Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Εκλογές ζητάει η Eurobank

Kατά λάθος μπήκα σε ένα οικονομικό site και το μάτι μου έπεσε στην εβδομαδιαία έκθεση μιας τράπεζας για την ελληνική οικονομία. Η τράπεζα σκέφτηκε και έγραψε γύρω από την ανάκαμψη που δεν έρχεται. Και επειδή την απασχόλησε η  “πολιτική αβεβαιότητα” και είναι ένα θέμα που πάντα με συγκινεί, είπα να ρίξω μια ματιά.

Κάτι που φαίνεται μέσα από την έκθεση της τράπεζας να την ενοχλεί είναι η πολιτική αβεβαιότητα.

Και τι εννοεί η τράπεζα; Αφού ο Αντώνης φρόντισε να τη σκοτώσει την πολιτική αβεβαιότητα με την ψήφο εμπιστοσύνης που κατέκτησε και...
τον έκανε ισχυρότερο. Τι, όχι;

Και τι εννοεί δηλαδή η τράπεζα;

Θεωρεί μήπως ότι ο Αντώνης έχει εξασφαλίσει τις 180 ψήφους και το κρατάει μυστικό, περιμένοντας στωικά και συνεσταλμένα μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και ξεκινάει επίσημα η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας; Εάν είχε τους 180 ο πρωθυπουργός μέχρι και ταξίδι αστραπή στη Μέρκελ θα έκανε, και θα το ανακοίνωνε σε άπταιστα γερμανικά.

Τότε τι εννοεί η τράπεζα;

Πως εξουδετερώνεις σήμερα την πολιτική αβεβαιότητα; Μήπως με εκλογές;

Για να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τι θέλει να πει η τράπεζα και οι ιδιοκτήτες της, μας δίνουν και ένα εύγλωττο παράδειγμα για να καταλάβουμε σε απλά ελληνικά γιατί δεν μπορεί ο Σαμαράς να φέρει την ανάκαμψη.

«…έστω ότι μια κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα μειώσει την φορολογία τόσο στην αμοιβή του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας όσο και στην αμοιβή του παραγωγικού συντελεστή του κεφαλαίου. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να διαμορφώσει τέτοιες προσδοκίες στην αγορά έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο στο να επενδύσουν αλλά και τα νοικοκυριά να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο στο να εργαστούν περισσότερο παραγωγικά. Στην περίπτωση που εν λόγω εξαγγελίες γίνονται υπό καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας, τότε αυτόματα αυξάνεται η πιθανότητα να χαρακτηριστούν ως μη αξιόπιστες (ποιος θα εγγυηθεί ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση ή αν αλλάξει το οικονομικό επιτελείο η πολιτική που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια θα παραμείνει η ίδια;). Το γεγονός αυτό οδηγεί τους φορείς της αγοράς, δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο να μην μεταβάλλουν τις προσδοκίες τους και ως εκ τούτου τα επενδυτικά προγράμματα ακυρώνονται και τα κίνητρα για περισσότερη παραγωγική εργασία μειώνονται».

Τι λέει λοιπόν σε απλά ελληνικά στην έκθεσή της; Ότι και να θέλει η κυβέρνηση Σαμαρά να πάρει αναπτυξιακά μέτρα (όπως το να ρίξει την φορολογία στις επιχειρήσεις, μιλάμε “θα πήξουμε στην ανάπτυξη”) δεν θα καταφέρει τίποτα. Αφού όλοι τους τρέμουν πως θα έρθει ο Τσίπρας και θα τους πάρει τις επιχειρήσεις.

Δηλαδή, όπως λέει η τράπεζα, τρέμουν τόσο πολύ που δεν μπορούν να περιμένουν να δουν τι θα γίνει.

«Ας έρθει ο Τσίπρας επιτέλους να δούμε τι θα γίνει!»

Επίσης, η τράπεζα μαλώνει και τον Σαμαρά για τα μπαίνω-βγαίνω στο μνημόνιο. Απολαύστε:

«Όπως τα συνεχή δημοσιονομικά ελλείμματα του παρελθόντος οδήγησαν στην παρούσα συσσώρευση του υψηλού δημοσίου χρέους, έτσι και η συνεχής ανακολουθία ανάμεσα σε κυβερνητικές εξαγγελίες και εφαρμοζόμενες πολιτικές που συνέβη κατά το παρελθόν οδήγησε στη συσσώρευση ενός αποθέματος αναξιοπιστίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής το οποίο δεν είναι εύκολο να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όμως, επειδή με τα stress tests και τα Champions League Τραπεζών, οι τράπεζές μας έχουν και ξένο ακροατήριο, φροντίζουν να τοποθετηθούν αναλόγως και στα ευρωπαϊκά θέματα.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η Ελλάδα στην παρούσα ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία κατά την τράπεζα;

«Συνεπώς, στην περίπτωση που οι πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης εισέλθουν σε ένα νέο μονοπάτι στασιμότητας τότε υπάρχει κίνδυνος μείωσης των ελληνικών εξαγωγών και ως εκ τούτου και της δυναμικής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με την τράπεζα, το γεγονός πως η οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν καταφέρνουν να βγάλουν τα νούμερα, και η Γερμανία βλέπει τα δικά της να συρρικνώνονται επικίνδυνα, η ύφεση η οποία περιμένει την ευρωζώνη θα κατασπαράξει τις εξαγωγές της Ελλάδας.

Τι προτείνει δηλαδή η τράπεζα; Να στραφεί η Ελλάδα σε άλλες αγορές, αφού άμα περιμένει χαΐρι από την ευρωζώνη την έκατσε τη βάρκα;

Μα αυτό δεν λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μας βγάλει από το ευρώ;

Μπράβο πάντως στη Eurobank. Καλά τα λέει. Τι έπαθε;

Γκρεμίστηκε κανένας φούρνος; Ή μήπως έγραψε κάτω από τη βάση στα stress tests και θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα;

Δεν ξέρω τι έγινε αλλά εγώ το αποφάσισα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των αγορών. Άσε που τον υποστηρίζει και η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη γιατί ο γιος της είναι Συριζαίος κι αυτή το παίζει υποστηρικτική μάνα.

Το κόμμα του Σαμαρά το πολεμάνε οι αγορές. Αυτό να στηρίξετε.

Που ενοχλεί και τη Eurobank.

Από Ρεμπελίσκος, γράφημα JoDi