Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Φτιάχνουν νόμους κόντρα στο δημόσιο συμφέρον

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Φτιάχνουν νόμους κόντρα στο δημόσιο συμφέρον 
Η «Ε» ανέδειξε το θέμα της ευνοϊκής μεταχείρισης
καταχραστών του Δημοσίου, όπως διατυπώθηκε από μέλη
του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και το υπουργείο
Δικαιοσύνης έτρεξε να τα μπαλώσει
Nέους κεραυνούς κατά της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στο χώρο της Ποινικής Δικαιοσύνης εξαπολύει το δικαστικό σώμα. Αυτή τη φορά τα πυρά προέρχονται από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ), η οποία συνοδεύει την οργισμένη ανακοίνωσή της με σοβαρότατες καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις αλλά και επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, που αφήνουν έκθετο τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση των εισαγγελέων ότι «προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νομων, με τρόπο που ενίοτε υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν...
της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η ανακοίνωση της ΕΕΕ εν πολλοίς βασίστηκε και στα παράπονα που έχουν διατυπώσει οι εισαγγελείς διαφθοράς, οι οποίοι χειρίζονται όλες τις πολύκροτες υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και βλέπουν να ψηφίζονται ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν το έργο τους. Πάντως, η ΕΕΕ δεν αρκείται στο να εκφράσει την ανησυχία της «για τα φαινόμενα που δίνουν την εντύπωση ακατανόητης νομοθέτησης», αλλά καταγράφει, προκειμένου να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της και συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που οδηγούν στην αμνήστευση και ατιμωρησία, όπως:

* Η αντικατάσταση διάταξης ώστε κατηγορίες προσώπων να παύσουν να θεωρούνται υπάλληλοι ΝΠΙΔ στα οποία μπορούν να διατεθούν επιχορηγήσεις από Τράπεζες κ.λπ. (νόμοι 4254 και 4262/2014). Μένουν στο απυρόβλητο, δηλαδή, υπεύθυνοι των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος. Σε αυτή την περίπτωση εμπίπτει όχι μόνον η υπόθεση των υποβρυχίων και του προφυλακισμένου για διακίνηση μαύρου χρήματος πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτ. Εμμανουήλ, αλλά και δεκάδες εκκρεμείς δικογραφίες για άλλα ΝΠΙΔ των οποίων τα στελέχη κατηγορούνται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

* Η νομοθετική πρόβλεψη (ν.4255/2014) για οριστική παύση εκκρεμών ποινικών διώξεων που αφορούν σε κάθε είδους πράξεις και παραλείψεις που σχετίζονται με διάθεση πόρων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθερων Επαγγελματιών για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

* Η διάταξη (ν.4024/2011) που βαφτίζει νόμιμες δαπάνες που έγιναν μέχρι την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου για την πληρωμή προσώπων που απασχολούνται στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων ακόμη και εις βάρος του προϋπολογισμού.

* Η ρύθμιση για τη μη αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων κ.λπ. φορέων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το χρονικό διάστημα από 1-9-2005 έως 31-9-2010 και η άρση τυχόν καταλογισμών (ν. 3918/2011). Η εμβέλεια της διάταξης εκτείνεται σε αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για χρήματα που δόθηκαν ως επίδομα πληροφορικής αλλά και στην περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), η διοίκηση των οποίων κατηγορείται για ζημία άνω των 50 εκατ. ευρώ λόγω μεγάλων αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2010.

Οι εισαγγελείς διαφωνούν και με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, τονίζοντας ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες που δημοσιοποιούνται ως επικείμενες αφήνουν τους εισαγγελείς ανήσυχους για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου.

«Δεν θα αλλάξουν οι ποινές για τους καταχραστές Δημοσίου»

Ηανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων εκδόθηκε αρκετές ώρες μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αποφεύγοντας να πάρει καθαρή θέση για το εάν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους από το θόρυβο που προκάλεσε η οξεία αντίδραση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ζήτημα.

Στις αιτιάσεις ότι η σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου θα οδηγήσει στην ευνοϊκή μεταχείριση όσων κλέβουν δημόσιο χρήμα απαντά, επικαλούμενο τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή (4254/2014), σύμφωνα με τον οποίο η δωροδοκία (ενεργητική και παθητική) των πολιτικών αξιωματούχων (πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων), τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή. Με τον ίδιο νόμο η δωροδοκία και δωροληψία δικαστή τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή, ενώ αυστηροποιείται και η δωροδοκία και δωροληψία των υπαλλήλων για πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντά τους, η αυστηρότητα δε επιτείνεται για πράξεις που αντίκεινται στα καθήκοντά τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ακόμη ότι οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εφαρμογή του ν. 1608/1950, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει και τονίζει κατηγορηματικά ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν πρόκειται να θιγούν ούτε κατά κεραία με την κατάρτιση του νέου Ποινικού Κώδικα.

«Συνεπώς», καταλήγει η ανακοίνωση, «προκαλεί κατάπληξη το όλο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ενωσης των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την προχειρότητα και τη χωρίς βάσανο προσέγγιση του όλου ζητήματος».

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ από enet