Aσφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, νέο μισθολόγιο, εργασιακά, απολύσεις στο Δημόσιο, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και παραδοχή δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στην ατζέντα που θέτει η τρόικα προκειμένου να επανέλθει στην Αθήνα.
Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε πάντως γνωστό ότι η τρόικα θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, με τον ίδιο να προγραμματίζει άφιξή του στην Ελλάδα μετά το πέρας της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών. Οι Βρυξέλλες θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την είσοδο...
Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε πάντως γνωστό ότι η τρόικα θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, με τον ίδιο να προγραμματίζει άφιξή του στην Ελλάδα μετά το πέρας της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών. Οι Βρυξέλλες θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την είσοδο...
στη νέα περίοδο σχέσεων Αθήνας - δανειστών (τρίτο Μνημόνιο το οποίο βαφτίστηκε "Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις) το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Το δε κλείσιμο θα συμπυκνώνεται σε ένα νέο πακέτο μέτρων στον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου, παραμονή του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πάντως ότι η δήλωση Μοσκοβισί, η οποία είναι ανάλογη των δηλώσεων που έκαναν την Τετάρτη τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έξω από το Μαξίμου, ότι η τρόικα θα επιστρέψει "το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου", και «το ταχύτερο δυνατό» αντίστοιχα, ήλθε παρά τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για το πότε θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση.
Μείζον θέμα συζητήσεων, πέραν των μέτρων, είναι και το εάν θα εκταμιευθεί εν τέλει το εναπομείναν ποσό της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας. Πάντως, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι θα γίνει χρήση του σχετικού ποσού των 12 δισ. ευρώ που σχεδιαζόταν να δώσει το 2015 και το 2016 καθώς:
* Πρώτον, το ΔΝΤ παραμένει στο σχήμα ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.
* Δεύτερον, δεν συντρέχουν λόγοι να επαναληφθεί η χρονοβόρος διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια νέου χρηματοδοτικού πακέτου.
* Τρίτον, το προσδιοριζόμενο μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ χρηματοδοτικό κενό ωθεί αναπόδραστα την κυβέρνηση στην ανάληψη του σχετικού ποσού.
Η ατζέντα μέτρων που θέτει η τρόικα παραμένει ακανθώδες ζήτημα για τους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης, καθώς έχουν διαμηνύσει ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις «δεν χρειάζεται να ανοίξουν τώρα». Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, εκκρεμούν η εφαρμογή από 1.1.2015 των πρόσφατα ψηφισμένων αλλαγών οι οποίες προβλέπουν ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση που θα επέλθει για αρκετές συντάξεις έως και 35% εξαιτίας της ενοποίησης αυτής, η μείωση επικουρικών συντάξεων (μέτρο που εκκρεμεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2014), η ενιαιοποίηση κοινωνικών εισφορών και παροχών στην κατεύθυνση της πλήρους ανταποδοτικότητάς τους και η καθιέρωση εθνικής σύνταξης 360 ευρώ.
Στα δε εργασιακά εκκρεμούν μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστικός νόμος, η κατοχύρωση της ανταπεργίας (λοκ - άουτ) και οι ομαδικές απολύσεις.
Ειδικά για το τελευταίο αυτό ζήτημα, τις ομαδικές απολύσεις, το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως ήδη υφίσταται νομικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει το όλο θέμα, ενώ και τα δύο αυτά κεφάλαια, ασφαλιστικό και εργασιακά, αξιολογούνται ως "καυτές πατάτες" για την κυβέρνηση.
Στα εκκρεμή θέματα υπάγεται ακόμη το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Αυτό θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 για όλο τον δημόσιο τομέα. Θα έχει προηγηθεί, έως το τέλος του 2014, το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2015 και πάνω σε αυτό το σύστημα θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο. Ειδικά για τους νεοεισερχόμενους θα εφαρμοστεί πιλοτικά σύστημα μείωσης του βασικού μισθού. Αυτό δεν θα ισχύσει για κατηγορίες νεοεισερχομένων που τοποθετούνται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, στους οποίους θα δίνεται κάποια ενίσχυση ή κάποιο επίδομα.
Αναφορικά με ένα ακόμη ζητούμενο της τρόικας, αυτό για τα "κόκκινα" δάνεια η κατά βάση "τραπεζοκεντρική" της ρύθμιση στην ουσία προβλέπει οριζόντια μέτρα χωρίς ουσιαστική ανακούφιση των αδύναμων ενώ μεταφέρει το βάρος που θα προκύψει από τις διαγραφές, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από τις τράπεζες, στους Έλληνες φορολογούμενους.
Σε εκκρεμότητα -και με αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας- παραμένει το κεφάλαιο "Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας", καθώς στο τέλος του έτους αίρεται η απαγόρευσή τους.
Εξάλλου η τρόικα επισείει το ποσό των 2 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού προκειμένου να πιέσει για μέτρα, και ειδικά στο ασφαλιστικό, καθώς οι μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για το επόμενο έτος σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Παναγόπουλος Θάνος από avgi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου