Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Περιστέρη: «Πειραγμένος ο σκελετός στον οίκο της βασίλισσας»

Παραμένουν τα ερωτήματα για όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη καθώς κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη γνωστοποίησε ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανθρωπολογική μελέτη που θα εξετάσει την ταυτότητα του νεκρού ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η επιστημονική ομάδα που θα την αναλάβει.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι τώρα αρχίζει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Περιστέρη, διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν δεν γνωρίζουμε...
ποιος ή ποια είναι ο νεκρός», με τον σκελετό να φυλάσσεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης.

Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή της πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένος Μακεδόνας στρατηγός, η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας τόνισε: «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος».

«Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας. Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο», πρόσθεσε η ίδια.

Η επικεφαλής των ανασκαφών ανέφερε πως στον χώρο της Αμφίπολης οργίαζε η αρχαιοκαπηλία, ενώ αρχικά ο περίβολος μπροστά  από τα σκαλοπάτια ήταν ανοιχτός και μετά τον έκλεισαν. «Άρα ο τύμβος ήταν κάποτε επισκέψιμος», δήλωσε.

Η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε αινιγματικά («αυτόν βρήκαμε») στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης και ύστερα από πιέσεις των δημοσιογράφων παρουσίασε για πρώτη φορά φωτογραφία από τη  διαδικασία απομάκρυνσης των οστών, μαζί με τα χώματα, από τον τάφο.

Όσον αφορά το μέλλον των ανασκαφών, η κ. Περιστέρη δήλωσε ότι η ανασκαφή του τάφου έχει μόλις τελειώσει, προσθέτοντας ότι ελπίζουν του χρόνου να συνεχίσουν σε άλλο σημείο.

Από efsyn