Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ο γκάμπλερ, ο πετρελαιάς και ο λομπίστας

Εδώ οι καλοί Επίτροποι! Ή αλλιώς οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση. Ο λόγος για τουλάχιστον τρεις Επιτρόπους η ανάδειξη των οποίων σε θέσεις – «κλειδιά»  έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση ευρωπαϊκών οργανώσεων που καλούν τους Ευρωβουλευτές να ακυρώσουν το διορισμό τους.
  
Όπως επισημαίνουν μεγάλες ευρωπαϊκές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory), οι επιλογές του Τζόναθαν Χιλ, του Καρμένου Βέλα και του Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, καταδεικνύουν ότι οι επικεφαλής της ΕΕ, επιμένουν σε μια διακυβέρνηση που στηρίζεται στην αποθέωση των λόμπι και...
στη στρατηγική των συγκοινωνούντων δοχείων όπου οι βουλές των πολυεθνικών προσδιορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική σε κρίσιμους τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
  
Η CEO αλλά και οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως WWF Ευρώπης, Greenpeace και Φίλοι της Γης, επισημαίνουν παράλληλα ότι οι αλλαγές δια χειρός Γιούνγκερ τόσο στα χαρτοφυλάκια όσο και στην επιλογή των Επιτρόπων αποδεικνύουν ότι η νέα Επιτροπή δηλώνει αποφασισμένη να παραμερίσει τον παράγοντα περιβάλλον από κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής της.
Οι Επίτροποι που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων είναι οι εξής:
   
- Τζόναθαν Χιλ,  ο λομπίστας
Βρετανός πρώην ηγέτης της Βουλής των Λόρδων που αναλαμβάνει Επίτροπος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς. Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών είναι χαρακτηριστικό ότι το διορισμό του Χιλ στο συγκεκριμένο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο πανηγύρισε το Σίτι του Λονδίνου υποστηρίζοντας ότι η τεχνογνωσία που διαθέτει είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η μακροζωία και η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Επισημαίνεται ακόμα ότι το Σίτι χρησιμοποιεί την εταιρεία  Quiller Consultants για την παροχή υπηρεσιών λόμπι, εταιρεία συνιδρυτής της οποίας είναι ο Χιλ.
  
Ο Βρετανός έχει διαπρέψει και στο παιγνίδι των περιστρεφόμενων πορτών αφού έστησε την καριέρα του δουλεύοντας πότε σε κυβερνητικές θέσεις και πότε σε επιχειρηματικά συμβούλια. Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι ο διορισμός του πρέπει να ακυρωθεί αφού είναι τουλάχιστον ατυχές το γεγονός ότι ο Γιούνγκερ ανέθεσε στον Χιλ ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια την ίδια στιγμή που δεσμεύθηκε ότι πρώτος στόχος της «διακυβέρνησής» του θα είναι η επανίδρυση της διαφάνειας και η αντιμετώπιση των λόμπι.
   
 -Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ο πετρελαιάς
Ισπανός στον οποίο ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής. Χαρτοφυλάκιο κρίσιμο αφού θα καθορίσει την ευρωπαϊκή πολιτική σε δυο από τους κορυφαίους τομείς που έχουν σχέση με το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που ο Ισπανός είναι μέτοχος σε δυο πετρελαϊκές εταιρείες και συγκεκριμένα τις Ducor SL και Petrologis Canarias SL. Ο νέος Επίτροπος παραιτήθηκε από πρόεδρος των δυο εταιρειών το 2012 και παρέδωσε το τιμόνι στον κουνιάδο του…
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι όσο επικίνδυνη είναι η συγχώνευση των δυο χαρτοφυλακίων – της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής- άλλο τόσο είναι και η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, οι επαγγελματικές  επιλογές του οποία και τα προσωπικά του συμφέροντα τον φέρνουν αγκαλιά με το πετρέλαιο.
  
-Καρμένου Βέλα, ο γκάμπλερ
Πολιτικός από τη Μάλτα, ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος στο οποίο μεταφέρθηκαν  και οι Θαλάσσιες Υποθέσεις. Ο Καρμένου Βέλα, εκλέγεται βουλευτής από το 1976 ενώ παράλληλα είχε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων και στη βιομηχανία του τζόγου ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο real estate και τις κατασκευές. Όπως επισημαίνει το CEO  η εμπλοκή του με τη βιομηχανία του τζόγου αλλά και οι γενικότερες επιχειρηματικές του δραστηριότητες τον καθιστούν ακατάλληλο για Επίτροπο.
   
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διαδικασία οι Επίτροποι που έχουν επιλεγεί περνούν από ακρόαση από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός τους. Οι Επίτροποι καταθέτουν βιογραφικό σημείωμα και δήλωση συμφερόντων ενώ απαντιύν σε γραπτές ερωτήσεις που υποβάλει το Κοινοβούλιο. Μετά τις ακροάσεις, οι επιτροπές προβαίνουν σε αξιολόγηση, η οποία διαβιβάζεται στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών και, στη συνέχεια, στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία, μετά από διαβούλευση, κηρύσσει τη λήξη της ακρόασης. Στη συνέχεια, εναπόκειται στο Κοινοβούλιο να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το διορισμό των Επιτρόπων.
  
Βάλια Μπαζού από το Ποντίκι