Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η λίστα της μίζας

Aμύθητα ποσά σε Ελληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς διακινούσε ο Παναγιώτης Ευσταθίου, σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημά του, αλλά και τις κινήσεις των λογαριασμών που έχει αποστείλει στον εισαγγελέα της Βρέμης.

Οπως δείχνουν τα έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτει η Realnews, ο επί σειρά ετών αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων STN Atlas στην Ελλάδα έχει διακινήσει συνολικά 153 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Τα ποσά διακινήθηκαν από το 2002 μέχρι το 2011 και τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά προοριζόταν για μίζες, προκειμένου το ελληνικό κράτος να προτιμήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που προωθούσε...
ο Ευσταθίου, όπως άλλωστε ομολογεί και ο ίδιος στο απολογητικό υπόμνημά του.

Ο πακτωλός των χρημάτων μοιράστηκε από δύο λογαριασμούς στις τράπεζες Dresdner και ΒΝP Paribas, οι οποίοι ανήκουν στην εταιρεία Ironhelm Ltd. του Ευσταθίου. Εκτός από τα μεγάλα ποσά, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιεί ο Ευσταθίου για αρκετούς από τους παραλήπτες των πληρωμών.

Έτσι, δίπλα σε λογαριασμούς όπου καταλήγουν οι αμοιβές βρίσκονται κωδικές ονομασίες όπως «Χονδρός γάτος» (FatCat), «Φαλακρό Βουνό» (Falakrο Vuno), «Ξάδερφος Π.Κ.» (Cousin P.K.), καθώς και «Τakis» και «Doctor»…

Τα τρία εξοπλιστικά προγράμματα, στο πλαίσιο των οποίων ο Ευσταθίου προώθησε «μαύρο» χρήμα, είναι αυτά της αγοράς αντιαεροπορικών πυραύλων ASRAD και η περιβόητη σύμβαση των υποβρυχίων, που έκλεισαν όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποβρυχίων, που αγόρασε επόμενος υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Πατήστε ΕΔΩ ή πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
Του Αλέξανδρου Κόντη από real