Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Χοντρό τηλεπικοινωνιακό παιχνίδι

Πώς χτίζεται το νέο τοπίο στην Ελλάδα. Για ντιλ και οι τρεις ισχυροί παίκτες

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών μπορεί να μην «ταλαιπωρείται» από τα προβλήματα των ιχθυοκαλλιεργειών και των ακτοπλοϊκών, είναι όμως αυτός που δείχνει πιο ξεκάθαρα τον δρόμο. Πριν από μερικές ημέρες η ολοκλήρωση του ντιλ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Hellas On Line από τον όμιλο της Intracom στη Vodafone έβαλε άλλο ένα... λιθαράκι για το χτίσιμο του νέου τοπίου...
των ελληνικών τηλεπικοινωνιών.

Το επόμενο βήμα, ξεκάθαρα πλέον, είναι η σύγκρουση των ισχυρών για τον έλεγχο της Forthnet / Nova, που θα δώσει στους παρόχους τηλεφωνίας δυνατότητα παροχής του λεγόμενου quad-play (δηλαδή των συνδυασμένων πακέτων σταθερής, κινητής, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης, που θεωρούνται πλέον προϋπόθεση για κυριαρχία στον χώρο) και εξελικτικά θα φέρει την ελληνική αγορά να κυριαρχείται από τρεις ισχυρούς παίκτες: ΟΤΕ, Vodafone, Wind.

Η συμφωνία για την απόκτηση του 72,7% της Hellas Online στα 72,7 εκατ. ευρώ από τη Vodafone ερμηνεύεται ως ισχυρή ένδειξη για το ότι το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον «ξεκολλάει» ώστε να προχωρήσει η σύνθεση της «επόμενης ημέρας». Με την επισημοποίηση της απόκτησης, η Vodafone θα ελέγχει το 91,2% της HoL (το 2009 είχε εξαγοράσει και ένα μερίδιο 18,43%) και πιθανότατα θα κινηθεί στην κατεύθυνση μιας δημόσιας πρότασης για την πλήρη εξαγορά.

Με το ντιλ αυτό η Vodafone Ελλάδας αποκτά τους 519.000 πελάτες της HoL (LLU συνδρομητές) με 11% μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία το 2013, αλλά όχι το πολυπόθητο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Αυτό, πέραν του ΟΤΕ, το έχει η Forthnet / Nova. Γι’ αυτό η Vodafone έχει συμμαχήσει με τη Wind, η οποία είχε κινηθεί πρώτη για την απόκτηση μεγάλου πακέτου στον μεγαλύτερο όμιλο συνδρομητικής αποκτώντας την περασμένη χρονιά το 33% και την καταστατική μειοψηφία στον όμιλο Forthnet.

Λίγο μετά την κίνηση της Wind, η Vodafone, με αφορμή την ΑΜΚ της Forthnet, πήρε με τη σειρά της (αντί 10 εκατ. ευρώ) ένα ποσοστό της τάξης του 6,51%. Κι ενώ όλοι προέβλεπαν «πόλεμο» Wind - Vodafone για τα... μάτια της Forthnet, ήρθε μια ανακοίνωση που τάραξε τα νερά: η συμφωνία «κόκκινων» και «γαλάζιων», με την οποία η Vodafone αποκτά δικαίωμα να αγοράσει τμήμα του ποσοστού 32,26% που ελέγχει σήμερα η Wind στη Forthnet μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Έτσι και οι δύο μαζί θα ελέγχουν σχεδόν το 40% της Forthnet.

Εκεί βέβαια υπάρχει και ένα από τα μεγάλα κλειδιά των εξελίξεων: Η Emirates International Telecoms (που κατέχει το 45% μέσω της Forgendo) δεν θα διαπραγματεύεται πλέον χωριστά με τον καθένα για τη διαφαινόμενη πώληση του ποσοστού της, αλλά πρακτικά με ένα «μπλοκ» που ήδη κατέχει σχεδόν όσο και η ίδια...

Συνέργειες

Και όλα αυτά την ώρα που οι δύο εταιρείες κινητής ελέγχουν και την καταστατική μειοψηφία της Forthnet με δυνατότητα να μπλοκάρουν κάθε κίνηση που δεν ευνοεί τα δικά τους σχέδια. Καθώς μάλιστα οι πληροφορίες μιλούν για ακόμη στενότερη συνεργασία των δύο «κινητών» στο άμεσο μέλλον με συνέργειες στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας και του τηλεοπτικού περιεχομένου (δηλαδή στο quad play), ήταν αναμενόμενο θα θορυβηθεί το Μαρούσι και να... κινηθεί.

Μέσα στο καλοκαίρι ο ΟΤΕ, ηγέτης της ελληνικής αγοράς, κατέθεσε μη δεσμευτική πρόταση για την αγορά της Nova, ενώ 15 ημέρες αργότερα ήρθε η πρόταση του «κοκκινογάλαζου στρατοπέδου», η οποία βέβαια αφορά την εξαγορά του ποσοστού της ΕΙΤ, μια και το σχήμα Wind - Vodafone είναι ήδη μέτοχος της εισηγμένης. Σε τι διαφέρουν οι προτάσεις;

1. Η πρόταση του ΟΤΕ αφορά την απόκτηση μόνο της Nova (δηλαδή της συνδρομητικής τηλεόρασης), για την οποία προσφέρονται 250 έως 300 εκατ. ευρώ.

Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι, βάσει της πρότασης του ΟΤΕ, η Nova θα εκχωρηθεί ελεύθερη δανεισμού, κάτι που σημαίνει ότι η Forthnet, με συνολικό δανεισμό 325 εκατ. ευρώ (ο κύριος όγκος των οποίων προέκυψε το 2008 ακριβώς για την αγορά της Nova), θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος για να καλύψει τα 225 εκατ. εξ αυτών πoυ αφορούν τη Nova, αλλά χωρίς το μεγάλο ταμείο της συνδρομητικής.

2. Η πρόταση των Wind - Vodafone δεν αποτελεί δημόσια προσφορά και αποτιμά τη μετοχή της Forthnet μεταξύ 1,70 έως 1,90 ευρώ. Δηλαδή αποτιμά το σύνολο του ομίλου Forthnet / Nova στα επίπεδα των 190 - 210 εκατ. ευρώ.

Με την τρέχουσα αποτίμηση στο Χρηματιστήριο να βρίσκεται πλησίον των 180-185 εκατ. ευρώ, η πρόταση δίνει ένα premium της τάξης του 13% - 15% στους μετόχους που θα πουλήσουν και αναγνωρίζει ότι η αξία του ομίλου μαζί με τα δάνεια (των 320 και πλέον εκατ. ευρώ, με τα 224 να βαρύνουν τη Nova) ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.

Το αραβικό δίλημμα

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Άραβες αποκτούν μια προσφορά να δώσουν το πακέτο τους αντί περίπου 100 εκατ. ευρώ. Θα το κάνουν;

Οι ίδιοι έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη της αποχώρησης αποτιμώντας τη συμμετοχή τους κοντά στα 300 εκατ. – όσα δηλαδή είχαν δώσει πριν από χρόνια για το πλειοψηφικό πακέτο Forthnet. Και προς το παρόν δεν βιάζονται να απαντήσουν.

Όταν όμως οι προτάσεις γίνουν δεσμευτικές (όταν στα τέλη του μήνα ολοκληρωθεί το due diligence), πιθανόν οι Άραβες να μιλήσουν γρήγορα. Ιδιαίτερα την ώρα που, παρά την εκτίναξη του αριθμού των συνδρομητών της Forthnet (τα αποτελέσματα εξαμήνου δημοσιεύθηκαν μετά τις προτάσεις), επιβαρύνουν την οικονομική εικόνα της και πιστοποιούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει» και μάλιστα σύντομα. Επομένως:

1. Εάν ο ΟΤΕ καταφέρει να ξεπεράσει τα ρυθμιστικά εμπόδια και πάρει τον έλεγχο της Nova, γίνεται άμεσα ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και οι αντίπαλοι θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν.

2. Εάν το «μπλοκ» Wind - Vodafone κερδίσει τον έλεγχο του ομίλου της Forthnet / Nova, θα μπει δυνατά στην επόμενη ημέρα του quad play.

Το παιχνίδι είναι τόσο ενδιαφέρον, ώστε απασχόλησε και μια πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley. Τι λένε οι Αμερικανοί;

Μιλούν για σταδιακή συγκέντρωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα σε ολοένα και λιγότερα χέρια και αναφέρονται στην εξαγορά της Hellas On Line από τη Vodafone, για το ενδιαφέρον του ΟΤΕ, τις σχέσεις Vodafone - Wind και για το από κοινού ενδιαφέρον τους για την εξαγορά ολόκληρου του ομίλου Forthnet (άρα και της θυγατρικής Nova). Ό,τι δηλαδή περιγράψαμε ήδη.

Η Morgan θεωρεί πιθανότερη τη δημιουργία δύο μεγάλων σχημάτων στην Ελλάδα, τα οποία θα ελέγχουν – αθροιστικά – κοντά στο 90% της αγοράς: του ΟΤΕ από τη μία και των Vodafone - Wind - Forthnet από την άλλη. Με τις υγείες μας...

Από το Ποντίκι