Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Το σκάνδαλο των τραπεζών και οι κραυγές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Αφού οι τραπεζίτες πτωχεύσαν τις τράπεζες χορηγώντας, κατ΄ επανάληψη, δάνεια σε κολλητούς και διαπλεκόμενους χωρίς εγγυήσεις και επαρκή έλεγχο, όταν έφτασε η ώρα της κρίσης αξίωσαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» από τους έλληνες πολίτες, χωρίς όμως οι ίδιοι να χάσουν τον απόλυτο έλεγχο των τραπεζών.

Φαίνεται ότι για να γίνουν πράξη ακόμη και τα αυτονόητα πράγματα στη χώρα μας θα χρειαστεί να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες και...
να υπερπηδηθούν υψηλά εμπόδια.

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα δικαιώματα του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι έχει το πρώτο λόγο για τη διοίκησή τους».

Τι, ακριβώς, είπε ο κ. Τσίπρας; Ότι το δημόσιο θα ανακτήσει τον έλεγχο στο ΤΧΣ καθώς ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες με χρήματα (39 δις. ευρώ προς το παρόν) που δανείστηκε το ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός για το σκοπό αυτό. Επιπλέον ότι από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο είναι ο μεγαλομέτοχος στις 4 συστημικές τράπεζες (στις 3 εξ αυτών με ποσοστό άνω του 50%) θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν και θα έχει το πρώτο λόγο στη διοίκηση τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε φυσιολογική επιχείρηση στον σημερινό καπιταλιστικό κόσμο.

Δεν θα εξετάσουμε εδώ τι θα γίνει τελικά στην πραγματική ζωή, αλλά η προσοχή μας θα εστιαστεί στις έξαλλες αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απολύτως φυσιολογική και αυτονόητη δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνοντας «σήμα» από τα αφεντικά τους, καθεστωτικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να ξεστομίζουν άναρθρες κραυγές στα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης. Μεταξύ άλλων υποστήριξαν πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως επικίνδυνες καθώς θα οδηγήσουν σε εκρηκτική κατάσταση το τραπεζικό σύστημα εντός μόλις ολίγων ημερών, θα εξαπλωθεί σαν επιδημία η κουλτούρα μη αποπληρωμής των δανείων, οι επενδυτές θα φύγουν έντρομοι από τις τράπεζες και κανένας ελεήμον καπιταλιστής δεν θα βρεθεί να βάλει χρήματα στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι, βέβαια, ο ισχυρισμός που διατυπώνουν ότι το κούρεμα των καταθέσεων θα αποτελέσει την αναπόφευκτη κατάληξη της καταστροφικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκάνδαλο που έχει συντελεστεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι γνωστό στους περισσότερους. Αφού οι τραπεζίτες πτωχεύσαν τις τράπεζες χορηγώντας, κατ΄ επανάληψη, δάνεια σε κολλητούς και διαπλεκόμενους χωρίς εγγυήσεις και επαρκή έλεγχο, όταν έφτασε η ώρα της κρίσης αξίωσαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» από τους έλληνες πολίτες, χωρίς όμως οι ίδιοι να χάσουν τον απόλυτο έλεγχο των τραπεζών. Η μόνη υποχρέωση που δέχτηκαν ήταν να καλύψουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι ενώ το ΤΧΣ, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, κάλυψε από το 80-90% των αυξήσεων κεφαλαίου, αποκτώντας και το ανάλογο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, εντούτοις το κουμάντο συνέχισαν να κάνουν οι ίδιοι αποτυχημένοι, διαπλεκόμενοι και πτωχευμένοι τραπεζίτες. Το έγκλημα συνεχίστηκε καθώς πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους τραπεζίτες και τους κολλητούς τους να επαναγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών, όχι στην τιμή που τις αγόρασε το κράτος (ΤΧΣ) με την ανακεφαλαιοποίηση αλλά σε εξευτελιστικές τιμές ακόμη και κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή!

Αυτά τα σκάνδαλα αλλά και τον χρόνιο παρασιτικό τρόπο λειτουργίας των τραπεζών υπερασπίζονται οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα. Όπως είπε μάλιστα και μια βουλευτής της ΝΔ, αν γίνουν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε καλύτερα να βάλει μια μεγάλη πέτρα στο λαιμό της και να πέσει στη θάλασσα. Εμείς το μόνο που έχουμε να της πούμε είναι ότι «το γοργόν και χάριν έχει»…

Του Μάκη Ντόβολου από RedWire μέσω vathiprasino