Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Στον επόμενο σταθμό

Περιμένουν πολλοί. Και δεν είναι μόνο οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που δίνουν αυτόν τον ηρωικό, αυτόν το συγκλονιστικό, αγώνα. Προφανώς δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που απολύθηκαν από το δημόσιο, ούτε οι άνθρωποι που δουλεύουν στο δημόσιο και είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται κατά 50% σε σχέση με το 2010. Προφανώς δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που δίνουν έναν αγώνα πέρα από κάθε...
φαντασία Αντίστασης, που περιμένουν μία καλή διακυβέρνηση που θα ακυρώσει την καταστροφή του τόπου τους. Προφανώς, στον επόμενο σταθμό, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν πάρει τις αποφάσεις για μία άλλη, για μία νέα, ζωή.

Μάλιστα, κατά ένα τρόπο, όλοι αυτοί ούτε καν βρίσκονται στον επόμενο σταθμό. Κατά ένα τρόπο βρίσκονται ήδη στο τρένο της Αλλαγής, ταξιδεύουν, συζητούν, σχεδιάζουν, απογοητεύονται, γοητεύονται ξανά, γουστάρουν τον Τσίπρα, τα παίρνουν με τον Τσίπρα, θέλουν συνεργασίες, δεν θέλουν συμμάχους, μιλάνε για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, δεν κάνουν πολλά για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, δεν είναι εθνοκεντρικοί, πανηγυρίζουν όμως για το πέναλτι που κέρδισε η… Εθνική, ψηφίζουν σε όποια κάλπη βρουν, κάνουν όλες τις απεργίες, είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πάνε σε συνελεύσεις, διαβάζουν βιβλία, καταλαβαίνουν στο περίπου τι πάει να πει πολιτική ηγεμονία και έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.

Στον επόμενο σταθμό περιμένουν πολλοί άλλοι και άλλες. Άνδρες και γυναίκες που χρόνια τώρα νιώθουν το ποδοπάτημα της αξιοπρέπειας τους. Νέοι άνθρωποι με προσόντα για να κάνουν πέντε δουλειές που δεν βρίσκουν καμία δουλειά, που βλέπουν τους εαυτούς τους μέσα στα τεράστια ποσοστά της ανεργίας των νέων ανθρώπων. Στον επόμενο σταθμό βρίσκονται οι χωρίς και οι από τα κάτω, άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, που θα τους άρεζε η ζωή τους να αλλάξει γεύση, που θα ήθελαν μία δουλειά, ένα καλύτερο μεροκάματο, που θέλουν να αλλάξει ο κόσμος αλλά δεν ξέρουν πώς. Γι’ αυτό και περιμένουν στον επόμενο σταθμό. Γι’ αυτό και πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα.