Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Όμηρος της... καραδεξιάς

Ακροβασίες πανικού από τον Σαμαρά, που προσπαθεί να πείσει ότι στρέφεται στην Κεντροδεξιά

Την κλασική ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ» ή, καλύτερα, το «διπλό πρόσωπο του Ιανού» θυμίζει η τακτική πανικού που ακολουθεί ο Σαμαράς για να «μαζέψει» τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον όλα τα στελέχη του προεξοφλούν ότι δεν θα αποφύγει την ήττα στις εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο – εάν βεβαίως δεν προκύψει ατύχημα λόγω της διαφορετικής στρατηγικής...
του Βενιζέλου και στηθούν νωρίτερα οι κάλπες.

Το επιτελείο Σαμαρά και πολύ περισσότερο ο ίδιος – που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζεται απαξιωτικά και με περισσή αλαζονεία για τον ΣΥΡΙΖΑ – δεν μπορούν να χωνέψουν την ήττα στις ευρωεκλογές και κυρίως τη δυναμική που καταγράφει στην κοινωνία η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τον ΕΝΦΙΑ και τη ΔΕΘ. Μάλιστα, μετά το χαστούκι των αγορών και αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορεί με τη «δήθεν» παροχολογία (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 6-7) και τους λαϊκιστές που διόρισε στον ανασχηματισμό να ανακόψει την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και προς την αυτοδυναμία, «ανακρούει πρύμναν» και κάνει στροφή 180 μοιρών.

Η απόφαση που ελήφθη στο πρωθυπουργικό επιτελείο έπειτα από μυστικές ποιοτικές έρευνες είναι ότι η μάχη στο πεδίο της οικονομίας θα δοθεί υπό το πρίσμα της συνετής διαχείρισης με μοναδικό στόχο της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστο, οδηγεί σε περιπέτειες, ενώ το «χλιαρό μνημόνιο» που προτείνει η Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα «με δάκρυα και αίμα» σε ασφαλές λιμάνι.

Εγκαταλείπουν δηλαδή, υπό την πίεση και των δανειστών, την ανέξοδη και αποσπασματική παροχολογία που είχαν υιοθετήσει και προσπαθούν να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους σε μια διαφορετική ατζέντα, στην ατζέντα των προηγούμενων εκλογών, χωρίς όμως την τεράστια έμφαση στην καλλιέργεια φόβου στους πολίτες.

Ο στόχος

Επικοινωνιακά αλλάζουν τακτική, καθώς μέχρι τώρα εμφανιζόταν η κυβέρνηση να κάνει... αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. «Από την ώρα που απαντούσαμε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημείο προς σημείο είναι προφανές ότι του δίναμε αξιοπιστία» υποστηρίζει στέλεχος που εγκαλεί το επιτελείο του Μαξίμου και κυρίως τον Σταμάτη και τη Βούλτεψη για τη γραμμή που ακολούθησαν.

Η απόφαση που έχει ληφθεί, είναι να απαξιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικό λόγο, χωρίς κραυγές και εντάσεις, καθώς διαφορετικά η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι διακατέχεται από πανικό.

Ο στόχος είναι να εμφανιστούν ως η κεντροδεξιά μεταρρυθμιστική δύναμη και όχι η λαϊκή Δεξιά που επέλεξαν να είναι μετά τις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό ο Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να αλλάξει τους λαϊκοδεξιούς υπουργούς που όρισε πριν από λίγους μήνες, οι οποίοι, αντί να μαζέψουν ψηφοφόρους, έδιωξαν και τους λιγοστούς οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού που τους είχαν απομείνει, ενώ βραχυκύκλωσαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τους τροϊκανούς.

«Το ζήτημα είναι να τολμήσει να διώξει τα κουτσά άλογα» λέει παλαιό στέλεχος της Ν.Δ. που έχει υπηρετήσει και τον Καραμανλή. Αυτήν τη φορά ο Σαμαράς έχει αφορμή, καθώς πρέπει να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που φεύγει για τις Βρυξέλλες, ενώ και η υπόθεση του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, με τις «μπαγαποντιές» στον επικουρικό ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσιογράφων, του επιτρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση ενός μίνι ανασχηματισμού.

Αν και το κυρίαρχο σενάριο που «παίζουν» τα στελέχη του Σαμαρά λέει ότι θα κρατήσει ο ίδιος το Άμυνας και θα βάλει ένα στέλεχος ως αναπληρωτή του, οι περισσότεροι εκτιμούν πως «είναι αδιανόητο, την ώρα που υπάρχει ένταση με την Τουρκία στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός να είναι και υπουργός Άμυνας και να πρέπει να αντιμετωπίσει πιθανές προβοκάτσιες, ενώ θα παζαρεύει για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο».

«Ακόμη και εάν υπήρχε αυτό ως σκέψη για να... γλείψει τους στρατιωτικούς, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή δεν θα πρέπει να την υλοποιήσει, διότι είναι σαν να προκαλεί την Άγκυρα να κάνει τσιριμόνιες» υπογραμμίζει κορυφαίος υπουργός.

Σενάρια

Ως επικρατέστερο σενάριο συζητείται η εκ νέου υπουργοποίηση Μιχελάκη και Αρβανιτόπουλου – αν και μάλλον το προωθούν περισσότερο οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι – ενώ ακούγονται και άλλα ονόματα, όπως του Ευριπίδη Στυλιανίδη, από ορισμένους που παραβλέπουν ή αγνοούν το γεγονός ότι οι δύο άνδρες δεν λένε ούτε «καλημέρα». Πιο πιθανό είναι το σενάριο που θέλει την υπουργοποίηση του Κ. Μαρκόπουλου – και ως μήνυμα επιβράβευσης για την επιστροφή στο «γαλάζιο μαντρί», εν όψει και της προεδρικής εκλογής, και σε άλλους ανεξάρτητους που τυχόν θα δώσουν θετική ψήφο.

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι τυχαίο ότι αποκλείστηκε από την αποκατάσταση των πληγέντων λόγω πλημμυρών ο Ντινόπουλος, ενώ θυμούνται ότι πρόσφατα, μετά τη σύγκρουση του υπουργού Εσωτερικών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός δεν γύρισε να τον κοιτάξει καν, όταν βρισκόταν δίπλα του στα υπουργικά έδρανα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δ. Σταμάτης, που τον είχε προτείνει για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, εξακολουθεί να τον στηρίζει. Τον πέρασε από «φιλική ανάκριση» για την υπόθεση της δήθεν ανεργίας στον ΕΔΟΕΑΠ και θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάτι «μεμπτό», ξεχνώντας πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό ή και το αντίστροφο.

Ο Ντινόπουλος έχει καθησυχαστεί ότι δεν θα αντικατασταθεί, όπως και η Βούλτεψη, παρ’ ότι όλοι στους διαδρόμους ψιθυρίζουν πως «κάθε εμφάνιση της Βούλτεψη μας στοιχίζει και μια μονάδα στις δημοσκοπήσεις».

Πάντως, οι πληροφορίες που εκπέμπει το πρωθυπουργικό επιτελείο λένε ότι ο μόνος που θα αντικατασταθεί είναι ο Αβραμόπουλος και ότι ο διάδοχός του θα ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζει αυτές τις ημέρες. Θα είναι μια ακόμη απόδειξη του ότι ο Σαμαράς δεν τολμά και πως τελικά τον εκφράζει η συγκεκριμένη εκδοχή Λαϊκής Δεξιάς.
Από το Ποντίκι