Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο αντιπρύτανης της σφαλιάρας

«Πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας.
Γιατί δεν βλέπω να αλλάζει αλλιώς ο Ελληνας», δήλωσε στον
τηλεοπτικό σταθμό «Δίον» ο πανεπιστημιακός Γιάννης Τζιφόπουλος
Mαύρη μέρα χθες στην ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το πρωί η Σύγκλητος έπαιζε «κρυφτούλι» με τους φοιτητές που κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης και τελικά συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ακολούθησε η παραίτηση του αντιπρύτανη (και προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας), Γιάννη Τζιφόπουλου, μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του περί ανάγκης... φασιστοποίησης των ασκούντων εξουσία, που έφεραν στο φως οι ίδιοι οι φοιτητές του! Αποστάσεις έσπευσε να πάρει ο πρύτανης Περικλής Μήτκας, ο οποίος όμως επιτέθηκε...
εμμέσως στα ΜΜΕ.

Η παραίτηση Τζιφόπουλου ήρθε μετά τις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Δίον», που άφησαν εμβρόντητο κάθε δημοκρατικό πολίτη. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος υποστήριξε ότι, όποιος παραφέρεται, «πρέπει να τρώει μια σφαλιάρα, όπως γίνεται στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία»!

«Πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας. Γιατί δεν βλέπω να αλλάζει αλλιώς ο Ελληνας», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να αναγκαστεί στη συνέχεια να υποβάλει παραίτηση στον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, που την έκανε δεκτή. Ωστόσο, ο κ. Μήτκας, με τη σειρά του, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αφήνει αιχμές για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα τα ΜΜΕ. Αραγε -κατά τον πρύτανη- θα έπρεπε να αποκρυβούν οι δηλώσεις του κ. αντιπρύτανη που εκείνος διόρισε στη θέση αυτή; Αναφέρει, λοιπόν, η σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ ότι «οι δηλώσεις του κ. Τζιφόπουλου, όπως παρουσιάστηκαν σήμερα στα ΜΜΕ, δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τις θέσεις και τις απόψεις της Πρυτανείας του ΑΠΘ».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νόμου Διαμαντοπούλου. Να επιλέγει τους υποψήφιους πρυτάνεις ένα “καπέλο”-συμβούλιο διοίκησης, αποκλείοντας κατά το δοκούν όποιους δεν εγκρίνει. Και, ακολούθως, ο εκλεγμένος πρύτανης να διορίζει αντιπρυτάνεις που δεν εξελέγησαν με δημοκρατικές διαδικασίες. Οι πρυτάνεις-Φορτσάκηδες είναι αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, με τα αποτελέσματα όσα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στα Πανεπιστήμια και στο ΑΠΘ. Αναρωτιέμαι, ο κ. Τζιφόπουλος πώς θα πάει να διδάξει αύριο τους φοιτητές του; Με σφαλιάρες;» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Την υπόθεση Τζιφόπουλου έφερε στη δημοσιότητα με σκληρή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλολογίας, καταγγέλλοντας ότι ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Τζιφόπουλος, κρίνει πως η ελληνική κοινωνία χρειάζεται φασισμό και σφαλιάρες! «Οι τελευταίες πρωτοφανέρωτες εξελίξεις αναδεικνύουν ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια στο σύνολό τους διοικούνται σήμερα από τις πιο αυταρχικές Πρυτανείες μεταπολιτευτικά. Οι νέοι πρυτάνεις της βίας και της καταστολής, με πρωτοπόρο τον Φορτσάκη, προβαίνουν από τους τρεις πρώτους μήνες ανάληψης της εξουσίας τους σε πρακτικές αυταρχισμού και τρομοκράτησης μέσα στο Πανεπιστήμιο.

»Αλλοτε με ΜΑΤ κι εισαγγελείς, άλλοτε με μπράβους, θυματοποιημένες πλην επιθετικές καταγγελίες κι απειλές πειθαρχικών διώξεων σε βάρος φοιτητών, οι νέες Πρυτανείες παίρνουν ξεκάθαρα θέσεις μάχης ενάντια στα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, στο πανεπιστημιακό άσυλο, στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στις ριζοσπαστικές μορφές πάλης και τις αγωνιστικές μας αποφάσεις», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- οι φοιτητές, προσθέτοντας πιο κάτω:

«Ζωτικό κομμάτι μιας τέτοιας Πρυτανείας είναι και ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Γ. Τζιφόπουλος. Σε ρόλο αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, ο Τζιφόπουλος στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις αυταρχικές κινήσεις της νέας Πρυτανείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Π. Μήτκα. Κινήσεις οι οποίες μεταφράζονται σε: τοποθέτηση μπράβων έξω από την αίθουσα της Συγκλήτου προκειμένου να παρεμποδιστεί η παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στη διαδικασία της, καταναγκαστικό και παράνομο κλειδαμπάρωμα εργαζομένων στο κτίριο διοίκησης, lock out του κτιρίου διοίκησης προκειμένου οι φοιτητικοί σύλλογοι να μην υλοποιήσουν τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων για κατάληψη της Πρυτανείας».

Τηλεδιάσκεψη συγκλήτου

Νωρίς χθες το πρωί και πριν ανακοινωθεί η παραίτηση Τζιφόπουλου, ομάδα περίπου πενήντα φοιτητών πήγε στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται η Πρυτανεία, προκειμένου να παρασταθεί στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Οταν διαπίστωσαν ότι η συνεδρίαση δεν γίνεται εκεί, προχώρησαν σε κατάληψη.

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορήθηκαν, η Σύγκλητος συνεδρίαζε, κατά μάλλον ασυνήθιστο τρόπο, μέσω τηλεδιάσκεψης, από το Παιδαγωγικό και άλλα τμήματα διάσπαρτα στην πανεπιστημιούπολη. Οταν προσπάθησαν να παρέμβουν σ’ αυτά, η συνεδρίαση διακόπηκε και, όπως έγινε γνωστό αργότερα, «είχε ολοκληρωθεί». Οι φοιτητές κατήγγειλαν το «κρυφτούλι» των πρυτανικών αρχών αναρωτώμενοι αν «αυτές είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που κομίζουν οι νέοι πρυτάνεις».

Νίκος Φωτόπουλος από efsyn