Αντιδράσεις για το κατεπείγον στο α΄ θερινό τμήμα της Βουλής
Λαφαζάνης: «Διαλύετε, καταργείτε και ακυρώνετε τη Βουλή και κάθε ίχνος Δημοκρατίας»
Λαφαζάνης: «Διαλύετε, καταργείτε και ακυρώνετε τη Βουλή και κάθε ίχνος Δημοκρατίας»
Σφοδρές αντιδράσεις και μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η προωθούμενη ψήφιση του χωροταξικού και πολεοδομικού νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Για εκτρώματα έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης. Διαφωνούν με το κατεπείγον και η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Αποσύρθηκαν δύο από τα κεφάλαια του νομοσχεδίου, όχι όμως...
τα επίμαχα άρθρα που αφορούν τις χρήσεις γης.
Η κυβέρνηση, αφού έκλεισε τη Βουλή, με δικαιολογία την έλλειψη... νομοσχεδίων, σπεύδει να προωθήσει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο πρώτο θερινό τμήμα, την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα για τη δόση. Την Τετάρτη θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης (το οποίο ήταν προγραμματισμένο) και την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επενδυτικά σχέδια.
Απόσυρση δύο κεφαλαίων του χωροταξικού νομοσχεδίου
Μετά από αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Γ. Βλάχου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς απέσυρε δύο από τα κεφάλαια του επίμαχου νομοσχεδίου και συγκεκριμένα όλα τα άρθρα από το 34 και μετά, αφού, όπως είπε, «δεν είναι υποχρέωση να ψηφιστούν μέχρι τέλος του μήνα».
Ο Γ. Βλάχος ανέφερε ότι πλέον το νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, αριθμεί περίπου 40 σελίδες.
«Τα δύο κεφάλαια που αποσύρθηκαν είναι τα πλέον αθώα. Τα επίμαχα κεφάλαια είναι τα 10 πρώτα που αφορούν και τις χρήσεις γης», αντέδρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης.
Διαξιφισμοί Λαφαζάνη με Βλάχο και Ταγαρά για τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του πολεοδομικού και χωροταξικού νομοσχεδίου , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «εκτρώματα», προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Βλάχου.
«Μέχρι στιγμής εκτρώματα δεν συζητήσαμε. Εγώ βλέπω στον Τύπο θετικά δημοσιεύματα. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς να τους κρατήσετε για τον δικό σας πολιτικό χώρο», υποστήριξε ο Γ. Βλάχος.
«Η διαπλοκή χειροκροτεί», αντέτεινε ο Π. Λαφαζάνης και ο Γ. Βλάχος απάντησε: «στη ΝΔ μη μιλάτε για διαπλοκή. Την έχουμε πληρώσει ακριβά».
«Την Βουλή, την έχετε διασύρει, την τελειώσατε», είπε ο κ. Λαφαζάνης. Κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εξεγερθούν «απέναντι στη διαδικασία αυτή. Εξεγερθείτε, δεν θα πάθει τίποτα η χώρα» και πρόσθεσε: «Σας εξευτελίζουν».
«Την φράση «σας εξευτελίζουν», απευθυνόμενη προς βουλευτές, σας παρακαλώ να την ξανασκεφθείτε», ζήτησε αργότερα ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.
«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από κανένα. Δεν έχουμε τίποτα κρυφό», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο του Μαΐου. «Και στα θερινά τμήματα νομοθετούν», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο βγήκε στη διαβούλευση τέλη Απριλίου και έγιναν δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις που έγιναν.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αίσχη και αθλιότητες» και πρόσθεσε: «αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ στα κοινοβουλευτικά της χώρας. Φαντάζομαι ότι δεν έχουν γίνει σε κανένα κοινοβούλιο Δημοκρατίας. Κλείσατε άρον άρον τη Βουλή και μας είπατε ότι δεν υπάρχουν νομοθετήματα και τώρα αποδεικνύεται ότι πέφτουν βροχή πολύ κρίσιμα νομοσχέδια, τα οποία τα φέρνετε παραβιάζοντας κάθε ίχνος κανονισμού και δεοντολογίας. Διαλύετε, καταργείτε και ακυρώνετε τη Βουλή και κάθε ίχνος Δημοκρατίας. Τη Βουλή την έχετε διασύρει, την έχετε τελειώσει».
«Αν έχετε απαράδεκτες δεσμεύσεις στην τρόικα, γιατί δεν κρατούσατε ανοικτή τη Βουλή; Διαλύετε το περιβάλλον και το παραδίδετε βορά στα πιο αδίστακτα συμφέροντα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «έχετε καταντήσει το πολίτευμα κάθε τι άλλο παρά Δημοκρατία. Δεν έχετε δικαίωμα να καταλύετε το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής. Να κάνετε συνεχή αλλεπάλληλα πρωτοφανή πραξικοπήματα, να μετατρέπετε τη χώρα σε αποικία και προτεκτοράτο, να εξευτελίζετε όλους τους Βουλευτές. Επειδή είναι στην συμπολίτευση πρέπει να δεχθούν τετελεσμένα και απαράδεκτες καταστάσεις».
Βολές και από το ΚΚΕ
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο «αλλάζουν ριζικά σημαντικότατα στοιχεία της χωροταξίας» και πως «καταργείται οποιαδήποτε γραμμή άμυνας σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», συμπληρώνοντας: «Κάποιοι κυριαρχούνται από τη λογική, εμείς προχωράμε και από εκεί και πέρα γαία πυρί μειχθήτω».
«Και 100 μέρες να είχαμε, κάποιοι θα εξαντλούσαν τον λόγο τους σε διαδικασιολογία, και συνομωσιολογία», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. «Ορισμένοι όσες μέρες και να είχαμε τα ίδια και τα ίδια θα έλεγαν. Από καταγγελία θα ξεκίναγαν και σε καταγγελία θα κατέληγαν», συμφώνησε ο Γ. Βλάχος.
Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ για τις κατεπείγουσες διαδικασίες του χωροταξικού νομοσχεδίου
H ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς επιχειρεί να αλλάξει τον χωροταξικό και πολεοδομικό χάρτη της χώρας, φέρνοντας το σχετικό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε θερινό τμήμα της Βουλής.
«Παρεμβάσεις που ανατρέπουν τα χωροταξικά δεδομένα και επηρεάζουν το περιβάλλον και τη ζωή των πολιτών, δεν μπορεί να νομοθετούνται με συνοπτικές διαδικασίες», τόνισε η ΔΗΜΑΡ.
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου