Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εξισώνονται στην…πείνα

Νέα επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα- αυτή τη φορά των δημοσίων υπαλλήλων- ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την επεξεργασία δέσμης «διαρθρωτικών» μισθολογικών ρυθμίσεων που προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και οι πληροφορίες που- και μετά τις εκλογές- είδαν το φως της δημοσιότητας- σύμφωνα με τις οποίες η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της «Τρόικας» (ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ) και όλων εκείνων που στηρίζουν τις συγκεκριμένες πολιτικές, ετοιμάζουν νέα μέτρα, που οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και εν γένει των...
οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.
  

Το σχέδιο υπάρχει

   
Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής 22 Ιούνη, που θέλει την κυβέρνηση να σχεδιάζει νέο μαχαίρωμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πέρα από αυτό που επιβλήθηκε μέχρι σήμερα στους μισθούς και συντάξεις των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσια αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο που αυτή τη φορά, το μέτρο είναι οριζόντιο και επιλεκτικό. Όπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ το σχέδιο αυτό- που το εμφανίζει σαν «απαίτηση της τρόικας»- προβλέπει μείωση μόνο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Μέσης Εκπαίδευσης! Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αποκέντρωσης Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΣΚΑΙ, πως όσα γράφτηκαν για ανατροπές στους μισθούς του δημοσίου είναι «σενάρια και όχι αποφάσεις», απλά επιβεβαιώνουν τα σχέδια και τις προθέσεις της συγκυβέρνησης και τίποτε λιγότερο. Εξίσωση στη φτώχια  Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι εμπνευστές αυτού του βρώμικου σχεδίου, φιλοδοξούν να κουτσουρέψουν τον κατώτατο μισθό των δημοσίων  υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Μέσης Εκπαίδευσης κατά 200 περίπου ευρώ το μήνα. Να τον κατεβάσουν δηλαδή από 780 το μήνα που είναι σήμερα στα  580 ευρώ ανά μήνα (540 για νέους κάτω των 24) που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, που σημαίνει σε επίπεδα που δεν εξασφαλίζουν ορισμένες φορές ούτε τα ελάχιστα ώστε να ζει μια οικογένεια με αξιοπρέπεια. Στα πλαίσια αυτά, εμπειρογνώμονες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Οικονομικών (Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται τη σχετική μελέτη, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί και παραδοθεί μέχρι το Σεπτέμβρη και να εξασφαλίζει τα εξής: Πρώτον, τη «αισθητή» μείωση του εισαγωγικού μισθού των υπαλλήλων ΥποχρεωτικήςΕκπαίδευσης του δημοσίου. Ο Μισθός αυτός, που μετά από τις μειώσεις των τελευταίων ετών είναι σήμερα μόλις780 ευρώ (μικτά) τον μήνα, θα πρέπει μειωθεί κι’ άλλο και να προσεγγίσει τα 580 ευρώ ανά μήνα ( 540 για νέους κάτω των 24), που είναι σήμερα και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Η εισήγηση για τη δραστική μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, γίνεται με το επιχείρημα … να μην υπάρχει το φαινόμενο των «εργαζομένων δύο ταχυτήτων» στην ελληνική οικονομία!
   

Εργαζόμενοι δύο «ταχυτήτων»

   
Δεύτερον, να ανοίξει (ακόμη περισσότερο) η μισθολογική ψαλίδα ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια).Έτσι, για παράδειγμα προτείνεται μείωση και στους δημοσίους υπαλλήλους με πτυχίο Δευτεροβάθμιας, αλλά μικρότερη από τη μείωση που προτείνεται για τους αποφοίτους Πρωτοβάθμιας (υποχρεωτικής) εκπαίδευσης. Τρίτον, να ανοίξει  (με τις 2 παραπάνω ρυθμίσεις)η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ εργαζομένων Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια & Λύκεια) και Τριτοβάθμιας (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής) Εκπαίδευσης, με την ανακατανομή των ίδιων κονδυλίων. Φιλοδοξούν δηλαδή να πετύχουν άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα προέλθουν από τις περικοπές των μισθών δημοσίων υπαλλήλων με πτυχία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία οι κυβερνώντες θα τα διαθέσουν για αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ (δασκάλων, καθηγητών και νοσηλευτών) που δεν υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο και αμείβονται, όπως οι απλοί υπάλληλοι γραφείου.
   

Διαίρει και βασίλευε

   
Ουσιαστικά, με τις παραπάνω ρυθμίσεις οι κυβερνώντες φιλοδοξούν να διασπάσουν την όποια ταξική ή συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων. Και για να πετύχουν το σκοπό τους, προτίθενται να αξιοποιήσουν- σε πρώτο φάση- το«κουτσούρεμα» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να αυξήσουν τους μισθούς σε ορισμένους μόνο δημοσίους υπαλλήλους με πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ (δασκάλους, καθηγητές, νοσηλευτικό προσωπικό), με το χορήγηση «μπόνους». Το νέο- ειδικό μισθολόγιο θα προβλέπει τόσο «μπόνους» (πριμ παραγωγικότητας, που θα χορηγείται, μόνο σε ορισμένους από τους δημοσίους) όσο και μειώσεις μισθών (για τους «μη παραγωγικούς»! Το πριμ, θα χορηγείται σε εκείνους που θα κρίνονται- με βάση τα κυβερνητικά κριτήρια αξιολόγησης- «παραγωγικοί» και θα προκύπτει από τις μειώσεις (!) που θα γίνουν στους μισθούς υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
   

Αλλες ρυθμίσεις

   
Με την ίδια μελέτη που παρήγγειλαν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), τα κόμματα της συγκυβέρνησης προωθούν και άλλες αλλαγές που οδηγούν στην παραπέρα μείωση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων, όπως:
  • Η άμεση κατάργηση ενός τμήματος των εισοδημάτων που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως προσωπική διαφορά (κατά κύριο λόγο υπάλληλοι όπως του Υπ. Οικονομικών).
  • Η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για καθηγητές, δασκάλους, ιατρούς και νοσηλευτές.
  • Η δημιουργία νέου μισθολογίου για τους ένστολους (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς όλων των σωμάτων). Σύμφωνα με τις οδηγίες, το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές,  ώστε οι ένστολοι να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προαγωγή τους, καθώς δεν θα προκύπτει αυτόματη αύξηση μισθού αν δεν προαχθούν.
  • Η προσεκτική μελέτη στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δικαστική εξουσία και ειδικότερα με τις αμοιβές των δικαστικών. Προτείνεται επίσης, να αναζητηθεί συναινετική λύση στις όποιες διαφορές υπάρχουν με τη δικαστική εξουσία ή θα τυχόν διαφορές που θα προκύψουν στο μέλλον.
  • Η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημοσίου.

Πατρίκιοι και πληβείοι

Με τα παραπάνω σενάρια για την νομοθετική καθιέρωση μισθολογίου πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο- αντί του πολυσυζητημένου «ενιαίου μισθολογίου»- οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης και οι κάθε είδους συμβουλάτορές τους, προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή στην πράξη αυτών των απαράδεκτων σχεδίων στην ελληνική κοινωνία. Στην ουσία, η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να δημιουργήσει νέο μισθολόγιο που θα καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές, που σημαίνει πως αν κάποιος δεν προαχθεί δεν θα παίρνει αύξηση αποδοχών. Εννοείται, πως αν αποδώσει το σχέδιο του «διαίρει και βασίλευε» και περάσει η εξομοίωση των μισθών αυτής της κατηγορίας των δημοσίων υπαλλήλων (Υποχρεωτικής και Μέσης Εκπαίδευσης) με τους χαμηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, είναι σχεδόν βέβαιο πως το επόμενο βήμα θα είναι η μείωση στους κατώτατους μισθούς και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων (ΑΕΙ και ΤΕΙ). Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως οι εισηγητές και υπέρμαχοι αυτού του βρώμικου σχεδίου, θεωρούν αναγκαία την θεσμοθέτησης της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης- που διαιρεί ακόμη περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους σε «πατρικίους» και «πληβείους» και εντείνει τον κοινωνικό αυτοματισμό- με το επιχείρημα πως πρόκειται για «κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή»! Τέλος,  από όλα αυτά τα βάρβαρα, ταξικά και αντικοινωνικά μέτρα, που τα βαφτίζουν «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δεν προκύπτει κάποιο δημοσιονομικό όφελος, που συνήθως χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τις μειώσεις των αποδοχών. Στόχος των κυβερνώντων, των τροϊκανών, των δανειστών (ΕΕ- ΔΝΤ κλπ) και των κάθε είδους υποστηρικτών αυτών των μέτρων, είναι να αλλάξει η «νοοτροπία» (!) Θέλουν απλά να δημιουργήσουν μια άλλη κουλτούρα των εργαζομένων (ανεξαρτήτως αν απασχολούνται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα), που θα δέχονται να πάρουν μερικά ευρώ παραπάνω αύξηση στο μισθό τους, εν γνώσει τους ότι έχουν αφαιρεθεί από άλλους (συναδέλφους του ή μη) που τα έχουν εξίσου ή και μεγαλύτερη ανάγκη.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ από  imerodromos