Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις διώχνουν τα λεφτά από την Ευρώπη και διαλύουν την ευρωζώνη

Στις κεφαλαιαγορές επικρατεί και πάλι σκεπτικισμός για το μέλλον της Ευρωζώνης, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt, παραπέμποντας στη διαφυγή κεφαλαίων από τις χώρες του κοινού νομίσματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, η εκροή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη παίρνει «ανησυχητικές διαστάσεις», ωστόσο οι ενδείξεις για αρνητικές εξελίξεις στην ζώνη του κοινού νομίσματος επεκτείνονται και σε άλλους δείκτες.

«Ο σκεπτικισμός για την συνοχή της Ευρωζώνης...
αντικατοπτρίζεται και στον επονομαζόμενο δείκτη Euro Break-Up (EBI), τον οποίο δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο οίκος Sentix. Ο δείκτης EBI εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2013, οπότε απειλήθηκε με κατάρρευση και έξοδο από την Ευρωζώνη η Κύπρος, υπό το βάρος των τραπεζών της», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα παραπέμποντας στο γεγονός ότι «περίπου το 12% των επενδυτών αναμένει τους ερχόμενους 12 μήνες την έξοδο από την ευρωζώνη τουλάχιστον μίας χώρας». Όπως επισημαίνεται, το προηγούμενο διάστημα το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο του 8%.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί κάτω από το 1%, «η μόνιμα υποψήφια προς έξοδο Ελλάδα παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη. Ο δείκτης εξόδου εκτοξεύθηκε στο 9%». Αλλά και για την Κύπρο «που υποφέρει εξαιτίας της οικονομικής της εγγύτητας προς την Ρωσία, αυξήθηκε σαφώς η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη».

Ωστόσο σύμφωνα με την Die Welt, δεν είναι «οι συνήθεις ύποπτοι οι μόνοι υποψήφιοι για έξοδο» και η κινδυνολογία για έξοδο από το ευρώ ακουμπάει πλέον ακόμα και την 2η και 3η οικονομία της Ένωσης. «Για τη Γαλλία έχει τριπλασιαστεί η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη. Με 2% έχει φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ενώ για την Ιταλία υπογραμμίζεται πως μετά τα ολέθρια αποτελέσματα των stress tests, ο δείκτης EBI έχει φθάσει το 3%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2013.

Τις ανησυχίες των αγορών για το μέλλον της Ευρωζώνης πλέον ενισχύουν όχι μόνο τα... διάσημα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα ιταλικά.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της ΕΚΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκατέλειψαν τον κοινό νομισματικό χώρο 17 δισ. ευρώ. Επίσης αρνητικό μετά από πολύ καιρό ήταν το κεφαλαιακό ισοζύγιο τον περασμένο Αύγουστο. Όλα αυτά στην Ευρώπη που ασκείται η νεοφιλελεύθερη πολιτική και γίνονται μεταρρυθμίσεις μόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ άραγε για τα λεφτά που φεύγουν από την Ευρωζώνη;

Πληροφορίες από: Deutsche Welle
Από alterthess