Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ακάθεκτη η κυβέρνηση, προχωρά στην πώληση του ΟΛΠ

O υπουργός Ναυτιλίας δεν βλέπει ως «εμπόδια» τους δυο όρους που αναφέρονται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις . 
   
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, οι οποίοι ζητούν κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στις «έκνομες ενέργειες» των υπευθύνων που προσπαθούν να ξεπουλήσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, η κυβέρνηση βαδίζει ακάθεκτη στα σχέδιά της για την πώληση...
του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.
   
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας την Τρίτη στο «Βήμα FM» και ερωτηθείς για την επένδυση των 230 εκατ. ευρώ απο την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την έγκρισή της απο το Ελεγκτικό Συνέδριο, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο». Όπως είπε, την επόμενη Δευτέρα έχει συγκληθεί το ΔΣ του ΟΛΠ να εγκρίνει και να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση, η οποία θα συγκληθεί σύμφωνα με το καταστατικό του Οργανισμού εντός 21 ημερών. Από εκεί και πέρα, αφού εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση, τότε η σύμβαση με δικιά τους ευθύνη θα πάει για κύρωση στη βουλή. «Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, νομίζω ότι θα έχουμε τελειώσει απ' όλες τις τυπικές εγκρίσεις, οι οποίες χρειάζονται. Τυπικές και ουσιαστικές. Γιατί ο έλεγχος της βουλής είναι ουσιαστικός κατά τη δική μου άποψη», πρόσθεσε.
   
Δηλαδή ο υπουργός δεν βλέπει ως «εμπόδια» τους δυο όρους που αναφέρονται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μπορεί να έκρινε μεν σύννομο τον «Φιλικό Διακανονισμό», στο σκεπτικό της απόφασή του όμως, αναφέρονται ρητά δυο όροι που πρέπει να τηρηθούν και αυτοί είναι:
  • Δικαιολογείται η αναστολή του εγγυημένου τιμήματος «σε κάθε περίπτωση» μέχρι όμως να τεθεί σε λειτουργία το δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ που θα κατασκευάσει η Cosco, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης. Οι δικαστές δηλαδή, δεν δέχονται το αίτημα που έχει θέσει η Cosco στον «Φιλικό Διακανονισμό» για αναστολή του εγγυημένου τιμήματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να φθάσει στα επίπεδα του 2008, +2% κάθε χρόνο.
  • Επιβάλλει να προστεθεί σχετικός όρος, ώστε να επεκταθεί το σταθερό αντάλλαγμα (ενοίκιο) και στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ.
Την ίδια ώρα, ΟΜΥΛΕ και Λιμενεργάτες του ΟΛΠ αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προσπαθεί για δεύτερη φορά να προχωρήσει στην αλλαγή της Σύμβασης Παραχώρησης της Λιμενικής Ζώνης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, παραβιάζοντας νόμους και προβλεπόμενες διαδικασίες.
   
Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.
   
Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει με την έκδοση της ΚΥΑ;
   
Στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφέρονταν ότι «στη δεύτερη φάση της διαδικασίας θα προσδιοριστούν οι ακριβείς όροι των τροποποιήσεων της Σύμβασης Παραχώρησης και οι εμπορικές συνέπειες των εν λόγω τροποποιήσεων και οι μετέχοντες θα κληθούν να σχολιάσουν το σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης στη μορφή που ενδεχομένως προταθεί να τροποποιηθεί».
   
Με την ΚΥΑ ορίζεται ότι «η αναδιαμόρφωση των όρων της Σύμβασης θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.». Δηλαδή αυτός που θα αναδεχθεί αγοραστής του ΟΛΠ, θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευθεί τη Σύμβαση και πιθανότατα να θέσει νέους όρους.
   
Η ΚΥΑ ορίζει τη σύσταση πενταμελούς Ομάδας Εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί ολες τις τροποποιήσεις των όρων της Σύμβασης Παραχώρησης στην οποία θα μετέχουν δυο εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Οικονομικών και ένας από το ΤΑΙΠΕΔ.
   
«Είναι πράγματι θλιβερό και συνάμα πολιτικά γελοίο να βάζουν οι υπουργοί την υπογραφή τους κάτω από ένα τέτοιο κείμενο. Είναι φανερό οτι μπροστά στην αγωνία τους να «προκάνουν» το ξεπούλημα του λιμανιού προχωρούν σε αλλεπάλληλα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
  
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου από efsyn