Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Απορρίφθηκε το αίτημα δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ

Άκυρο έκρινε το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά την έκτακτη ειδική συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές επέλεξαν...
να απέχουν και από τη συζήτηση προκειμένου, όπως είπαν, να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι απέτυχε η «πρόβα τζενεράλε» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «τα άλλα κόμματα είχαν την πρόνοια να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση. Έδειξαν κίτρινη κάρτα στον κ. Τσίπρα λέγοντάς του να μην τους θεωρεί δεδομένους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Επιπροσθέτως ο υπουργός είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «απέτυχε και στην προσπάθεια συγκρότησης κοινωνικού μετώπου με τους εργαζόμενους» σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι κατανόησαν ότι τα πράγματα έχουν και τα όριά τους». Αναφερόμενος στην ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε ότι «υποπέφτει σε αντιφάσεις», είπε ότι «δε θέλετε από τη μία να υπογράψετε με τη Χρυσή Αυγή αλλά θέλετε να κατατεθεί κοινή πρόταση για κατάθεση δημοψηφίσματος... Οι αντιφάσεις σας έχουν οδηγήσει σε αυτή την εκλογική καθίζηση και όχι οι καθαρές θέσεις». Παράλληλα, επεσήμανε την πολιτική δήλωση της ΔΗΜΑΡ με την οποία το κόμμα του κ. Κουβέλη διαχώρισε τη θέση της από το φιλοναζιστικό μόρφωμα και αναρωτήθηκε: «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντίστοιχη δήλωση; Θέλει τον Μουτζούρη αλλά όχι την μουτζούρα. Αποφεύγει τη Βουλή για να αποφύγει και την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων». Τέλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ρυθμίζει δημοσιονομικό ζήτημα και πως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να αθροιστούν.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η κυρία Μαρία Γιαννακάκη υποστήριξε ότι «αθροίζονται οι υπογραφές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου» ενώ ο κ. Θωμάς Ψύρρας είπε πως «η απόφαση της Διάσκεψης να ζητήσει από την πλειοψηφία της Βουλής το αν είναι παραδεκτό ή όχι το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παραβιάζει τα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Θανάσης Μπούρας υποστήριξε πως η «πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι ομοειδής με τις άλλες» πως «ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι δε θέλει να προσμετρηθεί η πρότασή του με αυτή της ΧΑ » και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να ξεκαθαρίσουν εάν επιθυμούν οι υπογραφές των βουλευτών τους να μπουν σε ενιαίο κείμενο. «Σε διαφορετική περίπτωση», είπε, «δεν υπάρχει αποδεκτό αίτημα». Επίσης, σημείωσε το δημοσιονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» βάσει του οποίου δε θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα επικαλούμενος μάλιστα σχετικές δηλώσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παίζει με τους θεσμούς και τη Βουλή». Σημείωσε, όμως, ότι απέτυχε να μαζέψει 120 υπογραφές σε ένα κοινό αίτημα. Παράλληλα, τόνισε τον δημοσιονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ο οποίος εμποδίζει συνταγματικά το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα. Απευθυνόμενος δε προς τη ΔΗΜΑΡ είπε: «αν δε θέλετε να προσμετρηθεί η πρότασή σας με αυτή της ΧΑ να την αποσύρετε».

Τέλος, η κυρία Ελένη Ζαρούλια κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναλγησία» και πως «πλασάρει το ξεπούλημα της ΔΕΗ ως επένδυση».

Από news.gr.msn.com μέσω papatzides

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.