Oλα ανοιχτά στο υπουργείο Οικονομικών, αλλαγές στα υπουργεία των σκληρών μεταρρυθμίσεων, ανταμείβονται οι «αγωνιστές» της Ν.Δ. στις εκλογές και... όσοι πιστοί προσέλθετε στον «προοδευτικό πόλο».
Είθισται ο ανασχηματισμός να μην προαναγγέλλεται και η ανακοίνωσή του να γίνεται κατά αιφνιδιαστικό τρόπο. Απέναντι στην...
Είθισται ο ανασχηματισμός να μην προαναγγέλλεται και η ανακοίνωσή του να γίνεται κατά αιφνιδιαστικό τρόπο. Απέναντι στην...
πάγια πρακτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, καίγοντας το χαρτί του αιφνιδιασμού, όχι απλώς έχει προϊδεάσει, αλλά έχει επιβεβαιώσει απολύτως την πραγματοποίησή του, με τον χρόνο των τελικών ανακοινώσεων να προσδιορίζεται από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας μέχρι το αργότερο τα μέσα Ιουνίου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί φυσικά παρενέργειες, δημιουργώντας συνθήκες παράλυσης στο υφιστάμενο σχήμα, με τους απειλούμενους υπουργούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και τους σίγουρους για την έξοδο να συγκεντρώνουν αρχειακό υλικό και να πακετάρουν πράγματα. Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι και ενδιαφερόμενοι να υπουργοποιηθούν, σε κατάσταση «δημιουργικής προσμονής», με το τηλέφωνο νυχθημερόν ανοιχτό, προβάρουν κοστούμια και ταγέρ για την τελετή της ορκωμοσίας.
Δημιουργία εντυπώσεων
Σε μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, στριμωγμένοι και ανήσυχοι από το καμπανάκι των ευρωεκλογών, επιχειρούν να εντάξουν τις επικείμενες αλλαγές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο «μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών» με δομικό χαρακτήρα και σαφές κοινωνικό στίγμα, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ότι έλαβαν το μήνυμα της κάλπης και αφουγκράζονται τη δυσφορία των πολιτών για την παρατεταμένη λιτότητα που εξαντλεί τις αντοχές τους.
Στην πραγματικότητα όμως, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι εκτός από μπαλώματα και διευθετήσεις για πρόσωπα, περιθώρια για παρεκκλίσεις από την πεπατημένη που επιβάλλουν οι δεσμεύσεις του μνημονίου δεν υπάρχουν. Προς όσους πείθονται, ο Αντώνης Σαμαράς θα υποστηρίξει ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί ένα μέσο για την ολοκλήρωση της ασφαλούς υπέρβασης της κρίσης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καυχηθεί ότι επιτέλους η κυβέρνηση αποκτά το προοδευτικό πρόσημο, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ επί μήνες αγωνιζόταν.
Ονοματολογία
Το παζάρι των ονομάτων για τη συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχει πάρει φωτιά τις τελευταίες ημέρες, ένδειξη ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει:
● Kομβικό ρόλο στη συζήτηση για τον ανασχηματισμό διαδραματίζει το οικονομικό επιτελείο. Πρόσωπο-κλειδί είναι ο Γιάννης Στουρνάρας και όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη του «τσάρου» της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά. Πολλοί εξαρτούν την όποια απόφαση από την εξέλιξη στην εξίσου σημαντική εκκρεμότητα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Εάν ο νυν κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος ανανεώσει τη θητεία του, αντιστοίχως στο πόστο του θα διατηρηθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας, ώστε να κάνει εκείνος τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Ως εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών έχει ακουστεί το όνομα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, ενώ -κατά ορισμένες άλλες πληροφορίες- δεν αποκλείεται να αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς το χαρτοφυλάκιο, με αναπληρωτή τον κ. Παπασταύρου.
● Με βάση το δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις θα είναι σαρωτικές, για να δοθεί η εικόνα της γενικής αναδόμησης, σοβαρές είναι οι πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (τον βαραίνει αρνητικά η στήριξη στον Γ. Μώραλη στις δημοτικές αντί του επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. στον Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκου), Πάνος Παναγιωτόπουλος (φέρεται να μην επιθυμεί να αφήσει το υπ. Πολιτισμού), Χαράλαμπος Αθανασίου, Αδωνις Γεωργιάδης (την αποχώρησή του θα εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ) και Γιάννης Βρούτσης, αν και ο πρωθυπουργός τον αξιολογεί ως αποτελεσματικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για το υπ. Εργασίας βολιδοσκοπήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ωστόσο ο πρώην υπουργός εμφανίζεται διστακτικός.
● Θολό είναι το τοπίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά κάποιες πηγές παραμένει στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ κατά άλλες μετακομίζει στο Υγείας ή στο Ανάπτυξης, από όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου φεύγει (για άλλο πόστο, μπορεί και για επίτροπος) ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τη Χαριλάου Τρικούπη, λόγω της «τυφλής προσήλωσής του» στις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ και της τρόικας. Το υπ. Ανάπτυξης θα διεκδικήσει για λογαριασμό του ο μικρότερος εταίρος, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να βάζει υποψηφιότητα (ή για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης).
●Σχεδόν βέβαιοι για ανάληψη υπουργικών θώκων εμφανίζονται οι Αρης Σπηλιωτόπουλος (ίσως υπ. Πολιτισμού) και Γιώργος Κουμουτσάκος, οι οποίοι «στρατεύτηκαν» για τη γαλάζια παράταξη στη μάχη της αυτοδιοίκησης, χωρίς να εκλεγούν. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι Γιάννης Ιωαννίδης και Σταύρος Καλαφάτης, αν και ο τελευταίος διέψευσε ότι ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Σε διάψευση της φημολογίας ότι πιέζει για μετακίνηση προχώρησε χθες και ο Νίκος Δένδιας, με τον Μάκη Βορίδη να λέγεται ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης.
● Στο τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων (π.χ. ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης), στο πνεύμα της πρότασης Σαμαρά για διάκριση του ρόλου βουλευτή και υπουργού, ενώ κρούσεις σχεδιάζονται να γίνουν και σε πρόσωπα της -εκτός Ν.Δ.- Κεντροδεξιάς (βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, πρώην ΑΝ.ΕΛΛ., ΛΑΟΣ, κόμμα Πολύδωρα κ.λπ.), στην προσπάθεια διεύρυνσης της στήριξης της δικομματικής.
Ανοιγμα
Το άνοιγμα θα είναι αμφίπλευρο, καθώς ανάλογες προτάσεις προς τον κεντροαριστερό χώρο θα κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει ενίσχυση της παρουσίας του στο κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα, τέτοιες περιπτώσεις αφορούν π.χ. τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος συγκαταλέγεται στη λίστα των υπουργοποιήσιμων σε θεσμικό χαρτοφυλάκιο (υφυπ. Αμυνας), τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί Γιώργου Παπανδρέου, Ηλία Μόσιαλο, που στήριξε τo εγχείρημα της Ελιάς, και τον ανεξάρτητο βουλευτή Χρήστο Αηδόνη.
Στην ίδια λογική τόνωσης του «προοδευτικού πόλου» ακούγονται τα ονόματα των Παντελή Καψή (εφόσον δεν εκλεγεί ευρωβουλευτής), Αθηνάς Δρέττα, Γ. Βερνίκου, Π. Ιωακειμίδη και Γ. Βούλγαρη από την κίνηση των «58». Στην κυβέρνηση αναμένεται να εισέλθουν ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ενδιαφερόταν στο παρελθόν για το υπ. Εσωτερικών), η Συλβάνα Ράπτη στο υπ. Παιδείας και ενδεχομένως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που όμως προτιμά τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Πρόταση ίσως γίνει στην «παπανδρεϊκή» Κατερίνα Μπατζελή, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την αποχώρηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη. Αμετακίνητοι -και λόγω τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών- παραμένουν η Φώφη Γεννηματά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
………………………………………
ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΟΔΟ
Κ. Αρβανιτόπουλος
Π. Παναγιωτόπουλος
Χαρ. Αθανασίου
Αδ. Γεωργιάδης
Γ. Βρούτσης
Κ. Χατζηδάκης
Κυρ. Μητσοτάκης
…………………………………
ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ
Ηλ. Μόσιαλος
Χρ. Αηδόνης
Α. Λοβέρδος
Βασ. Οικονόμου
……………………………………
«ΠΑΙΖΟΥΝ»
Α. Σπηλιωτόπουλος
Χρ. Στεφανάδης
Γ. Κουμουτσάκος
Γ. Ιωαννίδης
Μ. Βορίδης
Των Δημήτρη Κουκλουμπέρη – Αλίκης Μάτση από efsyn
Α. Σπηλιωτόπουλος
Χρ. Στεφανάδης
Γ. Κουμουτσάκος
Γ. Ιωαννίδης
Μ. Βορίδης
Των Δημήτρη Κουκλουμπέρη – Αλίκης Μάτση από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου