Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αρπάζουν το ταμείο και τους πελάτες

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ 
Μονάδες παραγωγής ενέργειας, που αποτελούν «φιλέτα», λόγω
της φθηνής πρώτης ύλης θα δώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες
Tην πόρτα στις επιχειρήσεις της ενέργειας που θέλουν την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος και φυσικά τον περιορισμό του μονοπωλίου της ΔΕΗ ανοίγει το νομοσχέδιο που συζητείται από χθες στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και του πελατολογίου της επιχείρησης, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί προς πώληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα φιλέτα της ΔΕΗ, ήτοι τρεις λιγνιτικές μονάδες συν μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής για...
το λιγνιτικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, πέντε σύγχρονες υδροηλεκτρικές μονάδες και, βεβαίως, το θησαυρό -κατά κοινή παραδοχή- των λιγνιτικών κοιτασμάτων, δηλαδή την εκμετάλλευση έξι ορυχείων στη Δ. Μακεδονία. Ταυτόχρονα, δε, εξασφαλίζεται για τους ιδιώτες πελατεία περίπου δύο εκατομμυρίων, οι οποίοι θα πουληθούν στη μικρή ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, η εναπαπομείνασα Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα απαγορεύεται να ασκήσει για έξι μήνες επιθετική πολιτική, ούτως ώστε να τους ξανακερδίσει.

Προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας βλέπουν ότι η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας θα δημιουργήσει νέα ιδιωτικά μονοπώλια, που θα αυξήσουν όχι μόνο την τιμή, αλλά θα υποβαθμίσουν και την παροχή ρεύματος.

Ιδιωτικά μονοπώλια

«Η διεθνής εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας δείχνει ότι οι μόνοι που ευνοούνται είναι τα ιδιωτικά μονοπώλια που τις εξαγοράζουν. Σήμερα επτά μόνον μονοπωλιακές επιχειρήσεις ελέγχουν πάνω από τα 2/3 παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα σχεδόν παντού τη μεσοσταθμική αύξηση της τιμής του ρεύματος. Στις ΗΠΑ, που είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα με πλήρως ιδιωτικοποιημένο το δίκτυο παραγωγής ενέργειας, τα μπλακάουτ είναι πολύ πιο διαδεδομένα από ό,τι στην Ευρώπη. Αρκετές φορές οι εταιρείες παραγωγής δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις για να πετύχουν αύξηση των τιμών». Οσον αφορά στη μείωση των τιμολογίων του ΟΤΕ που προβάλλεται ως επιχείρημα από την κυβέρνηση, εξηγούν ότι «δεν αναιρεί τα προηγούμενα, γιατί οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που δεν έχει ανάλογο στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλωστε, μετά την ιδιωτικοποίησή του ο ΟΤΕ, που ήταν μια από τις πιο δραστήριες επενδυτικά επιχειρήσεις της χώρας στα Βαλκάνια, "μίκρυνε" στρατηγικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση καν να εγκαταστήσει πλήρες δίκτυο οπτικών ινών».

Θεωρείται, επίσης, προσχηματική η επίκληση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «καθώς αποσιωπάται συστηματικά από την κυβέρνηση ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ιδιώτες παράγουν περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας και κατέχουν πάνω από το 95% των μονάδων ΑΠΕ (Ανενεώσιμες Πηγές Ενέργειας)». Και προσθέτουν: «Εχουν ή δεν έχουν το 100% της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά πάρκα και συγκεκριμένα τα 2.199 από τα 2.200 εγκατεστημένα MW; Πώς είναι δυνατόν να λένε ότι δεν άνοιξε η αγορά όταν πέρσι πούλησαν το 32,3% της ζητούμενης ενέργειας;».

Οι ίδιοι εξηγούν ότι σήμερα τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να επιτραπεί το συντομότερο δυνατό η πρόσβαση των εταιρειών τους σε «φτηνή» λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια, την οποία σήμερα παράγει και εκμεταλλεύεται αποκλειστικά η ΔΕΗ, ώστε στη συνέχεια να την πωλούν με αυξημένα περιθώρια κέρδους σε ανταγωνιστικότερες τιμές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και προσθέτουν ότι «αφού σήμερα διαμαρτύρονται ότι η ΔΕΗ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στους λιγνίτες, γιατί μέχρι τώρα δεν ζητούσαν να δημοπρατηθούν τα ορυχεία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ; Δυστυχώς η απάντηση ενδέχεται να μην αρέσει σ' αυτούς όσο και στην κυβέρνηση, που προωθεί μετά μανίας την ιδιωτικοποίηση των σπλάχνων της ΔΕΗ: Οι επιχειρηματίες δεν είναι κορόιδα... Γιατί να πάρουν ρίσκο; Να περιμένουν χρόνια να κάνουν απόσβεση; Να πληρώσουν μηχανήματα, να ανοίξουν ορυχεία, να φτιάξουν εργοστάσια, αφού υπάρχει η ΔΕΗ...».

Επιχειρηματίες σε συνεργασία με ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ή σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) και παράλληλα έχουν ιδρύσει εταιρείες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προσδοκώντας ότι θα επωφεληθούν από την υποχρεωτική μείωση της κυρίαρχης θέσης της ΔΕΗ στην παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμπερασματικά, όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο, που σε λίγο θα αποτελεί νόμο του κράτους, πρώτον δεν θα δημιουργήσει καμία θέση εργασίας και πως το 17% των μετοχών μιας απαξιωμένης και αδύναμης ΔΕΗ που στη συνέχεια θα παραχωρήσουν (όπως προβλέπεται), δεν πρόκειται να αποφέρει κάποιο σημαντικό έσοδο στη ΔΕΗ.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών μεταξύ άλλων με την εξής επιχειρηματολογία:

* Η επιλογή του μοντέλου της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της.

* Από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν και την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή στον απλό καταναλωτή.

* Με το μοντέλο αυτό διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας.

* Στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλαδή και τα κριτήρια εντοπιότητας.

* Με το μοντέλο αυτό ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη ΙΙ) ενώ με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων δημιουργούνται και νέες θέσεις μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.

* Δημιουργείται πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός προς όφελος του τελικού καταναλωτή, όπως ακριβώς συνέβη και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ»
Στο σφυρί τα φιλέτα της ΔΕΗ
Με την είσοδο ιδιωτών, ανοίγει ο δρόμος για ολιγοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια

Στην καρδιά του καλοκαιριού και με τους διαφωνούντες βουλευτές να μη συμμετέχουν (τυχαία;) σ' αυτό το πρώτο θερινό τμήμα της, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, η συζήτηση του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και του πελατολογίου της επιχείρησης, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί προς πώληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, έχει τη σφραγίδα του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου και υπογράφεται από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος θα υποστηρίζει στο Κοινοβούλιο το κομμάτιασμα και το διαμοίρασμα, στη συνέχεια, της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, παρά τις φερόμενες αντιδράσεις των ομοϊδεατών του.

Πλούσια προίκα

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα φιλέτα της ΔΕΗ, ήτοι τρεις λιγνιτικές μονάδες συν μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το λιγνιτικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, πέντε σύγχρονες υδροηλεκτρικές μονάδες και, βεβαίως, το θησαυρό -κατά κοινή παραδοχή- των λιγνιτικών κοιτασμάτων, δηλαδή την εκμετάλλευση έξι ορυχείων στη Δ. Μακεδονία.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής και της εμπορίας της ενέργειας, ως αντίπαλον δέος της ΔΕΗ, καθώς σήμερα έχουν ως επί το πλείστον μόνο μονάδες φυσικού αερίου, κυριολεκτικά αδημονούν και πιέζουν για το επικείμενο κομμάτιασμα, καθώς, εκτός από τις προαναφερθείσες υποδομές, το νομοσχέδιο τους εξασφαλίζει σίγουρη πελατεία περίπου δύο εκατομμυρίων, οι οποίοι, θα πουληθούν στη «μικρή ΔΕΗ», χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ταυτόχρονα, για έξι μήνες θα απαγορεύεται στη ΔΕΗ να ασκήσει επιθετική πολιτική για να τους πάρει πίσω, όπως θα απαγορεύεται και στους ίδιους τους πελάτες να λύσουν μονομερώς τη σύμβασή τους!

Προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας εξήγησαν στην «Ε» ότι «με το χέρι που θα βάλουν οι ιδιώτες στις κρατικές αυτές υποδομές ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία ολιγοπωλίου του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιωτικούς όρους και στόχους, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μια νέα κούρσα κερδοσκοπικών αυξήσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συντελείται έχοντας ως άλλοθι και ως προκάλυψη τον ανταγωνισμό». Εξηγούν επίσης ότι «η επίκληση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του υποτιθέμενου ανταγωνισμού είναι απόλυτα προσχηματική, στην ουσία τεμαχίζει - απαξιώνει και θυσιάζει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας αποσιωπώντας ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί (ιδιώτες) παράγουν περίπου το 35% ηλεκτρικής ενέργειας και κατέχουν πάνω από το 95% των μονάδων ΑΠΕ». Και, βέβαια, όπως υπογραμμίζουν, «παραδίδεται προς επίτευξη επιχειρηματικού κέρδους η διαχείριση των νερών, ποταμών και λιμνών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Σκληρή αντίδραση αναμένεται κυρίως από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι μιλούν για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, προγραμματίζοντας ήδη αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Το σωματείο Σπάρτακος, το οποίο εκπροσωπεί κυρίως εργαζομένους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, κάνει λόγο για τη μητέρα των μαχών και αποφάσισε ήδη 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Το νομοσχέδιο «μικρή ΔΕΗ» συμπίπτει με δύο ακόμη εξελίξεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας: Πρώτον, με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και, δεύτερον, με γενναίες αύξησεις στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες. Η κυβέρνηση ωστόσο πιστεύει ότι οι νέες αυξήσεις δεν θα προκαλέσουν κοινωνικούς κραδασμούς, γιατί εκτιμούν ότι αφορούν περισσότερο εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες.

Για τον ΑΔΜΗΕ έχουν υποβληθεί προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες του εξωτερικού (Κίνα, Βέλγιο, Ιταλία, Καναδά, Ινδία) και προσεχώς θα ακολουθήσει η επόμενη φάση του διαγωνισμού, που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.