Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Και …«Φόρος ΑΕΠΙ»

Να χρεώνει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την κατοχή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συσκευών επιδιώκει η ΑΕΠΙ! Σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία, που προβλέπει την απόδοση δικαιωμάτων εφόσον τα καταστήματα κάνουν δημόσια χρήση του ρεπερτορίου που εκπροσωπούν οι εταιρείες συλλογικής διαχείρισης, η ΑΕΠΙ επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς και να εισπράττει χρήματα για την κατοχή των συσκευών!

Οι καταστηματάρχες, εφόσον μεταδίδουν...
από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση μουσική που εκπροσωπείται από την ΑΕΠΙ, οφείλουν να αποδίδουν δικαιώματα, αλλά πλέον υπάρχει και μουσική που είναι… δωρεάν, καθώς οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι της δεν είναι μέλη της ΑΕΠΙ και έχουν δηλώσει πως δεν επιθυμούν την είσπραξη δικαιωμάτων. Μάλιστα, υπάρχει και συγκεκριμένη επιστολή που περιγράφει αναλυτικά τη φόρμα της δήλωσης του καταστηματάρχη, ο οποίος θα αναγνωρίζει πως η κατοχή της συσκευής συνιστά υποχρέωση απόδοσης δικαιωμάτων σε δύο συγκεκριμένους φορείς, μία εκ των οποίων είναι η ΑΕΠΙ.

Ο οργανισμός πνευματικής ιδιοκτησίας έχει διευκρινίσει πως όποιος διαθέτει στο κατάστημά του συσκευές ραδιοφώνου ή τηλεόρασης δεν είναι αυτομάτως υποχρεωμένος να πληρώνει αν δεν παίζει ρεπερτόριο προερχόμενο από την ΑΕΠΙ.

Από typologies