Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

«Δωράκια» σε ημετέρους

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την τελευταία ημέρα της λειτουργίας του Β′ τμήματος της Βουλής αποπνέει οσμή νέων σκανδάλων για στρατιωτικούς και εταιρείες που εμπλέκονται με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.).

Οσμή σκανδάλου αποπνέει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα λειτουργίας της καθώς το Κοινοβούλιο έκλεισε για τις καλοκαιρινές διακοπές και θα ξανανοίξει στις 26 Αυγούστου.

Εσπευσμένα, λοιπόν, το νομοσχέδιο...
αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου και διαπιστώνεται ότι μέσα στα άρθρα του κρύβονται «δωράκια» που, όπως φαίνεται, αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση σε διαφόρους αποδέκτες, λίγο πριν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φύγει από το υπουργείο και μετακομίσει στις Βρυξέλλες.

Ο Μιχάλης Κωσταράκος
Το πρώτο «δώρο» το νομοσχέδιο το κάνει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι επέβαλε δέκα ημέρες φυλάκιση για τη συνδικαλιστική τους δράση στους τότε πρόεδρο και γεν. γραμματέας του ΣΥΣΜΕΔ, αντισυνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη και αρχικελευστή Αναστάσιο Τσάκαλο, αντίστοιχα. Καθώς οι δυο δεν ανήκαν ούτε εργάζονταν στο ΓΕΕΘΑ, κατέφυγαν στη στρατιωτική Δικαιοσύνη και μήνυσαν τον Αρχηγό γιατί δεν είχε την αρμοδιότητα για να τους τιμωρήσει.

Κάτι με το οποίο συμφώνησε στις αρχές Ιουλίου φέτος ο εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, που με την υπ’ αριθμ. 10/28-5-2014 διάταξή του δέχεται την αναρμοδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ, έθεσε όμως την υπόθεση στο αρχείο, καθώς ανέφερε ότι πιθανώς ο αρχηγός δεν γνώριζε την αναρμοδιότητά του.

Αυτό, λοιπόν, το θέμα ρυθμίζει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή, όπου πλέον ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν θα διοικεί το στράτευμα μόνο διά των αρχηγών των κλάδων, αλλά θα έχει δικαιοδοσία και σε όλους του κλάδους.

Το επόμενο «δώρο» είναι προς τους στρατιωτικούς δικαστές, οι οποίοι θα προάγονται σε στρατιωτικούς δικαστές Α (δηλαδή συνταγματάρχες), αφότου έχουν τέσσερα χρόνια ως δικαστές Β ή συνολικά οκτώ χρόνια ως δικαστές Β και Γ. Η διάταξη όμως προκαλεί ήδη αντιδράσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν δικαστές που θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με στρατιωτικούς με τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας σε μάχιμες μονάδες, όπως για παράδειγμα οι πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών. Εξαιτίας δε αυτού, φήμες αναφέρουν ότι το άρθρο είναι φωτογραφικό και αφορά συγκεκριμένο δικαστικό.

Το μεγαλύτερο όμως από τα «δώρα» δίνεται στις εταιρείες που είτε έχουν καθυστερήσει είτε δεν έχουν πράξει τίποτα σχετικά με τις συμβάσεις του για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.). Με τον νόμο Βενιζέλου, η λίστα για τα λεγόμενα Α.Ω. νέου τύπου γινόταν έπειτα από διαδικασία διαβούλευσης και καθοριζόταν με υπουργική απόφαση. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, όμως, η λίστα θα προσδιορίζεται από την «αμαρτωλή» Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Το 25% της σύμβασης

Παράλληλα ο μέχρι σήμερα νόμος ανέφερε ότι η εταιρεία που οφείλει Α.Ω. θα έπρεπε να ικανοποιήσει τουλάχιστον το 25% της αρχική σύμβασης.

Με το νέο νομοσχέδιο, όμως, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να καλύψουν το πολύ ώς το 25% της σύμβασης, με συνέπεια όσοι παρεπιδημούν την Ιερουσαλήμ να μιλούν για «ξέπλυμα» των οφειλομένων Α.Ω. Εκδοχή που ενισχύεται από το ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν ποινικές ρήτρες και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε έναν προμηθευτή, αυτό δεν θα αποτελεί πλέον κώλυμα για το υπουργείο Αμυνας και θα μπορεί να επιδιώξει ευνοϊκή ρύθμιση.

Γι’ αυτήν, μάλιστα, τη ρύθμιση δίνεται χρονικό περιθώριο στους ενδιαφερομένους ώς το τέλος του 2016!

Μάνος Τσαλδάρης από efsyn