Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ποιους υποκλέπτουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα;

Tα ερωτήματα σχετικά με αυτή τη σκοτεινή υπόθεση είναι τεράστια.
Το χτεσινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για τις εκτεταμένες διαδικτυακές υποκλοπές της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND εξέπληξε μόνο τους ανυποψίαστους. Η πρόσφατη αποκάλυψη τους αμερικανού πράκτορα Έντουαρν Σνόουντεν, ότι η NSA επιδίδεται σε όργιο υποκλοπών σε βάρος ξένων κυβερνήσεων για λογαριασμό του Λευκού Οίκου, απέδειξε ότι ο Μεγάλος Αδερφός είναι εδώ, έχει παγκόσμια πλοκάμια, και δεν ορρωδεί προ ουδενός. Επιπλέον, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια...
από εκείνη την αλησμόνητη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Βουλγαράκη που αποκάλυψε ότι υποκλέπτονταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού, κορυφαίων υπουργών αλλά και ακτιβιστών, από ένα δίκτυο κοριών, που είχε σαν έδρα την περιοχή της αμερικάνικης πρεσβείας –την οποία βέβαια η τότε κυβέρνηση ουδέποτε κατονόμασε.

Αν και δεν εκπλήσσει, εντούτοις, η αποκάλυψη για τις γερμανικές διαδικτυακές υποκλοπές εντείνει την περιρρέουσα πεποίθηση ότι τα κράτη (και πολύ περισσότερο τα ισχυρά κράτη) καταπατούν συστηματικά τους νόμους που τα ίδια θεσπίζουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, η BND υποκλέπτει πληροφορίες από το διαδίκτυο σε 195 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δικαίως χτες ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ανακοίνωσή του έθετε τα (μάλλον ρητορικά) ερωτήματα αν οι γερμανικές υποκλοπές είναι σε γνώση της κυβέρνησης και αν είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία.

Από τη σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κούτρα, προκύπτει ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν γνώριζε (ή τουλάχιστον δεν γνώριζε επισήμως) για τις πρακτικές της BND. Αν λοιπόν δεν γνώριζε τίποτα η ελληνική κυβέρνηση, είναι απίθανο οι υποκλοπές να είναι σύμφωνες με την νομοθεσία της χώρας μας. Κατά συνέπεια, το πολιτικό ζήτημα είναι τεράστιο. Μια φίλη και σύμμαχος χώρα όπως η Γερμανία, εμφανίζεται να προβαίνει σε παράνομες πράξεις που παραβιάζουν θεμελιώδη  δικαιώματα των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου. Στην πραγματικότητα, η γερμανική μυστική υπηρεσία εμφανίζεται να ποδοπατεί την ελληνική κυριαρχία.

Το ζήτημα όμως μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί οι γερμανικές διαδικτυακές υποκλοπές μπορεί να μη στρέφονται μόνο εναντίον «υπόπτων» τέλεσης αξιόποινων πράξεων –κάτι που δεν είναι βέβαια καθόλου αμελητέο. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, το δικό μας σκάνδαλο υποκλοπών που είχε αποκαλύψει ο Βουλγαράκης, καθώς και το τεράστιο μέγεθος του γερμανικού δικτύου των υποκλοπών, δίνουν επιχειρήματα στην άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια υπόθεση κατασκοπίας. Δεν μοιάζει δηλαδή καθόλου απίθανο οι γερμανικές υπηρεσίες να ακολουθούν το παράδειγμα της αμερικάνικης NSA και να έχουν στρέψει την προσοχή τους στη διαδικτυακή δραστηριότητα ελλήνων αξιωματούχων.

Εικασίες; Μπορεί. Όπως και να έχει, τα ερωτήματα σχετικά με αυτή τη σκοτεινή υπόθεση είναι τεράστια. Απαιτούνται πλήρεις και πειστικές απαντήσεις από τη γερμανική πλευρά. Απαντήσεις που πρέπει να απαιτηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε τόνους πολύ πιο υψηλότερους από αυτούς της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.

Από left