Δυο εισηγήσεις είχε στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Είτε να προχωρήσει σε ένα «μίνι» φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, είτε να ανακοινώσει μόνον το διάδοχο του Δημήτρη Αβραμόπουλου που αποχαιρέτησε και επισήμως τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.
Κομιστές των δυο αντικρουόμενων εισηγήσεων ήταν πρόσωπα από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Η μια πρόταση έλεγε πως ο κ. Σαμαράς δεν θα έπρεπε να προχωρήσει τώρα...
σε αλλαγές προσώπων κάτι που θα αποσυντόνιζε το κυβερνητικό σχήμα και θα προκαλούσε τις αντιδράσεις εκείνων που θα έφευγαν από την κυβέρνηση και όσων θα περίμεναν χαρτοφυλάκιο αλλά στο τέλος δεν θα το έπαιρναν.
Στον αντίποδα, ο έτερος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού που υποστήριζε την εισήγηση των «χειρουργικών» αλλαγών εκτιμούσε πως ένα φρεσκάρισμα στην κυβέρνηση θα έδινε έναν «αέρα» στο κυβερνητικό σχήμα που σε κομβικά υπουργεία συνεχίζει να παρουσιάζει αρρυθμίες με υπουργούς να απασχολούν καθημερινά την επικαιρότητα είτε με τις αστοχίες τους, είτε με δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει βραχυκύκλωμα στο κυβερνητικό οικοδόμημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να μην προχωρήσει τώρα σε παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο συνυπολογίζοντας τις ενδεχόμενες τριβές στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενόψει Προεδρικής Εκλογής.
Η αλλαγή θα αφορά μόνον στον αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο ο οποίος θα προέρχεται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Το σενάριο να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ατονίσει αλλά δεν έχει εντελώς αποκλειστεί.
Τρόικα και εθνικά θέματα
Έπειτα και από τη χθεσινή συνάντηση Σοϊμπλε-Χαρδούβελη, η κυβέρνηση έχει μια απόλυτη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στα κέντρα που θα συνδιαμορφώσουν την επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν και σήμερα να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στην αξιολόγηση της τρόικας με βασικότερη όλων το δημόσιο.
Χωρίς να αλλάξει ο σχεδιασμός για τις 5500 απολύσεις από το δημόσιο έως το τέλος του έτους, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να βρουν λύση στο ζήτημα του μισθολογικού για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει «αντάρτικο» καρφώνοντας επί της ουσίας τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βάζει θέματα στο τραπέζι τα οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να συζητήσει με τους πιστωτές.
Για την κυβέρνηση θέμα ασφαλιστικού δεν μπαίνει, οι ομαδικές απολύσεις έχουν «παγώσει» και έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες ενώ ο συνδικαλιστικός νόμος είναι μια από τις παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν χωρίς όμως «συγκρουσιακή» λογική - σύμφωνα με τις εντολές που έχει πάρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα συζητηθούν επίσης όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα με αφορμή τις επαφές που είχε στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών και οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα εξετάσουν τέλος το σχεδιασμό της Αθήνας ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο.
Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από real
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.