Tον ασκό του Αιόλου άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, δημιουργώντας στη Χαριλάου Τρικούπη κλίμα ενδοσκόπησης και διχασμού μεταξύ των στελεχών.
Παπανδρεϊκοί και βενιζελικοί, χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, παίρνουν θέση μάχης και διασταυρώνουν δημοσίως τα ξίφη τους, σε μια αντιπαράθεση που δείχνει την αδύνατη συνύπαρξη όλων υπό την ίδια σκέπη και αποπνέει με σαφήνεια ατμόσφαιρα οριστικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
«Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα:...
Παπανδρεϊκοί και βενιζελικοί, χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, παίρνουν θέση μάχης και διασταυρώνουν δημοσίως τα ξίφη τους, σε μια αντιπαράθεση που δείχνει την αδύνατη συνύπαρξη όλων υπό την ίδια σκέπη και αποπνέει με σαφήνεια ατμόσφαιρα οριστικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
«Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα:...
η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», έσπευσαν να προειδοποιήσουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη με φανερή ανησυχία για τη διόγκωση της αμφισβήτησης στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους σχεδιασμούς του. Σε αυτή τη ρευστή πολιτική φάση φαίνεται να αποκλείονται οι διαγραφές των διαφωνούντων, για τους οποίους πάντως διατηρείται ανοιχτή η πόρτα της οικειοθελούς αποχώρησης, εφόσον το επιθυμούν.
«Οι διαγραφές δεν ήταν ποτέ μέσα στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου. Οποιος, βέβαια, αποφασίσει από μόνος του να φύγει από το ΠΑΣΟΚ, με γεια του και χαρά του! Εμείς δεν θα τον εμποδίσουμε», δήλωσε με νόημα ο γραμματέας της Κ.Ο., Παναγιώτης Ρήγας.
Συντονισμένα πυρά
Τον χορό των δηλώσεων στήριξης της πρωτοβουλίας Παπανδρέου άνοιξε με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, «στα όρια της διαγραφής υπό άλλες συνθήκες» όπως εκτίμησαν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές. Ακολούθησε ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού «δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες που μας έχουν εμπιστευτεί αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες».
Οι παρεμβάσεις των παπανδρεϊκών συνεχίστηκαν με συντονισμένο τρόπο, δίνοντας την αίσθηση ότι ξεδιπλώνουν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης του εγχειρήματος της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη για τη Δημοκρατική Παράταξη. «Ολα είναι ανοιχτά, μόνο έτσι μπορεί η παράταξη να ανακόψει την πορεία προς την εξαΰλωση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Πρόθυμος να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, «προκειμένου να δημιουργηθεί ένα “Νέο ΠΑΣΟΚ”», δήλωσε με τη σειρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έχει αποχωρήσει έπειτα από ρήξη με τον Βενιζέλο. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου «τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση που οδηγεί στην πραγματικότητα».
Το αίτημα για συνέδριο ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, που είχε δημοσιοποιήσει τον προηγούμενο μήνα 4.000 υπογραφές παπανδρεϊκών μέσω της «Κίνησης των 75». Θέση υπέρ της πρότασης Παπανδρέου έλαβε και ο βουλευτής Εύβοιας, Συμεών Κεδίκογλου, ενώ τη συμφωνία του εξέφρασε ο ανεξάρτητος Χρήστος Αηδόνης, συμπληρώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι «παράγοντας σταθερότητας».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ανάγκη για ανοιχτές διαδικασίες ανασυγκρότησης συμμερίζεται ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ βαρόμετρο για τις μετέπειτα εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει η γνώμη αποστασιοποιημένων ιστορικών στελεχών όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η Βάσω Παπανδρέου κ.ά. Να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους τα στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά του πρώην πρωθυπουργού με έμφαση υπογραμμίζουν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ο Γ. Παπανδρέου δεν αποσκοπούν σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. «Αυτά λέγονται εκ του πονηρού», λένε στην «Εφ. Συν.» παράγοντες από την παπανδρεϊκή πτέρυγα.
Ανακοινώσεις στο ίδιο πνεύμα εξέδωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ σε Αχαΐα, Κέρκυρα και Πρέβεζα, ενώ μέσω διαδικτύου, νεολαίοι, υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου, καλούν σε ανοιχτή συγκέντρωση την Παρασκευή στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Εμείς πάμε! Εσύ θα έρθεις;».
Η απάντηση Βενιζέλου
Απέναντι στον καταιγισμό πυρών, η πλευρά Βενιζέλου επιχείρησε να στείλει διπλό μήνυμα στους εσωκομματικούς της επικριτές, αφ΄ ενός απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεδρίου ΠΑΣΟΚ και εκλογής αρχηγού από τη βάση και αφ΄ ετέρου εκφοβίζοντας θεωρητικά με πειθαρχικά μέτρα.
«Το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα πλαστό. Η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ δεν βοηθά να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν κανέναν να διαταράξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η παράταξη και η χώρα. Θα συνεχίσουμε κανονικά αυτά που έχουμε σχεδιάσει», τόνιζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, διακρίνοντας προσωπικούς σχεδιασμούς και καταλογίζοντας στους αντιδρώντες «έλλειψη αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης».
Την αντίθεσή του με «μάχες χαρακωμάτων» που τραυματίζουν την παράταξη εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος φωτογραφίζοντας τον κ. Παπανδρέου ζήτησε να συμβάλει στην ενότητα «και όχι να πυροβολούμε τα πόδια μας».
«Μέσα στις προθέσεις ορισμένων υπάρχει και θέμα ρεβάνς», δήλωσε ο Παναγιώτης Ρήγας, ξεκαθαρίζοντας ότι το εγχείρημα για τη Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί ειλημμένη απόφαση, η οποία δεν αναιρείται. Ο κ. Ρήγας παραδέχτηκε ότι η στάση του κ. Παπανδρέου δημιουργεί πρόβλημα και τον κάλεσε να περιφρουρήσει την κυβερνητική σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας.
Βέλη κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτόξευσαν και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Εύη Χριστοφιλοπούλου αντίστοιχα.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.