημα των οικονομικών ελέγχων σε βάθος πενταετίας και τι αποτέλεσμα θα έχουν, αν αποφασιστεί να γίνουν.

Υπάρχει η πληροφορία ότι ο Αριστείδης Κορέας, πριν φύγει από τη θέση του αθλητικού εισαγγελέα, είχε ζητήσει από το ΣΔΟΕ έλεγχο των ΠΑΕ σε βάθος πενταετίας.

Όσο για τις δικαστικές αποφάσεις, για να προκύψουν, πρέπει πρώτα να συνταχθούν κατηγορητήρια και να ασκηθούν διώξεις, με βάση τους τόμους «υλικού» που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές.

Παρότι οι «ενδιαφερόμενες πλευρές» προαναγγέλλουν, από τον Αύγουστο, κατηγορητήρια και διώξεις, έως τώρα δεν έχει προκύψει κάτι που θα μπορούσε να θίξει πρόσωπα ή Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες ή ακόμα και την Ομοσπονδία.

Συνεπώς στην παρούσα φάση οι όποιες ενδείξεις και τα όποια συμπεράσματα προκύπτουν από τους αγώνες και τον βαθμολογικό πίνακα. Αυτόν που αποτυπώνει μια πραγματικότητα τέτοια, που επιτρέπει την πρόβλεψη ή και την αισιοδοξία ότι η κούρσα του πρωταθλήματος θα έχει ενδιαφέρον για αρκετό καιρό ακόμα. Ίσως και μέχρι τέλους, καθώς φαίνεται δύσκολο να διαμορφωθούν, ειδικά στην κορυφή, διαφορές με διψήφιο αριθμό βαθμών.

Από το Ποντίκι