Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

«Ετσι εκτελέσαμε την Ελλάδα»...

Ενας «οικονομικός δολοφόνος» ομολογεί...

Πώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης έγιναν τα θύματα «οικονομικών δολοφόνων» και παγιδεύτηκαν στον φαύλο κύκλο του χρέους;

Ένας πρώην «οικονομικός δολοφόνος», ο Τζον Πέρκινς, περιγράφει το πώς η χώρα μας μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών τοκογλύφων πολύ πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση με απώτερο σκοπό την αφαίμαξη του φυσικού της πλούτου και...
την αρπαγή των υποδομών του.

Ο αμερικανός συγγραφέας έγινε ευρύτερα γνωστός το 2004 όταν εξέδωσε  το βιβλίο «Confessions of an Economic Hit Man» στο οποίο πραγματευόταν τον τρόπο που οι «ελεύθεροι σκοπευτές» του ΔΝΤ και των αγορών χτύπησαν χώρες εγκλωβίζοντάς τις στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο δημοσιογραφικό site Dialogos Media (http://dialogosmedia.org/) η οποία δημοσιεύεται και στο Truth Out (http://truth-out.org/news/item/26112-an-economic-hit-man-speaks-out-john-perkins-on-how-greece-has-fallen-victim-to-economic-hit-men), περιγράφει τον τρόπο που παγιδεύτηκε η Ελλάδα.

Ο Πέρκινς, κατ’ αρχήν περιγράφει το τι είναι οι «οικονομικοί δολοφόνοι» (hit men) λέγοντας ότι είναι στην ουσία ανιχνευτές «ευκαιριών» και οι οποίοι ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα καταγράφουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και τους τρόπους που θα μπορούσαν κάποιοι να τις βάλουν στο χέρι. Μόλις εντοπίσουν μία χώρα στην οποία αξίζει τον κόπο να επιτεθούν ξεκινάει το παιχνίδι:

«Εντοπίζουμε χώρες που έχουν κάτι να μας προσφέρουν, όπως για παράδειγμα: πετρέλαιο, φυσικό πλούτο ή δίκτυα μεταφορών. Στη συνέχεια φροντίζουμε να τις φορτώσουμε με υπέρογκα δάνεια, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Φυσικά τα δάνεια αυτά δεν φτάνουν ποτέ στις ίδιες τις χώρες, αλλά μόνο σε λίγα χέρια πλούσιων οι οποίοι και αναλαμβάνουν μεγάλα έργα όπως αυτοκινητοδρόμους, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και άλλα παρόμοια. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα».

Όταν οι χώρες αυτές βουλιάξουν στα δάνεια, έρχεται η σειρά μεγάλων οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα που προσφέρονται να τις «σώσουν» κλείνοντας συμφωνίες «διάσωσης» με σκληρούς όρους, υποστηρίζει ο Πέρκινς. Οι όροι αυτοί είναι δεδομένοι: αύξηση φορολογίας, περικοπές δημόσιων δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.

Αν τα πράγματα πάνε καλά με βάση το αρχικό σχέδιο, σε κάποια φάση θα εμφανιστούν νέοι ή παλιοί επενδυτές οι οποία θα ξεκινήσουν κάποια έργα –για παράδειγμα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας- και θα αρχίσει να φαίνεται πως υπάρχει ανάπτυξη, τουλάχιστον στους αριθμούς. Στην πραγματικότητα αυτή η ανάπτυξη δεν θα φτάσει ποτέ κάτω, στην κοινωνία, καθώς η ανεργία δεν θα μειώνεται ούτε θα υπάρχει αύξηση των μέσων εισοδημάτων.

Στην ερώτηση του «πως επιλέγονται οι χώρες-στόχοι από τους οικονομικούς δολοφόνους» ο Πέρκινς απαντά ξεκάθαρα: «Τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά για κάθε χώρα. Μπορεί να είναι οι πηγές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή γεωστρατηγική της θέση ή το φθηνό εργατικό της δυναμικό. Εξαρτάται».

Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Πέρκινς, η εντολή είναι ξεκάθαρη: «Ιδιωτικοποίηστε! Ιδιωτικοποιήστε!».

Ο πρώην σύμβουλος της Chas. T. Main, μιλώντας για τη δική του αποστολή ως οικονομικός δολοφόνος παραδέχεται ότι παρακολουθεί στενά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ιρλανδία και την Ισλανδία επί σειρά ετών. «Η Ελλάδα χτυπήθηκε από οικονομικούς δολοφόνους. Αυτό είναι βέβαιο. Σίγουρα είχαν γίνει λάθη στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις της χώρας, όμως τα λάθη αυτά δεν τα έκαναν οι πολίτες οι οποίοι τα πληρώνουν τώρα σκληρά. Τα έκαναν οι ηγέτες τους και οι τράπεζες. Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Ο Πέρκινς αναφέρει στη συνέντευξή του πως μέρος του παιχνιδιού είναι η ενοχοποίηση της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών για την κατάντια της χώρας τους. «Το θέμα είναι πιστέψουν ότι εμείς είμαστε οι «καλοί» που ήλθαμε να τους βοηθήσουμε και εκείνοι οι «κακοί», οι «τεμπέληδες» που πρέπει να διορθωθούν».

Στο σχέδιο υπάρχει ο «καλός» σύμβουλος των δανειστών που σου λέει: «Σφίξε λίγο ακόμη το ζωνάρι και σε λίγα χρόνια θα επιστρέψεις στην ανάπτυξη και θα βγάζεις εκατομμύρια». Και ο «κακός» που θα σου «θυμίζει»: «Ησουν ηλίθιος, ήσουν άπληστος. Τι τα ήθελες τα σπίτια και τις περιουσίες;», άσχετα αν ήταν οι τράπεζες που έδιναν με τη σέσουλα τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η λιτότητα και οι περικοπές δεν πρόκειται να δουλέψουν, υποστηρίζει ο Πέρκινς. «Δεν δούλεψαν ποτέ στις μεγάλες κρίσεις στις ΗΠΑ και αλλού. Στο τέλος την πληρώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που δεν θα έχουν πλέον πελάτες». Και θυμίζει την φράση του Χένρι Φορντ ο οποίος έλεγε: «Θα πληρώνω τόσο καλά τους εργάτες μου ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα αυτοκίνητά μου».

Ο Πέρκινς απαντώντας στο ερώτημα του τι πρέπει να κάνουν τώρα οι Ελληνες απαντάει: «Στηριχθείτε στην Ιστορία σας. Είστε περήφανοι, δυνατοί, μια χώρα πολεμιστών. Είστε η πατρίδα της Δημοκρατίας. Οι περισσότερες δημοκρατίες σήμερα είναι διεφθαρμένες με πρώτη αυτή των ΗΠΑ. Δεν λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. Θα έλεγα στο ελληνικό λαό να σταθεί στα πόδια του, να μην δεχθεί την κριτική ότι φταίει για τα πάντα. Να μην δεχθεί τις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και να πολεμήσουν γι' αυτό. Να σεβαστείτε την ιστορία σας και να το δείξετε σε όλο τον κόσμο».

Και καταλήγει: «Σταματήστε να πληρώνετε για τα χρέη που σας φόρτωσαν. Ξαναστήστε στα πόδια της μεσαία τάξη. Δημιουργήστε θέσεις εργασίας. Εξασφαλίστε έναν μέσο μισθό που εξασφαλίζει ένα επίπεδο ζωής. Μπορείτε να το καταφέρετε αν αγωνιστείτε. Δείξτε το δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο».

***Ο Τζον Πέρκινς από το 1971 έως το 1981 εργάστηκε στην πολυεθνική εταιρία συμβούλων Chas. T. Main ως οικονομολόγος. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας Οικονομικός Εκτελεστής, στρατολογημένος από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Κράτησε το ρόλο του κρυφό ώσπου, με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αποφάσισε να εκθέσει δημοσίως τη αθέατη πλευρά της αμερικανικής εταιρειοκρατίας, συγγράφοντας την Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου. Στο βιβλίο βασίστηκε το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου.

Από matrix24 μέσω nonews-NEWS