Πρόβλημα έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων μετά τις προσφυγές για τις περικοπές στους μισθούς τους και ορίζουν την αποκατάσταση των αποδοχών και την καταβολή αναδρομικών.
Το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς περιμένει «τσουνάμι»...
Το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς περιμένει «τσουνάμι»...
ανάλογων αποφάσεων.
Όπως διαμηνύεται, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει δημοσιονομική «τρύπα» άνω του ενός δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν ευνοϊκές αποφάσεις για τους υπαλλήλους άλλων ειδικών μισθολογίων.
Όπως μετέδωσε το Mega, κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για αναζήτηση μέσης λύσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα και τη δημοσιονομική πολιτική».
Σε συζητήσεις βρίσκονται σενάρια για επιστροφή αναδρομικών με δόσεις τα επόμενα έτη, συμψηφισμό του μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι πριν τις Ευρωεκλογές και επανεξέταση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», υπάρχει καταιγίδα προσφυγών στα δικαστήρια κατά μέτρων του μνημονίου, μεταξύ των οποίων το έκτακτο τέλος ακινήτων, οι περικοπές συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ΙΚΑ και τα ειδικά μισθολόγια, την έκτακτη εισφορά, τα εφάπαξ, αλλά και κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.
Ειδικά για το θέμα του εφάπαξ, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» αναμένεται ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση για την κατάργηση του πλαφόν του εφάπαξ για 90.000 - 100.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους, με κόστος που θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.
Όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής», έπονται και άλλες κοινωνικές κατηγορίες, και συγκεκριμένα:
• Η σχετική λίστα ξεκινάει από τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα.
• Επίσης, ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους απασχολουμένους στις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Οι δίκες για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, ενώ, αντιθέτως, για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται αποφάσεις.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί, πάντως, ότι δικαστικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε η «Κ» εκτιμούν ότι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους ενστόλους δεν σηματοδοτεί αυτομάτως ανάλογες δικαιώσεις για ευρύ κύκλο απασχολουμένων στο Δημόσιο. Αυτήν τους την άποψη στηρίζουν στο γεγονός ότι η απόφαση κάνει ευθεία αναφορά για τις περικοπές, κυρίως, στους μισθούς όλων εκείνων που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους και των δημοσίων λειτουργιών (Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπά). Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι προβληματισμοί και διεργασίες για τις επικείμενες αποφάσεις επικρατούν και εντός των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), που έχουν εκ της θεσμικής θέσεώς τους το βάρος των δικαστικών κρίσεων.
Από ThePressProject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.