Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Μειώσεις μισθών, απολύσεις και νέο Ασφαλιστικό ζητά η τρόικα για να επιστρέψει

Το μήνυμα ότι δεν θα επανέλθει στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά σε τέσσερα μέτωπα έστειλε την Πέμπτη η τρόικα, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές διαρροές για «συμφωνημένη επιστροφή στις αρχές Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητάει:

1. Σαφές σχέδιο για το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο (με αυξομειώσεις μισθών) το οποίο θα έχει και την στήριξη του ΠαΣοΚ και παράλληλα 5.500 απολύσεις ως τα Χριστούγεννα.

2. Πρόταση της κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέο...
συνδικαλιστικό νόμο και θεσμοθέτηση του λοκάουτ (ανταπεργία των εργοδοτών).

3. Ολoκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

4. Πρόταση της κυβέρνησης για νέο Ασφαλιστικό με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώνονται.

Ολα τα παραπάνω (με εξαίρεση ένα μέρος από τα Εργασιακά) υπάρχουν ως συμφωνημένες δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο μνημόνιο που οριστικοποιήθηκε τον Μάιο.

ΔΝΤ: Κάντε κάτι

Την απαίτηση της τρόικας για την «παρουσίαση ενός πλήρους πακέτου προτάσεων πολιτικής» ως προϋπόθεση επιστροφής στην Αθήνα επιβεβαίωσε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.  Οταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τριμερούς.

Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν με υπερένταση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα.

Πάγος από Βερολίνο

Το «παγωμένο» αυτό κλίμα στις τάξεις των δανειστών μετέφερε στον Πρωθυπουργό το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Παρά τα... «ευφρόσυνα νέα» που μετέδιδαν κυβερνητικοί κύκλοι για το ραντεβού του Βερολίνου, οι οποίοι μάλιστα έκαναν λόγο για συμφωνία περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να κόψει μαχαίρι το κλίμα.

«Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία,  χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του  Σόιμπλε Φράνκ Πολ Βέμπερ«Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα» προσέθεσε.

Το Eurogroup

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αν θέλει να πετύχει το αρχικό της σχέδιο το οποίο ήταν να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μοχλοί πίεσης

Την ίδια ώρα ο κ. Χαρδούβελης με συνέντευξή του στην Deutsche Welle ξεκαθαρίζει ότι οι δανειστές θα εξακολουθήσουν να έχουν μοχλούς πίεσης και την επόμενη μέρα. Ενας από αυτούς αφορά τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος Securities Markets Programme της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα περιμένει να επιστραφούν.

«Είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Αρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και άλλοι μοχλοί πίεσης. Εναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως» είπε.

Η επόμενη μέρα

Την ίδια στιγμή πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονται στο παρασκήνιο με την ελληνική πλευρά να πιέζει για ένα σχήμα εποπτείας που θα σχεδιαστεί για την περίπτωση της Ελλάδας (tailor-made) και δεν θα περιέχει τον «κωδικό» MoU (δηλαδή την υπογραφή μνημονίου), όρος που περιέχεται και στις δύο εκδοχές προληπτικής στήριξης (ECCL και PCCL) του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Μάλιστα και στις δύο αυτές περιπτώσεις προβλέπεται η τεχνική συνδρομή «όπου χρειάζεται» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από πολιτική άποψη, το σενάριο-«εφιάλτης» για την ελληνική κυβέρνηση είναι μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL), υπογραφή MoU, συνδρομή του ΔΝΤ και έγκριση προληπτικού δανείου που θα περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

«Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών και ξεκαθαρίζει: «στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου».
 
Από το Βήμα μέσω το Ποντίκι