Το ΚΚΕ μπορεί να δηλώνει ότι δεν ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο παρακολουθεί προσεκτικά τη σεναριολογία και τις εξελίξεις γύρω από τους 180, «γρίφος» του οποίου η λύση αποκαλύπτει αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο ή όχι.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντως, στον Περισσό δεν βλέπουν να συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. «Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα κατηγορηματικός, όμως...
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντως, στον Περισσό δεν βλέπουν να συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. «Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα κατηγορηματικός, όμως...
απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρχουν οι 180, οπότε λογικά τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουμε εκλογές», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (Action 24).
Αυτό σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα αρχίσει να κινείται σε πιο εντατικούς προεκλογικούς ρυθμούς. Βασικός εκλογικός στόχος που τίθεται είναι η «ισχυροποίηση του ΚΚΕ», δηλαδή τουλάχιστον η συγκράτησή του στα σημερινά δημοσκοπικά επίπεδα, γύρω στο 6% (πλέον συναγωνίζεται σε ποσοστά το… ΠΑΣΟΚ), και η μη υποχώρηση στην εκλογική πίεση που συνεπάγονται τα πολωτικά διλήμματα που διαμορφώνουν οι Σαμαράς και Τσίπρας.
Το ΚΚΕ μιλάει για την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το κόμμα ώστε να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή αυτή που θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βασική του εκτίμηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, ευνοώντας την «καπιταλιστική ανάπτυξη», όπως λέει, και μοιράζοντας «ψίχουλα» στους «από κάτω».
Ψήφοι διαμαρτυρίας
Έχοντας ως στόχο να συγκεντρώσει την ψήφο διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και απεγκλωβίζονται από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. ή άλλα κόμματα και «με βαριά καρδιά» σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσων «αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες» ή «αγωνιούν για το κίνημα» (προσκλητήριο προς την αριστερή βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ουκ ολίγοι απογοητευμένοι από τη «ρεαλιστική στροφή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης), το ΚΚΕ αναμένεται να εντείνει το «σφυροκόπημα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιθέσεις προς την Κουμουνδούρου συνεχίζονται. Ο γ.γ. της Κ.Ε. σε τηλεοπτική του συνέντευξη εκτίμησε ότι η «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ολοκληρωθεί, ενώ μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στον Πειραιά για τα 96 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος σημείωσε πως «ήδη έχουν αρχίσει τις εκπτώσεις» σε όσα υπόσχονται και παρουσιάζουν υποσημειώσεις και αστερίσκους «για να αθετήσουν ό,τι υπόσχονταν αυτά τα χρόνια». Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην έκθεση της τράπεζας Credit Suisse, η οποία σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «δεν απειλεί πλέον να αποκηρύξει τις συμφωνίες διάσωσης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ούτε ζητάει τη διαγραφή του χρέους, αλλά εκφράζει την προτίμησή του για επαναδιαπραγμάτευση και για κάποιου είδους ανακούφιση χρέους», καθώς και πως η άνοδός του δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άνοδος του ριζοσπαστισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΚΚΕ, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν εγχώριοι και διεθνείς τραπεζίτες και άλλα καπιταλιστικά κέντρα τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απτή απόδειξη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει καμιά ανατροπή, αλλά αντιθέτως θα λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης» του ριζοσπαστισμού. Υπό αυτή την έννοια το ΚΚΕ καλεί το ακροατήριό του να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Να βγάλει τα συμπεράσματά του όχι μόνο για το τι πολιτική θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αλλά και για τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή ή στήριξη μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχετική αναφορά έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην παραπάνω εκδήλωση, καθώς διαφαίνεται ότι ο Περισσός αναμένει νέες πιέσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη μορφή καλέσματος συμμετοχής σε «αριστερή κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, τα σημερινά δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν για το ΚΚΕ «με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα στους διάφορους προξενητάδες κυβερνητικής συμμετοχής και στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς και στα ερωτήματα καλοπροαίρετων ανθρώπων «που προσβλέπουν στο κόμμα σαν εγγυητή σε μια κυβέρνηση με άλλες δυνάμεις που δεν τους έχουν και πολλή εμπιστοσύνη».
Από Το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου