Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΣΥ.ΓΥΡΙ.ΖΑ: Συνασπισμός Γυρισμένης Αριστεράς

Για το μέλλον παραπέμφθηκε το ενδεχόμενο συμμαχιών με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν πέρασε τροπολογία της «Αριστερής Πλατφόρμας» που αφορούσε τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Με ψήφους 76 «κατά» και 61 «υπέρ», απορρίφθηκε η τροπολογία που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας...
ολοκληρώθηκαν σήμερα (Κυριακή).

Η τροπολογία αφορούσε τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την προοδευτική φορολόγηση εις όφελος των φτωχότερων στρωμάτων. Το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που συντάσσονται με την «πλειοψηφία» έλειπαν από τη συνεδρίαση.

Το ζήτημα των συμμαχιών απασχόλησε τη συνεδρίαση, ωστόσο η τελική απόφαση παραπέμφθηκε για το μέλλον. «Όλα θα αποφασιστούν στην ώρα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας σε μια σύντομη παρέμβασή του.

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο που είχε καταθέσει η «Αριστερή Πλατφόρμα» σημείωνε για το θέμα των συμμαχιών πως «…δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά -ζητώντας ταυτόχρονα την ’συνέχιση των μεταρρυθμίσεων’ και ξιφουλκώντας με τον ’λαϊκισμό’ – αλλά δεν ασκούν ούτε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά ’θέση ευθύνης’ που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση».

Από την πλευρά της, η πολιτική γραμματεία του κόμματος, στην εισήγησή της, είχε απευθύνει ευρύ κάλεσμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «…απευθύνουμε συγκεκριμένο κάλεσμα να παραμερίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σε όλους όσους συνειδητοποιούν ότι πρώτιστο καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε την καταστροφή…».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα.
-
Τσίπρας: «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ με απώτερο σκοπό την εκλογική νίκη και στόχο την αυτοδυναμία, η πολιτική συμμαχιών, η εκλογική ετοιμότητα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η δεύτερη φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, με νέες καινοτόμες δομές και κατευθύνσεις.

«Το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, χθες (Σάββατο) ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης. Για την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story, το προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και από το ΔΝΤ».

Ο  πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του τόνισε: «Καταργούμε το μνημόνιο, δηλαδή τους νόμους της λιτότητας και της καταστροφής και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση. Καμία ουσιαστική και οριστική διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δε θα υπάρξει, αν δεν διεκδικηθεί και δεν επιτευχθεί δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεφούσκωσαν τα επικοινωνιακά σχέδια της κυβέρνησης. Για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του χρέους, πρέπει η Ελλάδα να διαπραγματευτεί».

Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί, είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση των Μνημονίων; Η κυβέρνηση που βγαίνει δεξιά και αριστερά και δηλώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Η κυβέρνηση που δεσμεύονται στα προαπαιτούμενα; Όταν ακόμα και στις διεθνείς συζητήσεις, στην Ευρώπη, είναι οι πρώτοι και οι πλέον πρόθυμοι που τρέχουν να συνταχθούν με τη γραμμή της κας Μέρκελ;»

«Η απάντηση είναι ότι οι μάσκες πια έπεσαν και τα ψέματα τελείωσαν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση. Με ισχυρή λαϊκή εντολή και στήριξη. Μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της και θα αγωνιστεί γι αυτά. Και αυτή θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του».

Επέκρινε έντονα τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο σημειώνοντας ότι «δεν διστάζουν προκειμένου να υπονομεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ, να υπονομεύουν την σταθερότητα στη χώρα». Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν είχε το σθένος ούτε καν να διεκδικήσει αυτό που το πρόγραμμα που συνυπέγραψε ορίζει : πως μετά την επίτευξη πλεονασμάτων θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για εκλογές το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα με στόχο «να χαράξουμε κοινή γραμμή, ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα, δημόσια μπροστά στον ελληνικό λαό, και πάντοτε στην βάση της αξιοπιστίας και της πολιτικής εντιμότητας».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές να τοποθετηθούν λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να τροφοδοτεί σενάρια κρατώντας αμφίσημη στάση. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που χρειάζεται για να συνεχίσει τον καταστροφικό της δρόμο. Αυτό φάνηκε καθαρά και στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα» και ότι «παίζουν τα δικά τους παιχνίδια», εμείς όμως, πρόσθεσε έχουμε το δικό μας στόχο τονίζοντας ότι «μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές». Το σχέδιό μας, είπε έχει αρχή μέση και τέλος και «δεν είναι ασπόνδυλο σαν αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά».

efsyn μέσω JoDI