Tη συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος σε αυτό, με συγκεκριμένες συστάσεις προς την Πολιτεία, ζητά η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σαν ασπίδα σε οποιαδήποτε σκέψη για ξεπούλημά του εν μέσω «οξύτατης οικονομικής κρίσης».
Τις συστάσεις της προς την Πολιτεία για την προστασία του δικαιώματος στο νερό παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, το δικαίωμα στο νερό, πέραν της διαχρονικής του αυταξίας, αποκτά...
Τις συστάσεις της προς την Πολιτεία για την προστασία του δικαιώματος στο νερό παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, το δικαίωμα στο νερό, πέραν της διαχρονικής του αυταξίας, αποκτά...
βαρύνουσα σημασία ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων κάθε είδους. Η αναγνώριση, δε, του δικαιώματος στο νερό είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα, στον βαθμό που έχει τεθεί ζήτημα ιδιωτικοποίησης των φορέων παροχής του, παρά τη δίνη των κοινωνικών επιπτώσεων της οξύτατης οικονομικής κρίσης, στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Συστάσεις
Προς τον σκοπό αυτόν, η ΕΕΔΑ προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση, αφενός του νερού ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου του δικαιώματος σ’ αυτό. Επιπλέον, και επί της βάσης του κανονιστικού περιεχομένου του δικαιώματος στο νερό, η ΕΕΔΑ απευθύνει σειρά συστάσεων, τόσο γενικού όσο και ειδικότερου χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο προστασίας αυτού του δικαιώματος, η ΕΕΔΑ προτείνει μεταξύ άλλων:
* Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ελέγχου των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς δυνατότητα παραχώρησης σε ιδιώτες.
* Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικό νερό των κατοίκων όλης της χώρας.
* Ελεγχο της εφαρμογής των σχετικών με το δικαίωμα στο νερό υποχρεώσεων, ιδίως διά ανεξάρτητων αρχών.
* Υιοθέτηση, εφαρμογή και αξιολόγηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πλήρη εφαρμογή του δικαιώματος στο νερό. Σημαντική θα ήταν η ένταξη ειδικού κεφαλαίου για το νερό στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
* Εξάλλου, η ΕΕΔΑ προτείνει ειδικότερες συστάσεις, που αφορούν την επάρκεια, τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα, την προσβασιμότητα (φυσική προσβασιμότητα–οικονομική προσιτότητα και ίση και χωρίς διάκριση πρόσβαση) και τη συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αφορούν το νερό.
Περί ιδιωτικοποίησης
Στη συνέντευξη Τύπου ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισήμανε ότι με την πρόσφατη απόφαση (1906/2014) του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων κατά το μέρος που με αυτήν μεταβιβάζεταιι από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. ποσοστό 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
«Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι η εν λόγω μεταβίβαση συνιστά αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα την ουσιαστική μετατροπή της επιχείρησης σε ιδιωτική, που λειτουργεί με βάση το κέρδος, κατά παραβίαση των άρθρων 5 παράγραφος 5 και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος. Με την πρωτοπόρα αυτή απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκε ότι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης καθιστά ανεπίτρεπτα αβέβαιη τη συνέχιση της παροχής προσιτών σε όλους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι οποίες συνίστανται, κυρίως, στην παροχή του πόσιμου ύδατος που είναι το αναγκαίο φυσικό αγαθό για την επιβίωση του ανθρώπου».
Του Τάσου Σαραντή από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου