Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ομάδα ΔΙΑΣ: Και αστέγους εξευτελίζουμε

Καθημερινά είναι τα κρούσματα κακομεταχείρισης κοινωνικά αδύναμων πολιτών -κυρίως μεταναστών- από ένστολους. Αυτή τη φορά θύμα της αυθαίρετης αστυνομικής συμπεριφοράς έπεσε μια Ελληνίδα που πήγαινε να προμηθευτεί φαγητό από το συσσίτιο του δήμου. Ηταν 12 το μεσημέρι της Τρίτης 21 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ιωάννα στην «Εφ.Συν.», δύο άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τη σταμάτησαν για έλεγχο έξω ακριβώς από την πόρτα του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων επί της οδού Σοφοκλέους και...
της ζήτησαν ταυτότητα. Αφού έδωσε την ταυτότητα, της ζήτησαν να ανοίξει την τσάντα της και να βγάλει τα παπούτσια της!

«Λέω, παιδιά, από το καλοκαίρι έρχομαι και τρώω από δω. Τι να 'χουμε, λέω, πάνω μας; Αφήνω τα χαρτιά και τους λέω, πάω απέναντι γιατί θα χάσω τη σειρά μου και θα χάσω το φαγητό μου».

Αφού παίρνει τη μερίδα της από το συσσίτιο, επιστρέφει και ζητάει πίσω την ταυτότητά της, για να πάρει την απάντηση του ενός αστυνομικού: «Θα σου γαμ… την Παναγία που θα μου πεις πότε θα σου δώσω τα χαρτιά»! Αυτή ήταν η φράση που της είπε και της πέταξε την ταυτότητα στον δρόμο.

«Τυγχάνει η Ιωάννα να είναι σκουρόχρωμη και γι' αυτό έπεσε στις δαγκάνες της ΔΙΑΣ», λέει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, και τονίζει πως «η δημοτική αρχή της Αθήνας έχει δηλώσει ότι δίνει μια μερίδα φαγητό σε κάθε πεινασμένο. Αν διαφωνεί ο κ. Κικίλιας είναι δικό του θέμα, ας το βάλει όμως δημόσια και όχι να το επιβάλει με εκστρατείες της ομάδας ΔΙΑΣ για ρατσιστικούς ελέγχους στα συσσίτια. Εκτός και αν έχει προσχωρήσει ανοιχτά στη λογική “συσσίτια μόνο για Ελληνες” και μάλιστα λευκούς».

Γιάννης Μπασκάκης από efsyn