Άλλο ένα βαρύ πλήγμα ετοιμάζει η κυβέρνηση στον δημοσιογραφικό κλάδο, με αφορμή τα μισθολογικά των δημοσιογράφων που είχαν την… τύχη να προσληφθούν στη ΝΕΡΙΤ. Αφού υπέγραψαν τη σύμβαση αορίστου χρόνου, οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν ότι θα ενταχθούν σε δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, με μισθό 500 ευρώ και στη συνέχεια δεν θα αναγνωριστεί όλη η προϋπηρεσία τους, αλλά το πολύ 7 χρόνια, οπότε θα «ανέβουν» στα 800 ευρώ καθαρά!
Όλα αυτά για έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θέλουν να έχει 24ωρη λειτουργία και...
Όλα αυτά για έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θέλουν να έχει 24ωρη λειτουργία και...
επομένως δεν υπάρχουν ωράρια, προγραμματισμός και βάρδιες. Το θέμα ξεκίνησε όταν η διοίκηση και η νομική υπηρεσία της ΝΕΡΙΤ συνέδεσε περιέργως τον νόμο 4024 του Δημοσίου (που προβλέπει 24μηνη δοκιμαστική περίοδο για τους νεοεισερχόμενους στον στενό δημόσιο τομέα) με την ΚΥΑ των δημοσιογράφων.
Υπενθυμίζεται ότι τα μισθολογικά των δημοσιογράφων καλύπτονται από την ΚΥΑ που ισχύει σε Γραμματεία Τύπου και ΑΠΕ και δεν προβλέπει καμία δοκιμαστική περίοδο, αλλά αντιθέτως περιλαμβάνει μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με τα χρόνια.
Προκειμένου να «λυθεί» το κυρίως ηθικό, αλλά και πρακτικό ζήτημα που προέκυψε, καθώς οι περισσότεροι δημοσιογράφοι προέρχονται τόσο από την πρώην ΕΡΤ όσο και από την αγορά με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, η κυβέρνηση με τη «συνάδελφο», όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται στα τηλεοπτικά πάνελ, Σοφία Βούλτεψη υποσχέθηκε να περάσει τροπολογία που θα μειώνει τη δοκιμαστική περίοδο στους 3 μήνες χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν μετά το τρίμηνο θα αναγνωριστεί όλη η προϋπηρεσία, καθώς ο 4024 προβλέπει αναγνώριση μόνο 7 ετών, μετά τη δοκιμαστική περίοδο.
Η μόνιμη επωδός της κυβερνητικής εκπροσώπου προς τους συναδέλφους είναι ότι το προσπαθεί, αλλά αυτό λέει ο νόμος, ενώ από τη ΝΕΡΙΤ η νομική σύμβουλος Βίκυ Σουλτανιά υποστηρίζει, σε όλες τις συσκέψεις, ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 με 12 μήνες για να κάνει αξιολόγηση. Το θέμα είναι αν τα γνωρίζει όλα αυτά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να τραβήξει το αυτί σε ορισμένους που εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως;
Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους προσελήφθησαν με τον γνωστό διαγωνισμό στη ΝΕΡΙΤ, από τα 5.000 μόρια που ήταν το άριστα, τα 2.500 αφορούσαν την προϋπηρεσία και την εμπειρία (1.000 μόρια για τους μήνες προϋπηρεσίας και 1.500 η αξιολόγηση της εμπειρίας), τα οποία τώρα όμως η εταιρεία έρχεται με τον τρόπο αυτό και λέει ότι δεν τα αναγνωρίζει. Συν το γεγονός ότι δεν αναφέρονταν τίποτα από τα παραπάνω στην προκήρυξη του διαγωνισμού.
Παράλληλα, εκτός από την οικονομική καταρράκωση των δημοσιογράφων, το ανήθικο του πράγματος έχει να κάνει και με όσους εργάζονται ήδη μέσα ως συμβασιούχοι στη ΔΤ, οι οποίοι από τον περασμένο Απρίλιο μεταδίδουν ειδήσεις και δουλεύουν σε εκπομπές και δελτία με το σήμα της ΝΕΡΙΤ.
Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί και η αξιολόγηση που έγινε στη νομική σύμβουλο Βίκυ Σουλτανιά, όταν προσελήφθη τον Νοέμβριο του 2012 στην τότε ΕΡΤ από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νίκο Σίμο, δεδομένου ότι επιμένει να ζητά αξιολόγηση των δημοσιογράφων που έχουν ήδη αξιολογηθεί. Τότε, για την εξάμηνη σύμβαση, η κυρία Σουλτανιά έλαβε από την ΕΡΤ 21.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Από typologies
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.