Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Θα κάνει κόμμα ο Παπανδρέου;

Η πορεία που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου
είναι σαφώς αυτονομημένη, γεγονός που από
ορισμένους ερμηνεύεται ως προπομπός πρωτοβουλίας
ακόμη και για νέο πολιτικό φορέα | EUROKINISSI
Tην ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμανε και επισήμως την περασμένη εβδομάδα την εκκίνηση της διαδικασίας ίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να κρατά κλειστά χαρτιά αναφορικά με τη δική του στάση.

Η πορεία που ακολουθεί είναι σαφώς αυτονομημένη, γεγονός που από ορισμένους ερμηνεύεται ως προπομπός πρωτοβουλίας ακόμη και για νέο πολιτικό φορέα. Το σενάριο αυτό διαψεύδεται εμφατικά από το επιτελείο του, όμως ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ο κ. Παπανδρέου αποκλείεται να δημιουργήσει...
κόμμα στο εγγύς μέλλον.

Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι μεγάλη, οι βαθιές διαφωνίες των παπανδρεϊκών με τη νυν ηγεσία και τους σχεδιασμούς της μαίνονται, στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις στον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ το φως της δημοσιότητας είδε προ ημερών δημοσκοπική μέτρηση, σύμφωνα με την οποία ένα κόμμα υπό τον κ. Παπανδρέου θα έπιανε 4,5% και θα έμπαινε στη Βουλή.

«Τι θα συμβεί τελικά, πού το πηγαίνει ο Γιώργος», αναρωτιούνται τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στο Μαξίμου εξαιτίας της εμπλοκής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Το επίμαχο ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς οι αποφάσεις του κ. Παπανδρέου συνιστούν άλυτο γρίφο. Αυτό το οποίο βάσιμα προκύπτει είναι ο διακριτός ρόλος που επιθυμεί και πέραν τούτου ουδέν επί του παρόντος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συχνές πλέον δημόσιες παρεμβάσεις και στο εγχώριο σκηνικό με διάφορες αφορμές. Τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο, τις προάλλες στην Κρήτη, η συνάντησή του χθες στην Αθήνα με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την επόμενη Τετάρτη στη Χαλκίδα στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μάλιστα είχε δηλώσει ότι οι συμμετέχοντες στο σχήμα που προωθεί μόλις που γεμίζουν ένα ταξί!

Βλέποντας και κάνοντας

Οσοι τολμούν να ρισκάρουν μια πρόβλεψη, τοποθετούν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού μετά τη διενέργεια εθνικών εκλογών, ανάλογα και με τα ποσοστά που θα λάβει η Δημοκρατική Παράταξη. Προηγουμένως όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου θα χρειαστεί να λάβει ακόμη μια εξίσου κρίσιμη απόφαση που αφορά την ένταξή του ή όχι στα ψηφοδέλτια που θα καταρτιστούν με ευθύνη του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Από τη στιγμή που τηρεί σοβαρές αποστάσεις από το εγχείρημα, μια άποψη είναι να απόσχει. Από την άλλη πλευρά, εφόσον ενταχθεί στις λίστες, η Περιφέρεια στην οποία θα κατέλθει υποψήφιος, έστω χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός, θα πρέπει να εκλέγει βουλευτή, πράγμα αβέβαιο λόγω της καθίζησης του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι το σχέδιό τους θα υλοποιηθεί και «όσοι πιστοί προσέλθετε». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά καιρούς είναι ιδιαίτερα οξύς στις αναφορές του για τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δίνοντας την εντύπωση ότι επιδιώκει την επισημοποίηση μιας δεδομένης ρήξης με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η εύθραυστη κατάσταση στο εσωκομματικό τοπίο φρενάρει μια τέτοια ενέργεια που θα οδηγούσε σε νέα ανεξέλεγκτη αναστάτωση, ενώ στον αντίποδα ένα σενάριο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες -αλλά δεν το επιβεβαιώνει καμιά πλευρά- αναφέρει ότι χάριν συσπείρωσης της παράταξης και προκειμένου να σταλούν μηνύματα ενότητας (φαινομενικής και επίπλαστης) θα μπορούσε να κανονιστεί ένα ραντεβού των δύο ανδρών, στο πρότυπο της συνάντησης Σαμαρά-Καραμανλή.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης από efsyn