Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

«Έξοδος στις αγορές», με επιτόκια... μνημονίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Κραχ 10% στις μετοχές, πτήση spread
Ελεύθερη πτώση: Ξένοι θεσμικοί ξεπουλούν όσο όσο,
«πυροβολώντας» ξανά τις τράπεζες
O πανικός στην αγορά συνεχίστηκε και την Τετάρτη στη σκιά των οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων, μετά τη χθεσινή «Μαύρη Τρίτη». 

Οι μετοχές έφτασαν να βουλιάζουν 10% με προσπάθειες... ανάσχεσης στα χαμηλά και τα επιτόκια των ομολόγων, αλά μνημονίου 2010 στο 7,8%, ξανά βορά σε κερδοσκοπικά πυρά «επενδυτών», στη σκιά της ύφεσης στην ευρωζώνη. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25%. Είναι...
το χαμηλότερο κλείσιμο από 31 Ιουλίου του 2013. Εξανεμίστηκαν 4 δισ. ευρώ σε ένα 48ωρο.
 
Το κραχ που προειδοποιούσαν σχόλια στο enet.gr και την "Ε" είναι γεγονός. Αποτέλεσμα διπλών αδιεξόδων: οικονομικών και πολιτικών.
 
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε απώλειες 11,62%, στις δύο τελευταίες ημέρες. Ενδοσυνεδριακά η πτώση έφθασε το 10% για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών με την αγορά να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013.

Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε μεγάλη άνοδο, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός και ανήλθε στα 263,04 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,64%. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-16,67%), της Τέρνα Ενεργειακή (-14,55%), της ΕΥΔΑΠ(-14,04%), της Εθνικής (-11,06%), της Viohalco (-10,46%), του ΟΠΑΠ (-9,68%), της ΔΕΗ (-9,67%), της ΜΕΤΚΑ (-9,57%), της Ιντραλότ (-8,80%) και της MIG (-8,75%).

Με απώλειες έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-10,99%), των Ταξιδιών (-9,09%), των Προσωπικών Προϊόντων (-7,23%), των Βιομηχανικών προϊόντων (-7,22%) και των Τραπεζών (-7,00%).
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:50 διαμορφωνόταν κοντά στις 850 μονάδες, με πτώση που έφτασε σχεδόν στο 10%, για να επιχειρηθεί δειλά... γκελ και οι απώλειες να περιοριστούν. Ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,25% στις 888 μονάδες.

Spread στα ύψη
Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο
Όσο για την «έξοδο στις αγορές», σημαίνει δανεισμό με επιτόκια επιπέδου 2010, τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια. Αυτή την αλήθεια την ομολόγησε το Χρηματιστήριο με την βουτιά Τρίτη-Τετάρτη.

Στα ύψη κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με αυτή του 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται κοντά στο 7,8% από 6,93% που έκλεισε χτες. Ως συνέπεια το spread του ελληνικού 10ετους με το αντίστοιχο γερμανικό έφτασε περίπου στις 690 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7% στον απόηχο του Eurogroup από όπου διαφάνηκε η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Χαμηλό βαρομετρικό και στις αγορές της Ευρώπης με τις μετοχές να κινούνται σε χαμηλό οχτώ μηνών καθώς οι ανησυχίες για το φρένο της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται πιο έντονες. Σε "βαθύ κόκκινο" και το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την πτώση που παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες και τις ανησυχίες για αύξηση επιτοκίων από τη Fed καθώς τα οικονομικά παραμένουν αναιμικά.
 
Ο πανικός στην αγορά συνεχίζεται στη σκιά των οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων. Σε μία συγκυρία που η επικεφαλής του ΔΝΤ προτρέπει για προληπτική χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, που οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά επιχειρεί την «έξοδο» στις αγορές και εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές, η αγωνία επανέρχεται στην Αθήνα.
 
«Έξι μήνες μετά τη θεαματική αποκατάσταση της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι επενδυτές το σκέφτονται διπλά» αναφέρει σε άρθρο του, στο οικονομικό ιστολόγιο “MoneyBeat” της αμερικανικής εφημερίδας WallSreet Journal, ο δημοσιογράφος Τόμι Στάμπιγκτον.
  
Γεμάτες τρύπες από «κόκκινα» δάνεια παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας οι πιθανές κεφαλαιακές αδυναμίες παραμένουν παρά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τις κρατικές ενισχύσεις-μαμούθ που έχουν λάβει στη σκιά των μνημονίων, καθώς βαδίζουν προς τα stress test της ΕΚΤ με κομμένη την ανάσα για τους... σκελετούς που κρύβονται.
  
Το Bloomberg σημειώνει πως οι ανησυχίες των επενδυτών πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια χωρίς την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, φρέναρε απότομα στο δεύτερο μεγαλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων φέτος.
  

Εκτός από τον ευρω-Νότο και την ελληνική τραγωδία, το παγκόσμιο δράμα δεν κρύβεται, ούτε στην ευρωζώνη αντιμέτωπη με νέα κρίση χρέους. Στο κάδρο μπαίνουν Γαλλία-Ιταλία, ως οι νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ (μαζί με τη Γερμανία), στη σκιά των διευρυνόμενης κρίσης στο σύστημα που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους διεθνώς.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ  από enet