Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Τράπεζα... θυμάτων στην Α΄ Λυκείου

Υψηλά ποσοστά αποτυχίας δείχνουν τα μέχρι στιγμής βαθμολογικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών της Α΄ Λυκείου στις προαγωγικές εξετάσεις στις οποίες, για πρώτη φορά φέτος, εφαρμόστηκε ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων.

Το μάθημα που «καίει» τους μαθητές είναι η Άλγεβρα, ενώ ακολουθούν τα Αρχαία Ελληνικά.

Τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας σε συνδυασμό...
με τα πιο αυστηρά κριτήρια προαγωγής θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μαθητές που θα μείνουν μεταξεταστέοι και θα κληθούν να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο για να περάσουν την τάξη.

Για το θέμα, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος δήλωσε ότι όσες δυσλειτουργίες προέκυψαν θα αντιμετωπιστούν, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απόφαση να δοθεί ειδική βαθμολογική οδηγία φέτος.

Με βάση στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από σχολεία ανά την Ελλάδα προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Πατίδη, ότι η αποτυχία των μαθητών κυμαίνεται στο 20-25% σε τουλάχιστον ένα μάθημα στα Γενικά Λύκεια, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αποτυχία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ αφού σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πατίδης, ανέφερε ότι σε εσπερινό ΕΠΑΛ της Αττικής το 50% των μαθητών βρέθηκε κάτω από τη βάση σε τουλάχιστον ένα μάθημα, γεγονός που θα οδηγήσει τους μαθητές στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ σε ΕΠΑΛ της Ανατολικής Αττικής ο μέσος όρος των γραπτών εξετάσεων στη Φυσική ήταν 6,7.

Αν ένας μαθητής της Α' τάξης των ΕΠΑΛ έχει μέχρι δυο μαθήματα κάτω από τη βάση του 10 οδηγείται σε επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, ενώ εάν τα μαθήματα αυξηθούν σε τρία τότε επαναλαμβάνει την τάξη, με την προϋπόθεση ότι και στις δυο περιπτώσεις ο ΓΜΟ των μαθημάτων είναι κάτω του 10.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κατήγγειλε πως ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας προέβη σε ευθεία παραχάραξη ενδοσχολικών διαδικασιών και συγκεκριμένα της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου δηλώνοντας πλαστό πρόγραμμα εξετάσεων στο Υπουργείο, ενώ έδιναν άλλο στους μαθητές. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη.
Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Από PressProject