Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Όχι δάκρυα για αυτή την Εθνική

Ένα μεγάλο μπράβο για την Εθνική μας ομάδα. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος πάλεψαν, έφτασαν μια ανάσα από τις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου και αποκλείστηκαν στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι. «Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί τα δώσαμε όλα. Κρίμα σήμερα που δεν πανηγύρισαν όλοι οι Έλληνες», είπε στο αντίο του από την «γαλανόλευκη» ο Γιώργος Καραγκούνης
Το γκολ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου δεν ήταν
αρκετό για να μας χαρίσει την πρόκριση
H Εθνική άγγιξε το όνειρο για πρόκριση στα προημιτελικά μετά από εκπληκτική εμφάνιση στο Ρεσίφε με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα, αλλά λύγισε στα πέναλτι, χάνοντας 5-3 μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

Δεν χρειάζονται δάκρυα για την «γαλανόλευκη», που τα έδωσε όλα, όμως οι επεμβάσεις του Νάβας σε καίριες στιγμές του ματς και η απόκρουση στο πέναλτι του Γκέκα καθόρισαν την τύχη του αγώνα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέθεσε ψυχή στον αγωνιστικό χώρο του «Αρένα Περναμπούκο, απέναντι στην  κατώτερη  Κόστα Ρίκα, δεν τα παράτησε ποτέ ακόμα και όταν βρέθηκε με την πλάτη στο τοίχο...
από το γκολ του Ρούιζ (52’) ισοφαρίζοντας στο 90' με τον Παπασταθόπουλο.

Η Εθνική δεν κατάφερε να σκοράρει στην παράταση παίζοντας με παίκτη παραπάνω μετά την αποβολή του Ντουάρτε στο 66’ , έχασε τεράστιες ευκαιρίες για να πάρει την πρόκριση τόσο στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού όσο και στην παράταση (93' Γκέκας, 100' Κατσουράνης, 113' Χριστοδουλόπουλος, 121' Μήτρογλου). με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Απεναντίας η  Κόστα Ρίκα φάνηκε πολύ λίγη και τυχερή στο παιχνίδι,καθώς δεν απείλησε σε κανένα σημείο του αγώνα και έκανε τα πάντα ειδικά μετά την αποβολή (Ντουάρτε) ώστε να οδηγήσει το παιχνίδι στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Εκεί ο Κοσταρικανός γκολκίπερ  έσωσε την Κόστα Ρίκα καθώς έπιασε την εκτέλεση του Γκέκα και έστειλε τους Λατινοαμερικάνους στην επόμενη φάση.

Τα πέναλτι:
1-0 Μπόρζες
1-1 Μήτρογλου
2-1 Ρούιζ
2-2 Χριστοδουλόπουλος
3-2 Γκουτιέρεζ
3-3 Χολέμπας
4-3 Κάμπελ
4-3 Γκέκας, απόκρουση Νάβας
5-3 Ουμάνια

Η Εθνική μας αποχαιρετάει αυτό το Μουντιάλ,  κλείνοντας πολλά στόματα που την ήθελαν ξεγραμμένη ήδη από την φάση των ομίλων, αλλά παράλληλα άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο Φερνάντο Σάντος (τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική) αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη στον διάδοχό του, τον Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος καλείται να συνεχίσει το έργο του, το οποίο σε κάθε περίπτωση κρίνεται πέρα για πέρα επιτυχημένο.
Τέλος ένα μεγάλο μπράβο στον Γιώργο Καραγκούνη για το πιο όμορφο αντίο του στην Εθνική ομάδα, δείχνοντας τον δρόμο στη νέα γενιά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Σίγουρα θα τις έχει η Εθνική στο μέλλον!

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ:
Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (77' Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (66' Κουμπέρο), Μπολάνιος (83' Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Καραγκούνης , Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

Δηλώσεις πρωταγωνιστών:

Σάντος: «Θα θυμάμαι τα πάντα με αυτή την ομάδα,  όλα γιατί πετύχαμε πολλά. Φέραμε πολλές επιτυχίες. Είμαι περήφανος που εκπροσώπησα την Εθνική. Σήμερα όμως είναι μέρα θλίψης για μας. Πίστευα πολύ στην πρόκριση κι εγώ και οι παίκτες που έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Στην παράταση δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Είχαμε τις προϋποθέσεις να πιέσουμε αλλά το κάναμε με ανορθόδοξο τρόπο που μας δυσκόλεψε.Ευχαριστώ πάρα πολύ»

Σαμαράς: «Δεν υπάρχουν και πολλά λόγια αυτή τη στιγμή να πούμε. Προσπαθήσαμε. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά όταν φτάνεις στο σημείο αυτό που είναι ρώσικη ρουλέτα, είναι καθαρά θέμα τύχης. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Προσπαθήσαμε, είχαμε ευκαιρίες και δεν καθαρίσαμε το ματς στα 120 λεπτά όπως θα μπορούσαμε», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Σαμαρά ο οποίος πρόσθεσε:

«Ο στόχος μας ήταν να κερδίσουμε. Προσπαθήσαμε, ήμασταν άτυχοι στο γκολ που δεχθήκαμε. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν το μοναδικό σουτ που έκανε η Κόστα Ρίκα. Προσπαθήσαμε, δημιουργήσαμε ευκαιρίες και καταφέραμε να ισοφαρίσουμε με τον Σωκράτη. Στα 30 λεπτά της παράτασης είχαμε ευκαιρίες και δεν τα καταφέραμε. Αγωνιστήκαμε σαν ομάδα, τα δώσαμε όλα σαν ομάδα και χάσαμε σαν ομάδα. Δεν ρίχνουμε ευθύνες στον Φάνη εννοείται. Συνεχίζουμε.»

Τέλος, για τους Καραγκούνη και Σάντος, ανέφερε: «Είναι μεγάλα κεφάλαια και οι δυο. Ένας προπονητής που έφερε επιτυχίες στην Εθνική μας ομάδας κι ένας ποδοσφαιριστής που μαζί με τον Κατσουράνη που είναι οι καλύτεροι της τελευταίας δεκαετίας. Κρίμα για τον Κάρα, έφτασε σε μια ηλικία που πλέον θα σταματήσει. Δεν έχω πολλά λόγια να πω, συνεχίζουμε σαν ομάδα, με νέους στόχους, νέο προπονητή και να καταφέρουμε στη συνέχεια να φέρουμε νέες επιτυχίες».

Καραγκούνης:
«Εκεί που ελέγχαμε το παιχνίδι, δεχτήκαμε ένα γκολ και κάπου χάσαμε την ισορροπία μας. Ανεβαίναμε και μετά την κόκκινη κυριαρχήσαμε, πιέσαμε, ισοφαρίσαμε, μπορούσαμε να βάλουμε κι άλλο γκολ στην παράταση. Ο αντίπαλος δεν έκανε άλλη φάση. Στα πέναλτι είναι 50-50. Ο πιο τυχερός κερδίζει, δυστυχώς δεν ήμασταν εμείς. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί τα δώσαμε όλα. Κρίμα σήμερα που δεν πανηγύρισαν όλοι οι Έλληνες. Το ξέραμε ότι όλη η Ελλάδα ήταν μαζί μας. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο έχει κι αυτά. Ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι σήμερα. Θα θέλαμε να περάσουμε. Δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Τα δώσαμε όλα και πρέπει όλα τα παιδιά να είναι περήφανα. Σε κάθε ματς παίζαμε κόντρα σε όλους και ήμασταν πάντα φιλοξενούμενοι. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, η Εθνική μεγάλωσε σε αυτό το τουρνουά. Τα νέα παιδιά πήραν εμπειρίες. Θα φανεί, δεν είναι λίγο πράγμα. Ευχόμαστε να μην σταματήσουν οι επιτυχίες».

Δείτε τις κυριότερες φάσεις του αγώνα:
H στιγμή που ο Σαλπιγγίδης χάνει την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ
Ο Νάβας αναδείχθηκε σε ήρωα για την Κόστα Ρίκα και ο Γκέκας σε «μοιραίο» παίκτη για την Εθνική καθώς έχασε το 4ο πέναλτι
Βαγγέλης Σπυράκης  από enet