Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κυβέρνηση σε διαρκή κρίση πανικού

Tο κόψιμο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ από τη ΝΕΡΙΤ, η απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στο «Ποντίκι» καθώς και οι δηλώσεις συνοδεία ψεμάτων της Σ. Βούλτεψη αποτυπώνουν την κακή κυβερνητική ψυχολογία.
    
Τον πανικό μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή καταδεικνύουν μια σειρά κινήσεις του μεγάρου Μαξίμου των τελευταίων ημερών.

Κορυφαίο παράδειγμα, η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να μη μεταδοθεί...
από τη ΝΕΡΙΤ σήμερα η ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Παράδειγμα δεύτερο, η ανακοίνωση, το βράδυ της Πέμπτης, του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σε απάντηση του σατιρικού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Το Ποντίκι», που αν μη τι άλλο αποδεικνύει την έλλειψη χιούμορ των επιτελών του Αντ. Σαμαρά.

Απιθανότητες και ψεύδη

Σε πρωταγωνίστρια των ημερών έχει αναδειχθεί
η Σοφία Βούλτεψη με τις δηλώσεις της για ΕΝΦΙΑ,
ΕΣΥ και ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ
Τρίτο και ουδόλως αμελητέο, οι πρόσφατες, κατά συρροή, δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, που στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την Υγεία, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, έφτασε στο σημείο να δηλώνει ψευδώς -βάσει του «πόθεν έσχες» της- ότι η ίδια δεν κατέχει κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Η απόφαση για τη μη μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα, αλλά μόνο της συνέντευξης Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκε ακόμη και από ένα κομμάτι της ίδιας της Ν.Δ. ευθεία λογοκρισία και φυσικά παρέμβαση στα εσωτερικά τής κατά τα άλλα «ανεξάρτητης» δημόσιας τηλεόρασης. Η δε απόφαση του καθηγητή Αντ. Μακρυδημήτρη και του Ρ. Μορώνη να παραιτηθούν, καταγγέλλοντας στην ουσία παρεμβάσεις στο έργο τους, ερμηνεύεται ως απόπειρα του πρωθυπουργικού γραφείου να επεμβαίνει παλαιοκομματικά και επιβλητικά σε έναν δημόσιο οργανισμό, καταρρίπτοντας τις αιτιολογικές βάσεις που η κυβέρνηση είχε πέρυσι χρησιμοποιήσει για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ολως αιφνιδίως και αφού με τις εννιά αντικαταστάσεις κυβερνητικών βουλευτών η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, προχθές το βράδυ το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το άθλιο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Το Ποντίκι”, οι εμπνευστές του και όσοι κρύβονται πίσω από τους εμπνευστές του να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν άγεται, ούτε φέρεται ούτε κάμπτεται από κανέναν».

Η εφημερίδα με τον τίτλο «Πιο χαμηλά – πιο χαμηλά» απεικονίζει σε σκίτσο τον πρωθυπουργό να κρατά μια μάνικα βενζίνης και κάποιον να του φωνάζει «Πόσο την έχεις, νεαρέ;», υπονοώντας για τον καλόπιστο και χιουμορίστα αναγνώστη την ελάχιστη έκπτωση που η κυβέρνηση ανακοίνωσε για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Φυσικώ τω λόγω η εφημερίδα χαρακτήρισε την ανακοίνωση απίστευτα ανόητη και πολιτικά τραγική. Το γεγονός αυτό καθαυτό όμως δείχνει ένα πρωθυπουργικό επιτελείο που θεωρεί επιβεβλημένο να προασπίσει τον προϊστάμενό του ακόμη και έναντι της σάτιρας, λησμονώντας ότι η επιθεώρηση ως θεατρικό είδος γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη επί θεμάτων που θίγουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Στην αρχή αιτιολόγησε, βάσει της στατιστικής για τη σωρεία των αξονικών τομογραφιών που γίνονται κάθε μήνα, το δίκαιο της κυβέρνησης να αποκλείσει τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (τεστ Παπ, μαστογραφία, εξέταση προστάτη κ.λπ.).

«Κακώς αγοράσατε σπίτι»

Μετά περίπου είπε ότι κακώς οι Ελληνες αγόρασαν σπίτια, για να δικαιολογήσει την υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Οταν προσπάθησε να τα «μαζέψει» ισχυρίστηκε ότι μιλούσε για τη δική της επιλογή να μην είναι κάτοχος ακίνητης περιουσίας.

Βάσει όμως του «πόθεν έσχες» της που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Αυγή», η κυρία Βούλτεψη διαθέτει οικία 350 τ.μ. στη Γλυφάδα, οικία 70 τ.μ. στην Αγία Μαρίνα, πριν από το Λαγονήσι και οικόπεδο στο Ντράφι, μαζί με τον σύζυγό της. Προς τι λοιπόν το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Διότι πράττει εφ’ ω ετάχθη…

Βέβαια οι πληροφορίες τη φέρουν, για το θέμα της ΝΕΡΙΤ, σε αντίπαλα στρατόπεδα με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη, και τον λογογράφο του, Χρ. Λαζαρίδη. Η ίδια φέρεται σύμμαχος του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τον εκνευρισμό που προκαλούν στο Μαξίμου οι δημόσιες διαφωνίες ολοένα και περισσότερων βουλευτών, που εν όψει του κινδύνου μη επανεκλογής τους, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να πάρουν λελογισμένες αποστάσεις και να διασώσουν εαυτούς. Τελευταία παραδείγματα, η Αννα Καραμανλή και ο Λ. Αυγενάκης που ώς τώρα σπανίως εκφράζονταν.

Η κυβέρνηση λοιπόν συνειδητοποιεί ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να αναστρέφει το δυσμενές γι’ αυτήν κλίμα στην κοινωνία. Αν τελικά ο Αντ. Σαμαράς αποφασίσει να το τραβήξει ώς την προεδρική εκλογή ή, όπως κάποιοι του εισηγούνται, αιφνιδιάσει νωρίτερα με εκλογές, θα φανεί. Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι πέντε μήνες είναι παρά πολλοί για να μπορέσει να συγκρατήσει την παραπαίουσα κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Της Αλίκης Μάτση από efsyn