Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

5+1 μέτωπα στη «μάχη» με την τρόικα

Tα τελευταία βήματα για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Προηγουμένως, ωστόσο, καλείται περάσει το «τεστ» της αξιολόγησης της τρόικας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι και διαμηνύουν ότι...
δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, πριν οι κυβερνητικοί εταίροι παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

Η Αθήνα αναζητεί λύσεις για τις μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο, Ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία, καθώς η συμφωνία για την επόμενη ημέρα περνά από την υλοποίηση δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ο Αντώνης Σαμαράς θέλει πάση θυσία να ολοκληρωθεί ο τρέχων έλεγχος από την τρόικα.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης γνωρίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά να κόψει οριζόντια μισθούς και συντάξεις».

Όμως, αντιλαμβάνονται ότι «αν δεν αποφασίσουν τώρα να σπάσουν αυγά» και να γίνουν οι αλλαγές που υπέγραψαν οι ίδιοι αλλά δεν υλοποίησαν, η χώρα δεν πρόκειται να περάσει στη νέα σχέση με τους Ευρωπαίους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι κυβερνητικοί εταίροι προετοιμάζονται για σύγκρουση με την τριμερή για:

• Τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθούν οι εκπτώσεις 30% που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, ασκούν κριτική για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις μελέτες προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις εμπορικές τιμές

• «Φρένο» στις προσλήψεις αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, με μειώσεις αλλά επίδομα επαρχίας στους νεοπροσλαμβανόμενους

Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να μην υπάρχει εισαγωγικός μισθός 680 ευρώ που προβλεπόταν για τους νεοδιορισμένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στο εξής, δεν θα γίνονται προσλήψεις υπαλλήλων που έχουν αποφοιτήσει μόνο από το γυμνάσιο.

• Δημιουργία μηχανισμού μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο

Στα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το ρεπορτάζ, μειώθηκε κατά 150.000 και οι αποδοχές τους περιορίστηκαν κατά μέσο όρο 30%.

Η τρόικα θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην τελευτά φάση των αλλαγών, καθώς η μετάβαση των 25.000 εργαζομένων την υποχρεωτική κινητικότητα – διαθεσιμότητα ολοκληρώθηκε, αλλά ζητεί να υπάρχει μηχανισμός μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο για να καλύπτονται οι ανάγκες από το διαθέσιμο προσωπικό.

• Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Η κατεύθυνση της τρόικας είναι τα επικουρικά Ταμεία να καταβάλλουν συντάξεις και εφάπαξ χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα.

Μάλιστα, τα Ταμεία καλούνται να έχουν ίδιες εισφορές κα ίδιες παροχές.

• Ευελιξία της αγοράς εργασίας με πιο εύκολες απολύσεις και κατάργηση της προστασίας των συνδικαλιστών

Αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργίας, νέο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών αλλά και μείωση των αδειών επιδιώκει η τριμερής.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να συναινεί στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/192 αλλά σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

• Νέο καθεστώς στην απονομή Δικαιοσύνης

Όπως διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα μια υπόθεση που φτάνει στα διοικητικά ή ποινικά δικαστήρια απαιτούνται πλέον οκτώ χρόνια.

Οι ουρές μοιάζουν να μεγαλώνουν και αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξυγίανση της οικονομικής ζωής και την προσέλκυση επενδύσεων.

Από real 

Οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα 
Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχε το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν υπήρξε συμμετοχή του Γιάννη Βρούτση, της γενικής γραμματέως του υπουργείου, Άννας Στρατινάκη, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Τάσου Αναστασάτου, και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενης από τους Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των εκπρόσωπων των δανειστών που άπτονται θεμάτων του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα κινήσεις, που δεν θα αφορούν δηλαδή το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας.

Επιπλέον, παραμένει σταθερά η αρνητική θέση σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Αναφορικά με το λοκ άουτ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκλογίκευση της ισχύουσας διαδικασίας που αφορά σε πρόβλεψη συγκεκριμένου άρθρου του αστικού κώδικα.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο εάν αποδεδειγμένα ο εργοδότης διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του και δεν πληρώσει τους εργαζόμενους, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, διαδικασία που όμως διαρκεί περίπου δύο χρόνια.

Η εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας συνίσταται στο ότι προτείνεται η επιτάχυνση αυτής της δικαστικής διαδικασίας.

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεν υπήρξε κατάληξη σε πρόταση εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τρόικα ζητεί δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγή του τρόπου απόφασης των απεργιών (να λαμβάνεται η απόφαση για απεργία από το 50+1% των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα).

Αυτό δεν συζητείται καν, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, η τρόικα ζητεί και άρση της προστασίας των συνδικαλιστών.

Όπως ανέφεραν οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη στις συναντήσεις αυτές μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, των κυβερνητικών στελεχών και της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, όσα συζητούνται αποτελούν εισηγητικές προτάσεις προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ομοίως, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχουσες πλευρές στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής με τον υπουργό και την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελούν εισηγητικές προτάσεις προς τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Ανέφεραν ακόμα ότι στη συνάντηση αυτή δεν συζητήθηκε θέμα απολύσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν άλλες «δεξαμενές» και το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι προσωρινές διαταγές, τα πλαστά πτυχία και η λήξη διαθεσιμοτήτων που εκκρεμούν μπορούν να δώσουν μια πειστική απάντηση στην τρόικα.

Από real 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.