Απάντηση στο ερώτημα πόσο κοστίζει να πυροβολείς εναντίον ανθρώπων πήραμε χθες από τον Άρειο Πάγο. Η τιμολόγηση, προ φόρων, μας γνωστοποιεί ότι, εάν αδειάσεις την καραμπίνα σου εναντίον Μπαγκλαντεσιανών εργατών, σου αναλογεί ένα ποσό 5 ευρώ την μέρα. Προσθαφαιρείς μέρες αναλόγως με το πόσους πέτυχες. Ο κυνισμός αυτού του λογαριασμού, είναι η μετάφραση της «τιμωρίας» που επιβλήθηκε σε δύο επιστάτες φραουλοχώραφων της Μανωλάδας μετά...
την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην ασκήσει αναίρεση κατά της ομόφωνης αθωωτικής ετυμηγορίας, που είχε απαλλάξει τους βασικούς κατηγορούμενους για την αιματηρή επίθεση εναντίον μεταναστών τον Απρίλιο του 2013. Ας θυμηθούμε ότι η δίκη των «πιστολέρο» της Νέας Μανωλάδας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο της Πάτρας είχε καταλήξει στην ομόφωνη αθώωση των δύο βασικών κατηγορούμενων, ενώ δύο ακόμα κατηγορούμενοι – επιστάτες στην επιχείρηση- είχαν κριθεί ένοχοι για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος. Στον πρώτο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο οκτώ χρόνια και επτά μήνες. Η απόφαση σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και, όπως έκρινε, υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2013, περί τους 200 εργάτες από το Μπαγκλαντές είχαν πάει στην επιχείρηση για να ζητήσουν δεδουλευμένα έξι μηνών. Από τους πυροβολισμούς που έριξαν εναντίον τους οι επιστάτες, 28 άτομα είχαν τραυματιστεί και, τότε, το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί όπως μας διαβεβαίωναν τα ρεπορτάζ. Μάλιστα, ο υπουργός δημόσιας τάξης, τότε,Νίκος Δένδιας είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τόνιζε: "Στην ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους...Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι η τήρηση του νόμου είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, αλλά και αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας".
Κι ακόμη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής μιλώντας στο σώμα τόνιζε : «Αυτό που συνέβη στη Μανωλάδα ήταν τουλάχιστον ντροπή και πρέπει η τιμωρία αυτών που έκαναν αυτά τα, τουλάχιστον αποτρόπαια, και απάνθρωπα πράγματα να είναι παραδειγματική». Σήμερα διαθέτουμε κοστολόγηση του άνωθεν παραδείγματος, ενώ δεν μάθαμε αν οι εργάτες έλαβαν καν τα δεδουλευμένα των έξι μηνών που διεκδικούσαν. Λεπτομέρειες. Πάλι καλά που δεν ισχυρίστηκαν επιστάτες και αφεντικά ότι οι εργάτες τους όφειλαν έναντι της ...φιλοξενίας τους.
Ας πουμε τώρα ένα παραμύθι από την μακρινή φυλή των Μπανυόρο της Ανατολικής Αφρικής. Μια φορά κι ένα καιρό λέει το παραμύθι ένα ζευγάρι μετακόμισε σε ένα ξένο χωριό. Όταν έπεσε για τα καλά το βράδυ κι όλοι είχαν πέσει για ύπνο, ο άνδρας υποδύθηκε ότι χτυπούσε την γυναίκα του, ενώ στην πραγματικότητα χτυπούσε ένα τομάρι αντιλόπης κι από την άλλη η γυναίκα του έκανε ότι έκλαιγε και οδύρονταν γοερά από τα χτυπήματα που δεχόταν. Οι κάτοικοι του χωριού έκαναν με τη σειρά τους ότι δεν άκουσαν τίποτα και συνέχισαν κανονικά τον ύπνο τους. Την άλλη μέρα το ζευγάρι σηκώθηκε και έφυγε από το χωριό γιατί, συμφώνησαν, ότι αυτός δεν ήταν τόπος να μένει ένας καθώς πρέπει άνθρωπος. Καθίσται σαφές ότι το πρόβλημα ήταν πως η δημοκρατία δεν είχε φτάσει στους Μπανυόρο. Αν είχε φτάσει και είχαν δικαστήρια, το χωριό, θα έπρεπε να ζητήσει από τον άντρα του ζευγαριού να τους πληρώνει ένα ποσό για κάθε νύχτα που θα ανησυχούσε τους φιλήσυχους δημότες με τα ουρλιαχτά της δερόμενης συζύγου του. Η δικιά μας νύχτα είναι φαίνεται βαθύτερη και προκαλεί βαρύτερο ύπνο. Ούτε πυροβολισμούς δεν ακούμε. Ακόμη και ο Επιμενίδης κοιμόταν ελαφρύτερα.
Του Απόστολου Λυκεσά από alterthess
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου