Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Μικρή ΔΕΗ: στα χνάρια ενός εξευτελισμένου μακαρίτη (του Σεβαρντνάτζε) ο Σαμαράς!

Σατανική, έστω και τοπικής σημασίας, η σύμπτωση: ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, πέθανε την εβδομάδα που η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Επί των ημερών του Σεβαρντνάτζε, το 1998, ιδιωτικοποιήθηκε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γεωργίας  (η σοβιετική Telasi)  που αγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό στον τομέα της ενέργειας, την εταιρεία ΑΕS, που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΑΕS αγόρασε το δίκτυο διανομής και δύο μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας και εξαπέλυσε μια διεθνή εκστρατεία για να πείσει τους μελλοντικούς πελάτες της για το μέγα κοινωνικό της έργο. Μέχρι και  ταινία γυρίστηκε για τους «πονηρούς» Γεωργιανούς που θέλουν τζάμπα ρεύμα! Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ Power Trip του Πολ Ντέβλιν, που στην αφίσα του μιλά για «ένα ολόκληρο έθνος που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος»!

Αναρίθμητα ήταν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τους Γεωργιανούς που έχουν κάνει την κλοπή του ρεύματος εθνικό σπορ! Οι πάντες, έγραφαν τότε, κλέβουν ρεύμα:...
φοιτητές, συνταξιούχοι, στελέχη επιχειρήσεων. Είτε απευθείας από τα καλώδια είτε πειράζοντας το μετρητή. Σ’ αυτή την ανομία ήρθε να βάλει τάξη η AES. Στην Ελλάδα οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι (ή οι πληρωμένες ομιλούσες κεφαλές) δεν μιλάνε για κλοπή ρεύματος, αλλά για προνόμια συνδικαλιστών και αστρονομικούς μισθούς…

Μέσα σε 4 μόνο χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της γεωργιανής επιχείρησης ηλεκτρισμού, η τιμή του ρεύματος υπερδιπλασιάστηκε, και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι μισθοί κατρακύλησαν και η ανεργία εξακοντίστηκε… Δικαιολογημένο το μίσος που τρέφουν σήμερα οι Γεωργιανοί για τον Σεβαρντνάτζε.

Aτιμωτικό ήταν το πολιτικό τέλος του Σεβαρντνάτζε, αφού μόνο η Γερμανία και οι ΗΠΑ είχαν μια καλή κουβέντα να πουν γι’ αυτόν. (Βλ. το διαφωτιστικό άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο Έθνος.) Εξίσου ατιμωτικό θα είναι και το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που αυτές τις ώρες προσθέτουν άλλο ένα έγκλημα στο ενεργητικό τους.

Από mao