Οι νέες νομοθετικές διατάξεις στην Ελλάδα για παροχή ασυλίας σε υποθέσεις διαφθοράς εγείρουν έντονες αμφιβολίες για τις προσπάθειες της χώρας στον τομέα καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς, υποστηρίζει η Suzanne Daley σε εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «New Immunity Provisions Cast Doubt on Greece’s Efforts to Fight Corruption» (σελ. Α8).
Η Daley επικαλείται την υπερψήφιση...
Η Daley επικαλείται την υπερψήφιση...
από την ελληνική Βουλή του πολυνομοσχεδίου, έκτασης άνω των 100 σελίδων, με τίτλο «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» τον περασμένο Μάρτιο και το γεγονός ότι όπως εκ των υστέρων παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, στη σελίδα 78 του νομοσχεδίου υπήρχε διάταξη που στην ουσία παρείχε εκ των υστέρων ασυλία σε χιλιάδες υπαλλήλους σε κρατικούς οργανισμούς από μελλοντικές διώξεις με την κατηγορία της διαφθοράς.
Όπως υποστήριξε ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος ανακάλυψε την αλλαγή στον ποινικό κώδικα, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που διέφυγαν από διώξεις και τα ακριβά ποσά που αντιστοιχούν στις υποθέσεις αυτές», προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρόκειται για δισεκατομμύρια». Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι η χρόνια, ανεξέλεγκτη διαφθορά συνέβαλε στη χρεοκοπία της Ελλάδας και η καταπολέμηση του προβλήματος είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, ενόσω αυτή προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ως προς την αλλαγή καθιερωμένων πολιτικών και ως προς το γεγονός ότι οι θυσίες που απαιτούνται στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος δεν επιβάλλονται αποκλειστικά στους απλούς Έλληνες πολίτες.
Ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος κάλεσε για επίσημη έρευνα του Άρειου Πάγου, δεν είναι ο μοναδικός που μιλά για ό,τι θεωρεί ως σιωπηρές προσπάθειες συγκάλυψης φαινομένων διαφθοράς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, που προσφάτως δήλωσε στους βουλευτές ότι ψηφίζουν νόμους που στην πραγματικότητα νομιμοποιούν την παράνομη διασπάθιση των κρατικών κονδυλίων. «Κάποιος που έκλεψε ένα εκατομμύριο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινός εγκληματίας», δήλωσε ο κ. Ρακιντζής.
Από την πλευρά της, η Ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων, σε μια σπάνια ανακοίνωσή της, καταδίκασε όχι μόνο την αλλαγή του ποινικού κώδικα στο πολυνομοσχέδιο, αλλά επίσης, τρεις ακόμη, νέες διατάξεις για ασυλία. Παράλληλα, ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι του δικαστικού τομέα και επικριτές της κυβέρνησης δήλωσαν ότι οι νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία υπερβαίνουν ακόμη και αυτές για τις οποίες οι εισαγγελείς διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως, μεταξύ των οποίων ένας νόμος που προστατεύει τους τραπεζίτες που παρείχαν δάνεια σε πολιτικά κόμματα και ένα μέτρο που προβλέπει ότι μεγάλες αποζημιώσεις που κατεβλήθησαν πριν το 2011 δεν πρέπει να επιστρέφονται. Επιπλέον, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας θα λαμβάνουν ειδικές ασυλίες, όπως π.χ. τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στην ανταπόκριση, η Daley αναφέρει ακόμη ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολίασε, ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι χωρίς ορισμένες από αυτές τις νέες διατάξεις περί ασυλίας, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προσελκύει κορυφαία στελέχη στον κλάδο τους, συχνά Έλληνες του εξωτερικού. Για το λόγο αυτό, ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημειώνει ότι: «οι νόμοι αυτοί δεν είναι τόσο για να καλύπτονται σκάνδαλα, όσο για να επιτρέπεται στην κυβέρνηση να λειτουργήσει».
Από mignatiou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.