Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει νοίκι σε όσους δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με τα σχέδια των κυβερνώντων, για κάθε στεγαστικό δάνειο που δεν εξυπηρετείται θα μεταφέρεται η ιδιοκτησία του σπιτιού στην τράπεζα κι ο ιδιοκτήτης θα γίνεται νοικάρης, ενώ θα υπάρχει και κάποιου είδους συμφωνία για να επιστραφεί το σπίτι στον οφειλέτη, σε περίπτωση που αυτός κερδίσει το Τζόκερ, παντρευτεί κάποιον ζάμπλουτο, ή τέλος πάντων γίνει ένα θαύμα...
κι αρχίσει να βρέχει λεφτά.Σύμφωνα με τα σχέδια των κυβερνώντων, για κάθε στεγαστικό δάνειο που δεν εξυπηρετείται θα μεταφέρεται η ιδιοκτησία του σπιτιού στην τράπεζα κι ο ιδιοκτήτης θα γίνεται νοικάρης, ενώ θα υπάρχει και κάποιου είδους συμφωνία για να επιστραφεί το σπίτι στον οφειλέτη, σε περίπτωση που αυτός κερδίσει το Τζόκερ, παντρευτεί κάποιον ζάμπλουτο, ή τέλος πάντων γίνει ένα θαύμα...
Τη σκέψη αυτή ο υπουργός Οικονομικών την αποκάλεσε «δίχτυ προστασίας», για να καταφέρνουν όσοι χρωστούν «να παραμένουν για ένα διάστημα στα σπίτια τους». Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι αν βρεθείς από τη μια στιγμή στην άλλη σε έναν άλλο χώρο, δεν μπορείς ούτε να χέσεις ούτε να κοιμηθείς. Πρέπει να περάσει καμιά βδομάδα ώσπου να ξεστουμπώσεις και να κλείσεις μάτι σαν άνθρωπος.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η σκέψη τού να πληρώνει κάποιος νοίκι αντί για δόση, είναι ιδιαιτέρως απελευθερωτική. Ο ενοικιαστής ζει πάντοτε με την απειλή να παντρέψει ο σπιτονοικοκύρης την κόρη του, και να τον πετάξει έξω για να της δώσει το διαμέρισμα προίκα.
Στην περίπτωση, όμως, της τράπεζας τα πράγματα αλλάζουν. Εκτός κι αν ο Σάλλας ή ο Κωστόπουλος προικίσουν τις κόρες και τους γιους τους με μερικά οικοδομικά τετράγωνα.
Βέβαια, κανείς δεν έχει εξηγήσει ακόμη πώς θα γίνεται ο διακανονισμός για την ενοικίαση του σπιτιού από τον ιδιοκτήτη του (εντάξει δεν μπορώ να μη γελάσω τώρα που το βλέπω γραμμένο).
Θα πρέπει να μείνει εκεί υποχρεωτικά; Τι νοίκι θα δίνει και ποιος θα αποφασίζει το ύψος του; Ποιος θα πληρώνει τα χαράτσια; Αν σπάσει ο κεντρικός σωλήνας, ποιανού ευθύνη θα είναι να φωνάξει τον υδραυλικό; Αν κάποιος αγόρασε ή έχτισε ένα σπίτι σε περιοχή με υψηλές αντικειμενικές αξίες, θα μπορεί να πιάσει ένα ημιυπόγειο στα Πατήσια για να μη ζει στα παγκάκια ή θα τον χτίσει η τράπεζα μέσα στο διαμέρισμα που χρωστάει και θα περνάει κάθε μήνα ο υπάλληλος για να εισπράττει το νοίκι;
Είναι πολλά τα ερωτήματα μετά από αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για όλους εκείνους οι οποίοι, ενώ απέκτησαν κάποια περιουσία είτε από κληρονομιά είτε επειδή έκαναν το λάθος να πληρώνονται όσα τους έδιναν, κατέληξαν άνεργοι για μια τριετία· αναγκασμένοι να πληρώνουν τα κέρατά τους τα τράγια σε τεκμήρια για τέσσερα ντουβάρια κι ένα αμάξι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος του χρόνου τελειώνει η προστασία των δανειοληπτών από τις κατασχέσεις. Με τις προθέσεις που έχει επιδείξει η κυβέρνηση κι ιδιαίτερα ο νέος υπουργός Οικονομικών –ο οποίος τρεις φορές έχει ανοίξει το στόμα του κι έκανε τον Στουρνάρα να μοιάζει με έναν γλυκύτατο άνθρωπο- κανείς δεν πιστεύει ότι το μέτρο του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας θα διατηρηθεί.
Άλλωστε έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται κανονικότατα και -μάλλον- στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας των σπιτιών, καθώς σήμερα δεν αγοράζουν τίποτα ούτε οι μαυραγορίτες.
Βέβαια, οι φόροι, οι λογαριασμοί και τα χαράτσια υπολογίζονται με βάση τα 3/3 της αντικειμενικής αξίας, κι όχι τα 2/3. Όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να διαπραγματευτεί σκληρά και να κάμψει τις αντιστάσεις των τροϊκανών, οι οποίοι ζητούσαν να βγαίνουν τα σπίτια στο σφυρί στο 30% της αξίας τους.
Θεωρώ ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδος. Ο κόσμος θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικά ταμεία, χαράτσι για τα σπίτια, έκτακτη εισφορά, εισφορά αλληλεγγύης, φόρο για τα οικόπεδα, ασφάλειες αυτοκινήτων αλλά και τα κλασσικά έξοδα που είναι -μεταξύ άλλων- τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα νοίκια, οι δόσεις στην τράπεζα κοκ.
Γενικότερα από εδώ και μπρος κάθε εποχή θα είναι ξεχωριστή, αφού η σχέση με τον εφοριακό μας περνά κι επίσημα στο επίπεδο του βόλεϊ δωματίου.
Εμείς θα του τη σηκώνουμε, κι αυτός θα μας την καρφώνει.
Από polyfimoss
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου