Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Οι ζωές των άλλων (και οι δικές μας)

Σύμφωνα με σαββατιάτικο δημοσίευμα των Νέων, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω ίντερνετ. Οι Γερμανοί λέει, παρακολουθούν γύρω στις 195 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για να χτυπήσουν την τρομοκρατία. Σιγά το νέο!
    
Στη χώρα μας είχαμε σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το 1989, σκάνδαλο υποκλοπών από τη Vodafone το 2004-05, και σειρά αποκαλύψεων από τότε για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών από...
την ΕΥΠ καθώς και διαδικτυακά προφίλ, ενώ παγκοσμίως έχουμε μάθει από τα Wikileaks, τον Σνόουντεν και άλλους πως Αμερικανοί και μη παρακολουθούν τηλεφωνικές και ιντερνετικές συνδιαλέξεις.
    
Τα τελευταία χρόνια μάθαμε πως παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό Καραμανλή, ενώ πρόσφατα μάθαμε πως παρακολουθούν και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
    
Παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μάθει να ζούμε με τις κάμερες στραμένες στο μέρος μας.
Έχετε δει το Look; Δείτε το εδώ για να καταλάβετε πόσο στενά είναι πάνω μας τα μάτια των καμερών ασφαλείας. Γυρίζουν ολόκληρη ταινία με τις σκηνές μας αν θέλουν.
    
Παρακολουθήσεις σε κάθε επίπεδο εδώ και δεκαετίες, πάντα για να χτυπηθεί η τρομοκρατία.
    
Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι που βρίσκονται τόσοι άνθρωποι να παρακολουθούν τόσους ανθρώπους.
Για την ακρίβεια, η τρομοκρατία χτυπιέται τόσο λυσσασμένα τα τελευταία χρόνια με την παρακολούθηση ολόκληρου του πλανήτη, που μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει λυπηθεί την τρομοκρατία.
    
Δεν είναι και λίγο να βλέπεις ολόκληρο το σύστημα του Big Brother να χτυπάει ένα στόχο με τόση μανία. Και μάλιστα με όπλο την δική σου ιδιωτικότητα.
    
Πάντως, το να παρακολουθείς τηλέφωνα, υπολογιστές και φυσική παρουσία για να χτυπήσεις την τρομοκρατία, την ώρα που τρομοκρατείς τον κόσμο ενημερώνοντας τον πως δεν υπάρχει μέρος που να μην τον παρακολουθείς, το λες και Inception.
    
Είναι πάντως θαυμαστό, που τόσα εκατομμύρια ανθρώπων, μετά από αποκαλύψεις επί αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις των πολιτών από κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες, δεν έχουν διοργανώσει μια σοβαρή παγκόσμια διαμαρτυρία.
    
Το διαδίκτυο είναι το εργαλείο του μέλλοντος. Σε λίγα χρόνια, πολλά πράγματα που ακόμα γίνονται με φυσική παρουσία, θα γίνονται ιντερνετικά. Συνεπώς, ο καθένας περνάει, και στο μέλλον θα περνάει ακόμα περισσότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή του.
    
Εκεί μιλάει με φίλους και γνωστούς, αγοράζει πράγματα, μορφώνεται, ενημερώνεται για πράγματα που τον ενδιαφέρουν, ενημερώνεται για πράγματα που δεν τον ενδιαφέρουν, βλέπει βίντεο, ταινίες, πορνό, πολύ πορνό και πάρα πολύ πορνό.
    
Δεν δείχνει κανείς να ενοχλείται που γνωρίζει πως εταιρείες και υπηρεσίες έχουν πιστό προφίλ της προσωπικότητάς του, των συνηθειών του, των ιδιωτικών του συνομιλιών και άλλων στοιχείων της καθημερινότητάς του.
    
Ίσα-ίσα που μερικοί χαίρονται, γιατί με βάση του προφίλ τους, οι εταιρείες φροντίζουν να του προωθήσουν τις διαφημίσεις που τον ενδιαφέρουν!
    
Όταν ο Όργουελ έγραφε το 1984 ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά νομίζω πως πλέον η εποχή τον προσπερνά σιγά-σιγά.
    
Τις τελευταίες εβδομάδες το διαδίκτυο βουίζει σοκαρισμένο και έκπληκτο, που κάποιος δημοσιογράφος ετοιμάζεται να δημοσιεύσει το βίντεο πολιτικού, που σε site γνωριμιών προβαίνει σε “άσεμνες σεξουαλικές πράξεις”.
    
Εντάξει, είναι αφελές να ανοίγεις την κάμερά σου και να κάνεις πράγματα που δεν ξέρεις ούτε ποιος τα βλέπει, ούτε τι θα κάνει με τις εικόνες αυτές. Επίσης είναι απόδειξη μεγάλης μοναξιάς.
    
Μήπως όμως το γεγονός της επικείμενης επιστροφής στην αθλιότητα της κλειδαρότρυπας θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά μας υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας, και όχι της προστασίας της κοινωνίας από το σοδομισμό και την ανωμαλία;
    
Μήπως υποκριτές μου, είναι ώρα να κοιτάξουμε για λίγο την αλήθεια κατάματα;
    
Κι αφού αποδεχτούμε επιτέλους πως ο καθένας μπορεί με το κορμί του να κάνει ότι θέλει και ταυτόχρονα αυτό να μην τον κάνει επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο, να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η εκπαίδευση στην κλειδαρότρυπα, μόνο ως άφεση σε όσους έχουν μονίμως το μάτι και το αυτί τους σε αυτήν λειτουργεί;