Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπαίνουν στο πιο κρίσιμο στάδιο και η συζήτηση για την προεδρική εκλογή ανοίγει επιτακτικά, η κυβέρνηση βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση, δίχως παραδοσιακούς συμμάχους στο πλευρό της και με το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου να έχουν χάσει το παιχνίδι της ανάληψης πρωτοβουλιών.
Βήμα - βήμα, κάμπτονται οι αντιστάσεις Σαμαρά - Βενιζέλου απέναντι στις αξιώσεις της τρόικας για εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων του τρέχοντος Μνημονίου, αλλά και συμφωνία για...
Βήμα - βήμα, κάμπτονται οι αντιστάσεις Σαμαρά - Βενιζέλου απέναντι στις αξιώσεις της τρόικας για εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων του τρέχοντος Μνημονίου, αλλά και συμφωνία για...
διετή πιστωτική γραμμή, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και επιτήρηση από Ε.Ε.και ΔΝΤ. Το μεγάλο deal που θα περιελάμβανε ανοχή στα εργασιακά, τη μείωση συντάξεων και μισθών και πιθανόν έναρξη μιας συζήτησης για το χρέος δεν βγαίνει, με τους δανειστές να έχουν το μάτι στραμμένο στην επόμενη ημέρα και να κάνουν την πρόβα τζενεράλε της σύγκρουσης με μια αριστερή κυβέρνηση. Έτσι η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία-πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για την προληπτική γραμμή πίστωσης και ήδη γίνεται λόγος για «ένα άρθρο»προκειμένου περιοριστούν οι απώλειες βουλευτών, όταν η συμφωνία έρθει για ψήφιση στη βουλή.
Από την άλλη η συζήτηση για την εξεύρεση 180 βουλευτών άνοιξε αιφνιδιαστικά με κυβερνητική διαρροή που έκανε λόγο 174 σίγουρους βουλευτές, προκειμένου να τσιμπήσουν οι αναποφάσιστοι και όσοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Κοινώς όσοι επιθυμούν να πιάσουν θέση νωρίς σε περίπτωση ΅σίγουρης΅ εκλογής ΠτΔ και όχι να είναι ο 181ος. Αμέσως βγήκαν τα κομπιουτεράκια,ενώ οι δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών που ευθαρσώς έκαναν λόγο για ανάγκη κυβερνητικής αλλαγής, πέρασαν πάνω από τον βιαστικό Π.Μέλα που τον ξεγέλασαν με ενδεχόμενη υποψηφιότητα Καραμανλή.
Το κυβερνητικό αδιέξοδο όμως αποτυπώνεται κυρίως στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, που στο παρελθόν έδωσαν τη μάχη για να μην μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές. Χαρακτηριστικό το άρθρο του Αντώνη Καρακούση στο Βήμα με τίτλο «Η μεγάλη κρίση της δεξιάς». Το άρθρο έρχεται σε συνέχεια του κυριακάτικου πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ του Βήματος, που ασκούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά κάνοντας λόγο για έναν «κυκεώνα λαθών», αλλά και του editorial του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί η ΝΔ έγραψε πως «Το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα». Ο Καρακούσης αποσαφηνίζει όμως τους λόγους της μεταστροφής της στάσης μεγάλων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που βρίσκονται όπως φαίνεται σε πλήρες αδιέξοδο.
Στην«πολυκατοικία» της Δεξιάς «συγκατοικούν μαχαιροβγάλτες,θρασύδειλοι ροπαλοφόροι, θεομπαίχτες μιζαδόροι, εθνικό - λαϊκιστές της συμφοράς, κάτι ξεπεσμένοι Καραμανλικοί, οι «Μοραΐτες» του αρχηγού και ένας απίθανος κύκλος επιχειρηματιών της Κολομβιανής σχολής που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, χωρίς κανένα μέτρο και ουδένα σεβασμό απέναντι στους νόμους», γράφει ο Καρακούσης, για να καταλήξει στην απόλυτη αδυναμία της κεντροαριστεράς να παρέμβει πολιτικά.
Αν ξεπεράσουμε τις φήμες για αντάρτικό του Βήματος, λόγω της μη ρύθμισης των κόκκινων δανείων του ΔΟΛ και ότι ο Καρακούσης παραβιάζει ανοιχτές θύρες –καθώς όλα αυτά είναι γνωστά- παίρνουμε την εικόνα που έχει διαμορφώσει για το Μαξίμου το οικονομικό εκδοτικό κατεστημένο της χώρας. Έχουν καταλάβει δηλαδή πως πρόκειται για το προσωπικό παιχνίδι επιβίωσης των Σαμαρά και Βενιζέλου και όχι συνολικά ενός συστήματος. Πως ο ιδυνατότητες της αναδιανομής του πλούτου σε περίοδο κρίσης υπέρ των δυνατών, κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στη ρεμούλα ενός συστήματος εξουσίας που αδυνατεί να γίνει τεχνοκρατικό, γιατί κινείται μεταξύ παλαβών ακροδεξιών που στρέφουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας εναντίον τους και πολιτικών απατεώνων με σκάνδαλα μεγατόνων στις πλάτες τους. Παράλληλα στο μεγάλο πάρτυ των ιδιωτικοποιήσεων και των κρατικών συμβολαίων μπήκαν οι λίγοι και εκλεκτοί με την πίτα να μην μοιράζεται και το αρραγές μέτωπο των επιχειρηματιών που είχε στηθεί στην Ελλάδατου εκσυγχρονισμού να ξεφτιλίζεται για τα χαμένα πέναλντι.
Ακόμη και το χιλιοπαιγμένο μοτίβο του ισχυρού πρωθυπουργού και του ανίκανου υπουργικού συμβουλίου, αδυνατεί να σταθεί σε ένα περιβάλλον συνολικής κατάρρευσης. Έτσι ξεθωριάζουν και λύσεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ειδικού σκοπού που εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Αποσαφηνίζονται όμως και τα δημοσιεύματα που ήθελαν την πλουτοκρατία να λοξοκοιτάζει το ΣΥΡΙΖΑ και ερμηνεύτηκαν ως απεύθυνση στο αριστερό ακροατήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον πιο πιθανό φαντάζει να λειτούργησαν προειδοποιητικά στο Μαξίμου πριν ένας-ένας ξεκινήσουν να πηδούν από το πλοίο.
Στο περιβάλλον αυτό οι μαχαιροβγάλτες, οι μιζαδόροι και κολομβιάνοι επιχειρηματίες θα παίξουν τους επόμενους μήνες τα ρέστα τους, με την παραδοσιακή αστική τάξη του τόπου να δίνει επίσης μάχη για διατήρηση των κεκτημένων. Και εκεί ρυθμιστικός παράγοντος δεν θα είναι κανείς άλλος από τον κόσμο που θα προστατέψει –από όλες τις πλευρές- μια πιθανή κυβέρνηση της αριστεράς.
Από alterthess
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου