Σε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κίνηση προχώρησαν η Τράπεζα της Σουηδίας και η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, καθώς με σημερινή τους ανακοίνωση γνωστοποίησαν ότι αφαιρείται το Νόμπελ Οικονομικών από τους 19 βραβευμένους οικονομολόγους οι οποίοι επέκριναν σφοδρότατα την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της 5ης συνάντησής τους στο Λιντάου της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της Deutsche Welle, Αρμπάιτ Μαχτ Φράι, η απόφαση των οργανισμών που βραβεύουν κάθε χρόνο...
Όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της Deutsche Welle, Αρμπάιτ Μαχτ Φράι, η απόφαση των οργανισμών που βραβεύουν κάθε χρόνο...
τους πρωτοπόρους των οικονομικών επιστημών δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε μια μέρα μετά την παραίτηση σύσσωμης της γαλλικής κυβέρνησης εξαιτίας των επικρίσεων των Γάλλων υπουργών Οικονομίας και Παιδείας για την «εμμονή της γερμανικής δεξιάς της Μέρκελ στην καταστροφική λιτότητα».
Νομπελίστες οικονομολόγοι, όπως οι Τζόζεφ Στίγκλιτς, Πίτερ Ντάιαμοντ, Τζέιμς Μιρλίς και Κρίστοφερ Σιμς, επιτέθηκαν με εντελώς άκομψο τρόπο στην Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησής τους όμως παρέμεινε ψύχραιμη παρά τις προκλήσεις.
«Οι ιστορικοί θα ρίξουν πίσσα και πούπουλα στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες», είπε ο καθηγητής Ντάιαμοντ σε μια άνευ προηγουμένου αναρχοκομμουνιστική έξαρση, ενώ ο Στίγκλιτς χαρακτήρισε «ολέθρια» τη στρατηγική των ευρωπαϊκών ηγεσιών, λέγοντας πως «οι αυστηροί κανόνες του ευρώ έχουν γίνει στενός κορσές για τις χώρες-μέλη».
«Οι νεαροί Ισπανοί και Ιταλοί που αναζητούν μια θέση εργασίας εν μέσω ύφεσης θα επηρεαστούν για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα και είναι εντυπωσιακό πόσο λίγες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τις πολιτικές που είναι τόσο εκπληκτικά καταστροφικές», τόνισε ο καθηγητής του ΜΙΤ Πίτερ Ντάιαμοντ, παραπέμποντας με τα λόγια αυτά στις μαύρες στιγμές που έζησαν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ο τουρισμός τους όταν εκατοντάδες βρώμικοι άνθρωποι κατασκήνωναν στις κεντρικές πλατείες.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο βραβευμένος με Νόμπελ το 1996, καθηγητής Μιρλίς, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να φανταστεί «κανενός είδους ανάκαμψη με το ευρώ» και σχολίασε πως «το κόστος για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της διάλυσής της».
Τέλος, ο νομπελίστας οικονομολόγος Έριν Μάσκιν πήγε την κριτική του ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «η κ. Μέρκελ ακολουθεί στην Ευρώπη μια εντελώς εσφαλμένη πολιτική».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αρμπάιτ Μαχτ Φράι, όλοι οι οικονομολόγοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί από χθες το βράδυ για την απόφαση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, ενώ τούς έχει ζητηθεί να επιστρέψουν ολόκληρο το χρηματικό έπαθλο που έλαβαν, το οποίο υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ για τον καθένα.
Οι αυθάδεις οικονομολόγοι θα πρέπει επίσης να γράψουν μια ομαδική απολογητική επιστολή με αποδέκτες την Άνγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι δηλώσεις τους στο Λιντάου αποτέλεσαν μια στιγμή αδυναμίας και πως είναι βέβαιοι ότι με τις πολιτικές που ακουλουθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η Γερμανίδα καγκελάριος, η Ευρώπη θα γίνει πολύ σύντομα μία ήπειρος στην οποία όλοι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια για πάντα.
Σε αποκλειστική της συνέντευξη στην ρεπόρτερ Μαχτ Φράι, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από την απόφαση των διοργανωτών του θεσμού, σχολιάζοντας ότι «στο μέλλον οι κριτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα πρόσωπα τα οποία τιμούν με Νόμπελ. Πίστευα ότι η βράβευση της Ευρώπης με Νόμπελ Ειρήνης αποτέλεσε μνημείο αξιοπιστίας του θεσμού, όμως τελικά έπεσα έξω. Ίσως, από εδώ και στο εξής χρειαστεί να ενημερώνεται η καγκελαρία για τα τελικά αποτελέσματα, προτού αυτά ανακοινωθούν δημοσίως».
Από polyfimoss
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου