ΤΟ 90% ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ Ή ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ
Σε απόγνωση και οι ιδιοκτήτες. Το 70% των νοικάρηδων οφείλει από ένα μέχρι και 15 ενοίκια
Σε απόγνωση και οι ιδιοκτήτες. Το 70% των νοικάρηδων οφείλει από ένα μέχρι και 15 ενοίκια
Tετραμελής οικογένεια επιβιώνει 16 μέρες μέσα σ' ένα αυτοκίνητο. Οι γονείς έχασαν τη δουλειά τους και στη συνέχεια ακολούθησε η έξωση. Η πολιτεία έδειξε ενδιαφέρον όταν δόθηκε δημοσιότητα στο δράμα της οικογένειας.
Πρόκειται για δύο αξιοπρεπείς γονείς, που αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά και ελάχιστα από τα υπάρχοντά τους και να στριμωχτούν στα καθίσματα του αυτοκινήτου, εγκαταλείποντας την κατοικία τους στο Ηράκλειο Αττικής, επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο και...
Πρόκειται για δύο αξιοπρεπείς γονείς, που αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά και ελάχιστα από τα υπάρχοντά τους και να στριμωχτούν στα καθίσματα του αυτοκινήτου, εγκαταλείποντας την κατοικία τους στο Ηράκλειο Αττικής, επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο και...
τους έκαναν έξωση. Ο πατέρας εργαζόταν σε αρτοβιομηχανία και η γυναίκα του ήταν σχολική τροχονόμος. Η 16χρονη κόρη τους φοιτούσε σε ειδικό σχολείο. Στο συγκεκριμένο σπίτι κατοικούσαν αρκετά χρόνια. Και όφειλαν τέσσερα ενοίκια.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, βρέθηκε στο πλευρό της οικογένειας μετά τις τηλεοπτικές κάμερες. Πάντως η κοινωνική υπηρεσία του δήμου βρήκε στέγη και αποφάσισε να εξασφαλίσει τη φαρμακευτική αγωγή του κοριτσιού. Συγκινητική είναι και η ανταπόκριση των δημοτών στην παροχή βοήθειας.
Αύξηση των εξώσεων
«Συνεχώς γίνονται εξώσεις. Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα οι δικαστικές αποφάσεις αυξήθηκαν κατά 30%. Κι άλλο ένα 30% αναγκάζεται να εγκαταλείψει την κατοικία του οικειοθελώς, πριν εκδοθεί απόφαση έξωσης, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Αγγελος Σκιαδάς.
Σύμφωνα με δειγματοληπτικά στοιχεία του συλλόγου ενοικιαστών, στη διάρκεια της κρίσης οι ενοικιαστές εγκατέλειψαν τα μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία παραμένουν ξενοίκιαστα και εγκαταστάθηκαν σε δυάρια. Το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνουν ότι η οικειοθελής αποχώρηση και οι εξώσεις συμβαίνουν στα δυάρια, των οποίων οι ενοικιαστές αναγκάζονται να επιστρέψουν, με τα παιδιά τους, στην πατρική κατοικία.
«Για το λόγο αυτό, αρκετά διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν μειώνουν το ενοίκιο. Προτιμούν να τα έχουν ξενοίκιαστα» εξηγεί ο Αγγ. Σκιαδάς και προσθέτει: «Το 99% των ενοικιαστών εγκαταλείπει το σπίτι του λόγω αδυναμίας πληρωμής. Διότι έχασε τη δουλειά του ή εργάζεται απλήρωτος για έξι μήνες, οφείλει 2-3 ενοίκια και δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο γι' αυτές τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ο δικαστής να βγάζει αποφάσεις έξωσης».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το 90% των ενοικιαστών που οφείλουν ενοίκια, εργάζονται απλήρωτοι ή έχασαν τη δουλειά τους: «Η κατάσταση γι' αυτούς είναι τραγική. Ανήκουν στη μεσαία τάξη και βρέθηκαν ξαφνικά σ' αυτή την κατάσταση. Ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Μέχρι χθες ήταν συνεπείς και ξαφνικά τους κυνηγούν σαν να είναι απατεώνες. Οταν κάποιος έχει οκτώ μήνες να πληρωθεί κι έχει δύο παιδιά, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει από την απελπισία του».
«Εξώσεις γίνονται σωρηδόν. Η μη πληρωμή των ενοικίων αποτελεί πλέον μάστιγα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αλλά οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν για ένα και μοναδικό λόγο. Δεν έχουν χρήματα» επισημαίνει ο μεσίτης Χρήστος Αγγάνης και προσθέτει ότι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, στον ενοικιαστή κοινοποιείται η έξωση δίνοντας προθεσμία ορισμένων ημερών: «Ο ενοικιαστής εγκαταλείπει το ακίνητο και μεταφέρεται σε άλλο, πληρώνει την εγγύηση και ένα ενοίκιο και παραμένει περίπου για ένα χρόνο τσάμπα. Αφήνει και τους λογαριασμούς απλήρωτους και βρίσκει το επόμενο...»
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο ενοικιαστής δεν περιμένει να έρθει ο δικαστικός κλητήρας και να εκτελέσει την απόφαση, βγάζοντας τα πράγματα στο δρόμο. Φροντίζει να φύγει λίγες μέρες νωρίτερα. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών δείχνει ανοχή και δεν εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις: «Το 70% των ενοικιαστών σήμερα οφείλει από ένα μέχρι και 15 ενοίκια. Ο ιδιοκτήτης φοβάται να εκτελέσει την απόφαση έξωσης διότι κινδυνεύει να βρει το σπίτι του κλειδωμένο και διαλυμένο στο εσωτερικό. Επειτα από καβγά μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, παρέλαβα ένα σπίτι με σπασμένο μπάνιο, τοίχους και πατώματα. Γι' αυτό οι εξώσεις γίνονται συναινετικά».
Ο Χρ. Αγγάνης τονίζει ότι οι περισσότεροι δικαστικοί κλητήρες δεν αναλαμβάνουν πλέον εξώσεις: «Ποιος θα αρχίσει να πετάει τα πράγματα της οικογένειας στο δρόμο, αν στο σπίτι βρει μια μάνα με δύο γιους; Κινδυνεύει με ξυλοδαρμό. Ακόμα και τα δικόγραφα τα στέλνουν συστημένα. Κανείς δεν ξέρει πώς θ' αντιδράσει ο ένοικος. Υπάρχουν εκρήξεις οργής».
Εξωση πρώην υπουργού
Η συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να χαρίζονται ορισμένα από τα οφειλόμενα ενοίκια, από την πλευρά του ιδιοκτήτη, με τη συμφωνία να παραλάβει τα κλειδιά του. «Αυτά τα σπίτια δεν ξανανοικιάζονται. Οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται ότι θα υποστούν την ίδια ταλαιπωρία. Εχω τα κλειδιά από 150 διαμερίσματα... Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε υποβαθμισμένες συνοικίες του αθηναϊκού κέντρου, αλλά υπάρχουν αποφάσεις έξωσης και στην Αγία Παρασκευή, στου Ζωγράφου, όπου μπορείς να φαντασθείς».
Επίσης διευκρινίζει ότι στη δύσκολη θέση μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε: εγκατέλειψαν την κατοικία τους, έπειτα από απόφαση έξωσης, ένας ηλικιωμένος πρώην υπουργός της Ν.Δ. που ζούσε κοντά στο ξενοδοχείο Κάραβελ, ορισμένοι δικηγόροι αλλά κι ένας εισαγγελέας. Εξώσεις γίνονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα...».
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου