Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει επισήμως συζητήσεις για τον τερματισμό της βοήθειας του ΔΝΤ στη χώρα, αλλά θα συνεχίσει να έχει τακτικές αξιολογήσεις μετά από τη διάσωση, από το ΔΝΤ, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος μετά από τις συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ χθες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το ΔΝΤ είναι βαθύτατα αντιδημοφιλές για την επιμονή του στις περικοπές με βάση το πρόγραμμα διάσωσης, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι η διακοπή των δεσμών με το ΔΝΤ...
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το ΔΝΤ είναι βαθύτατα αντιδημοφιλές για την επιμονή του στις περικοπές με βάση το πρόγραμμα διάσωσης, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι η διακοπή των δεσμών με το ΔΝΤ...
θα βοηθήσει στην αλλαγή πορείας της πολιτικής τύχης του.
«Όλα είναι στο τραπέζι, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Το ΔΝΤ είναι θετικό διότι θεωρεί πως έχει συμβάλει στην πρόοδο στην Ελλάδα», δήλωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά από μια συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
«Το ΔΝΤ συνεχίζει με μια αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα σε κάθε χώρα που δανείζει. Θα έχουμε μία σχέση με το ΔΝΤ αλλά όχι με τους ίδιους όρους».
Όπως επισημαίνει το Reuters, ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα αφότου φύγει, αναμένεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση, η οποία θέλει να παρουσιάσει την αποχώρηση του ΔΝΤ ως μια λήξη της επιτήρησης από τον οργανισμό, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει ότι τίποτα δεν θα τελειώσει ουσιαστικά, μόνο τύποις.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει στήριξη από την ΕΕ με τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή αλλιώς, κάτι που θα έρθει με τίμημα ορισμένες μεταρρυθμίσεις.
DW: Η συναίνεση του ΔΝΤ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση
Μετά τη χθεσινή συζήτηση, γράφει η Deutsche Welle, καθίσταται σαφές ότι η συναίνεση του Ταμείου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, στη συνάντηση «συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και πιθανά επόμενα βήματα». Η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή των κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται στα δημοσιονομικά. Επανέλαβε, δε, τη δέσμευση του Ταμείου να υποστηρίξει την Ελλάδα για τη συνέχιση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
Η κα Λαγκάρντ πρότεινε την περασμένη Πέμπτη τη μετεξέλιξη του προγράμματος σε προληπτική στήριξη, για την οποία στο Ταμείο τονίζουν ότι εξακολουθεί να περιλαμβάνει όρους και αξιολογήσεις, κάτι όμως που προσπαθεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά. Υπό αυτό το πρίσμα, έλληνες αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι όροι που θα επικρατήσουν δεν θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα και η όποια στήριξη δεν θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου.
Σύμφωνα με ανώτατο οικονομικό αξιωματούχο, πρόκειται για μία «μεγάλη εθνική προσπάθεια» η οποία έχει πολλά εμπλεκόμενα μέρη, που περιλαμβάνουν επίσης τους ευρωπαίους εταίρους. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών ώστε να υπάρξει ομαλή έξοδος στις αγορές, οι οποίες δεν θέλουν αβεβαιότητα αλλά «καθαρό πεδίο και καθαρές λύσεις».
Εκτός από τον υπ. Οικονομικών, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Θάνος Κατσάμπας, και αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου. Από την πλευρά του Ταμείου στη συνάντηση ήταν επίσης ο εκτελών χρέη διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και ο διευθυντής επικοινωνίας Τζέρι Ράις.
Clean exit ή... Dirty exit!
Σε έγγραφο με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου, οι δανειστές μας φαίνεται να εξετάζουν τα διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Και αυτό γιατί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο έπεισε και την ίδια την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο μόλις ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Δηλαδή, τον Ιανουάριο.
Στο έγγραφο, το οποίο διάβασε το Euro2day.gr, αναφέρονται από την πλευράς των Ε.Ε., ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ, EWG, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ολλανδίας οι διάφορες επιλογές για τη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να διαμορφώνεται στο τέλος σαφής κοινή γραμμή.
Περισσότερα στο Euro2day
Από thepressproject
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου