Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τρία σχόλια του Σχεδίου Β για τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Πρώτο: Καμία αλλαγή, καμία βελτίωση, καμία ελάφρυνση για τον λαό δεν προέκυψε από τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά. Εξάλλου ο έλληνας πρωθυπουργός έχει πρόσφατα βρεθεί σε διάφορες συναντήσεις ηγετών της Ευρ. Ένωσης και άλλων όπου ήταν παρούσα η γερμανίδα καγκελάριος. Η επίσκεψή του εντάσσεται στην προεκλογική αντιπαράθεση, ιδιαίτερα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που  μια πλευρά της είναι οι περιοδείες - βιτρίνα των αρχηγών σε όλα τα σημαίνονται διεθνή πολιτικά, οικονομικά, εκκλησιαστικά και καλλιτεχνικά ενδεχομένως πρόσωπα. Η μόνη πρακτική συνέπεια...
της επίσκεψης Σαμαρά είναι η επιβάρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού σε συνθήκες κρίσης με τα έξοδα ταξιδίου αυτού και της συνοδείας του.

Δεύτερο: Ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά υπήρξε ανειλικρινής προς τον ελληνικό λαό, όταν μίλησε για τέλος του μνημονίου. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα ήδη έχει εισέλθει στην “ενισχυμένη επιτήρηση” που θεσμικά προβλέπεται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για τις υπερχρεωμένες, και περιλαμβάνει όλο το μνημονιακό μενού: έγκριση του προϋπολογισμού της Αθήνας από τις Βρυξέλλες, συστάσεις, επισκέψεις αντιπροσωπειών στα ελληνικά υπουργεία και καθοδήγησή τους από κοινοτικούς υπαλληλίσκους, κυρώσεις, πρόστιμα. Παρά τους έντονους διαξιφισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  και οι δύο ενώνονται σε αυτή την απαράδεκτη απόκρυψη της ‘’επιτήρησης’’ και στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.

Τρίτο: Η ενδεχόμενη παραίτησή μας από τα νέα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2015, σε συνθήκες γενικής απαγκίστρωσης από αυτό και την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι μια θετική ενέργεια. Σε συνθήκες όμως συνέχισης της ίδιας υπαγορευόμενης από τους ξένους οικονομικής πολιτικής εξατμίζεται κάθε σημασία της, αφού θα αντικατασταθεί από νέο δανεισμό στις αγορές, με συνέπεια η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη να σωρεύει και άλλες οφειλές. Μόνο με μια ριζικά άλλη πολιτική που θα εμπεριέχει την παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, την έκδοση εθνικού νομίσματος για την μείωση της φορολογίας και την κάλυψη των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών, μπορεί να ξεκινήσει η ανάκαμψη και η αποκατάσταση του ελληνικού λαού.