Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ανέ(ξε)λεγκτη η μεγάλη φοροδιαφυγή: Κόλαφος για την κυβέρνηση τα στοιχεία των ελέγχων!

Tην ώρα που η κυβέρνηση και οι εντεταλμένοι συστημικοί "παπαγάλοι" της αναρωτιούνται υποκριτικά πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά για την υλοποίηση του προγράμματός του, τα στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών δεν έχει ελεγχθεί!

Την προηγούμενη εβδομάδα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποκάλυψε ότι δέχθηκε ακόμα και απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για τη μεγάλη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. «Πληρώνει η βιομηχανία της ναυτιλίας τους φόρους της; Πληρώνουν...
άλλοι; Δεν το νομίζω», είχε προσθέσει.

Το θέμα έφτασε σήμερα και στην ελληνική Βουλή, έπειτα από ερώτηση 4 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του σχολίασε ότι «η ελληνική μαφία δεν διστάζει να απειλεί την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά».

Τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται όμως να ταράζει τη μακαριότητα της κυβέρνησης, αφού, όπως αποδεικνύεται και από τα σχετικά στοιχεία, η έλλειψη βούλησης (για να το θέσουμε όσο πιο κομψά γίνεται) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πλουσίων, είναι κάτι από παραπάνω εμφανής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους μιντιακούς στυλοβάτες της, οι οποίοι όχι μόνο "έκοψαν" τη μισή δήλωση της Κ. Λαγκάρντ αλλά ζήτησαν και τα ρέστα από τον Α. Τσίπρα για τις αναφορές που έκανε για το ίδιο θέμα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.  

1. ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Από τις 2062 περιπτώσεις έχουν ο έλεγχος έχει τελειώσει μόνον σε 25 από αυτές, 5 το 2013 και άλλες 20 το 2014 (σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, μέσα στο 2104, σε 780 περιπτώσεις). Η φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ είναι €25 εκατ. και οι φόροι που αναλογούν είναι της τάξεως των €12 εκατ. Στις 31.12.2015 η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πρόσφατη δίωρη επίσκεψή κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΔΟΕ, η ενημέρωση μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ διήρκεσε μιάμιση ώρα!

2. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τα εμβάσματα της περιόδου 2009-2011 αφορούν 24.710 περιπτώσεις. Από αυτές το 2013 ελέγχθηκαν μόλις 2, από τις οποίες εισπράχθηκαν €5 εκατ. ενώ ακόμη δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για το 2014.

3. OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Περίπου 10.000 (!) offshore εταιρείες υπάρχουν στην Ελλάδα. Το 2013 ελέγχθηκαν μόνο 34 από αυτές, με τα ποσά που βεβαιώθηκαν να αγγίζουν τα €40 εκατ. Ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί σχετικά στοιχεία για το 2014.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν κάθε μήνα το υπουργείο οικονομικών να δημοσιοποιεί πληθώρα οικονομικών στοιχείων και γι’ αυτές τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής να μην δίνει στοιχεία (ακίνητα Λονδίνου, σκάφη ελλήνων υπηκόων με ολλανδική σημαία και άλλες, όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων).

Από left